Stiti care este cantitatea de lichide de care copilul lor are nevoie, mai ales vara pe căldura, cand corpul pierde multa apă prin transpiraţie?
Iata sfatul specialistilor:
•Bebeluşii care sunt alăptaţi sau hrăniţi cu lapte praf (conform cu etapa de dezvoltare în care se află), nu au nevoie de un aport suplimentar de lichide şi nici de ceai. În zilele călduroase de vară este bine să alăptaţi copilul mai des.
•Apa şi ceaiul neîndulcit vor fi oferite copilului doar în momentul în care a început diversificarea alimentaţiei acestuia (în jurul vârstei de 5-6 luni). La început, copilul nu e obişnuit cu lichidele oferite alături de alimentaţia solidă, de aceea părinţii nu trebuie să-şi facă griji dacă acesta le refuză iniţial. Necesarul de lichide este acoperit în această primă fază de alăptarea/ hrănirea cu lapte praf care are loc în paralel, precum şi de lichidele pe care le conţin legumele şi fructele din hrana solidă a bebeluşului. O orientare bună o oferă scutecele: dacă le schimbaţi la fel de des ca înainte, înseamnă că aportul de lichide este suficient!
•Cel mai sănătos lichid este apa! Atunci cănd folosiţi apa minerală pentru pregătirea hranei copilului, ţineţi cont de conţinutul acesteia în săruri şi minerale. Nu toată apa îmbuteliată este potrivită pentru prepararea hranei copilului.
•Sucurile, chiar şi cele diluate, duc la o preferinţă excesivă şi nedorită pentru lichidele dulci. Acestea pot cauza probleme dentare şi fac ca organismul să acumuleze o cantitate prea mare de glucide.(predispozitie spre obezitate si diabet)
•La vârsta de un an, aportul zilnic necesar de lichide cuprinde pe lângă 1/3 de litru de lapte circa 600 ml de alte lichide. La 2-3 ani acesta creşte la 700 ml, între 4 şi 6 ani la 800 ml, iar la zece ani la 1000 ml. Când însă afară temperaturile cresc sau copilul face un efort fizic (de ex. sport), cantitatea de lichide trebuie adaptată corespunzător! Sucul de mere este în asemenea cazuri o băutură recomandată.
•Chiar şi un copil nu trebuie să bea permanent! Mai ales biberonul este folosit adesea în mod eronat ca însoţitor permanent şi mijloc de salvare, în caz că copilul trebuie liniştit. Evitaţi să oferiţi copilului spre liniştire sucuri în timpul nopţii, deoarece acestea sunt cauza primară a cariilor la dinţii de lapte. Obişnuiţi pur şi simplu copilul cu un pahar de apă la fiecare masă, astfel încât cu 5 pahare pe zi să acoperiţi cantitatea de lichide de 600 până la 1000 ml, în funcţie de vârstă.
•Copiii învaţă, mai ales la vârstele mici, foarte mult prin modelare, observând deci comportamentul părinţilor. Astfel, dacă se obişnuieşte de către întreaga familie ca la fiecare masă să se bea un pahar cu apă, şi copilul o va face cu plăcere. Totul devine cu atât mai atractiv, când apa i se oferă într-un pahar sau o cană deosebit de frumoasă şi înainte de a bea, toată familia dă „noroc“!