Fericirea mai are un nume de acum pentru tine ca parinte: "Bebelusi". Dar sa vedem acum ce ar insemna ingrijirea acestui ghem. In primul rand nu trebuie sa fim ingrijorati.
Orice mama fara experienta este putin speriata de eventualele greseli pe care ar putea sa le faca in cresterea si ingrijirea noului nascut. De aceea, cea mai buna solutie si categoric singura recomandata, este ingrijirea copilului dupa sfatul medicului.
Medicul care a asistat la nastere, care a avut grija de copil din prima clipa a vietii lui, il cunoaste foarte bine si poate spune care ii sunt slabiciunile si punctele forte. Nici un om nu seamana cu celalalt, deci medicul stie cel mai bine ce anume este potrivit pentru copilul tau (pentru bebelusi in general). Ca atare, tot ceea ce inseamna alimentatie, medicamente, plimbari, igiena, trebuie facut la sfatul medicului. Totusi noi va prezentam cateva date si valori estimative.
Sfatul si indrumarea medicului sunt foarte importante pentru o dezvoltare corecta, o crestere buna si fara probleme a copilului.
In prima luna din viata unui copil , au loc unele modificari in organismul lui. Acestea au rolul de a-l ajuta sa se adapteze la noile conditii de viata, viata din afara pantecului mamei. Se considera normal ca in primele 2-3 zile dupa nastere copilul sa piarda o suta, doua sute de grame din greutatea cu care s-a nascut. Dupa ziua a cincea copilul trebuie sa ia in greutate aproximativ 30 de grame zilnic. Daca se constata stagnarea greutatii copilului, trebuie consultat un medic, acesta fiind un semenal de boala sau hranire necorespunzatoare.
Nu exista o greutate standard la nasterea copilului, ea variind in jurul valorii de 3500 grame, si o inaltime de aproximativ 50 de centimetri.
Copii nascuti inainte de termenul de 9 luni se incadreaza sub media de greutate si inaltime. Se nasc si copii la termen care nu cantaresc si masoara normal, ei fiind subponderali. De asemenea se nasc copii care depasesc media si ei sunt supraponerali.
Caderea cordonului ombilical se produce intre zilele 5-8 de viata. Zona buricului trebuie bine protejata cu pansamente sterile si solutii dezinfectante recomandate de medic. Intre zilele de viata 2-4 poate aparea icterul fiziologic, care se manifesta prin ingalbenirea pielii, dar fara temepratura ridicata a corpului si o stare in general normala. Aceasta stare se diminueaza cam dupa o saptamana si dispare dupa maxim alte 2 saptamani.
Acestea au fost cateva informatii generale privind prima parte din viata unui nou nascut. Nu uita deci: Cu grija dar nu ingrijorata. Daca taticul a fost cel care a citit acest capitol, ii uram felicitari in primul rand si il anuntam, daca cumva nu stia, ca de acum are doua griji, dar si doua motive de fericire: mama si copilul