Bine ati venit pe forumul: "Mamici si Bebelasi" Te asteptam!
Pentru a comunica la 5 stele pe forum trebuie sa te inregistrezi,asa ca ce mai astepti? Nu vei regreta intra acum!
Bine ati venit pe forumul: "Mamici si Bebelasi" Te asteptam!
Pentru a comunica la 5 stele pe forum trebuie sa te inregistrezi,asa ca ce mai astepti? Nu vei regreta intra acum!
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.



 
AcasaAcasa  ParteneriParteneri  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  
Ultimele subiecte
» Marsupiu Snugli - gen Manduca/ luna/boba
CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI EmptySam Aug 03, 2013 9:42 am Scris de adelaeu

» CAFEAUA DE DIMINEATA! 9
CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI EmptyMier Sept 26, 2012 1:43 pm Scris de andreea_k

» buna seara
CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI EmptyVin Mar 30, 2012 11:44 am Scris de Anna

» Hainute, jucarii, incaltari la preturi modice
CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI EmptyDum Mar 18, 2012 2:12 pm Scris de adelaeu

» Tricotaje manuale pentru copii
CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI EmptyMier Oct 26, 2011 9:53 am Scris de dina_dorina

» Recoltare celule stem
CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI EmptyJoi Sept 29, 2011 12:17 pm Scris de Regina Maria

» La baby Expo barza vine cu premii de la Regina Maria
CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI EmptyJoi Sept 22, 2011 2:10 pm Scris de Regina Maria

» Hainute superbe pt copilasi de toate varstele!
CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI EmptyMier Sept 21, 2011 10:33 pm Scris de liliana_c

» fetita mea are bronsita
CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI EmptyJoi Sept 15, 2011 11:57 am Scris de Anna

Produsele de top!
Cele mai bune produse pentru copilul tau! Viziteaza-ne nu te vom dezamagi!
mamicagrijulie
Hainute! Si aici!
Sondaj
cine va fi pitica/ul saptamanii?
Eric
CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI Empty48%CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI Empty
 48% [ 14 ]
Maria
CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI Empty52%CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI Empty
 52% [ 15 ]
Total voturi : 29

 

 CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI

In jos 
AutorMesaj
Vizitato
Vizitator
Anonymous



CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI Empty
MesajSubiect: CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI   CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI EmptySam Mar 20, 2010 9:30 pm

Fracturile osoase

Iti poti da seama ca cel mic are o fractura atunci cand membrul respectiv este dureros, nu poate fi miscat, pare deformat sau vanat. Cel mai important in acest caz este ca membrul rupt sa nu fie miscat inainte de a fi vazut de medic. Pentru asta se pot folosi atelele, pe care le poti improviza din scanduri, crengi de copac, ziare sau reviste rulate. Mai intai se inveleste membrul rupt in vata sau un alt material moale, dupa care se aplica atelele, care se leaga cu o fasa sau o bucata de carpa, dar fara a strange prea tare. Bratul se poate lega, cu o fasa prinsa in jurul gatului. In lipsa unor atele, membrul fracturat se aseaza pe o pernuta moale, cu grija sa nu fie miscat deloc.

Fracturile pot fi inchise (pielea membrului respectiv este intacta) sau deschise, atunci cand osul rupt iese prin piele. In al doilea caz, privelistea nu va fi deloc placuta, insa trebuie sa ne pastram calmul. Ideal este sa nu atingem deloc rana, pentru ca nu toata lumea are cunostintele necesare ca sa ingrijeaza o fractura deschisa, dar sa ne asiguram ca ajungem foarte repede la spital sau sunam la numarul de urgenta pentru a chema ambulanta.

Rani

Ranile se pot produce in mai multe feluri, dar de obicei se intampla prin taiere, smulgere sau zdrobire. Cunoastem cu totii acele rani adunate in jurul genunchilor. In cazul in care rana este usoara, este simplu: stergem pielea din jurul ei cu un tampon de vata imbibat in rivanol, apa oxigenata sau tinctura de iod. Rana deschisa se spala cu apa simpla, pentru a impiedica infectarea. Se aplica, in prima faza, un pansament, mai aales daca cel mic inapoi la joaca, dar pentru ca rana sa se vindece mai repede, ea trebuie sa stea cat mai mult in contact cu aerul. Daca rana este mai mult decat o julitura, copilul trebuie dus la medic pentru a-i fi ingrijit cum se cuvine si pentru a i se prinde copcile, daca este nevoie.

O atentie speciala necesita ranile produse prin muscaturi de animale. De aceasta data, oricat de mica ar fi rana, este bine sa mergem la spital pentru ca rana deschisa sa fie curatata bine de medic. De asemenea, trebuie sa discutam cu medicul despre animalul care l-a muscat pe copil, si despre necesitatea vaccinarii antirabice. Medicul te va indruma catre cabinetele unde se fac aceste vaccinuri.

Hemoragii

Hemoragia sau sangerarea, poate sa fie o provocata de o mare varietate de rani. Cand sangerarea este masiva, primul ajutor este extrem de important pentru viata copilului, caci ar putea pierde mult sange pana la sosirea medicilor. Daca rana este undeva in zona trunchiului sau a gatului, se apasa pe ea, folosind un tifon curat. La nevoie (in excursii, in parc), se foloseste orice alta tesatura, de exemplu un tricou sau alt obiect vestimentar. Se tine apasat pe rana pana la sosirea ajutoarelor pentru a favoriza coagularea sangelui.

Daca rana este la unul din membre si hemoragia nu s-a putut opri prin metoda compresiei, se poate aplica garoul. Acesta poate fi o curelusa, un tricou rulat, o sfoara, care se aplica, in mod ideal peste o bucata de vata sau peste un alt material moale, ca sa nu raneasca pielea copilului. Garoul se aplica deasupra ranii si se tine minte exact ora si minutul aplicarii lui. Atentie! Garoul este o metoda extrema si are pericolele sale (sangele nu mai curge in membrul respectiv). El se aplica numai in cazul unei sangerari masive, arteriale sau venoase, adica atunci cand sangele tasneste sau curge foarte mult.

Insolatia

Aparent inofensiva, insolatia poate fi un pericol real, mai ales pentru un copil. El se va plange de ameteli, dureri de cap, pulsul va deveni slab si rapid, iar respiratia neregulata. Prima masura este sa ducem copilul intr-un loc racoros, unde sa nu fie in bataia directa a razleor solare. I se aplica pe piele comprese reci si i se dau lichide cat mai multe, pentru a preveni deshidratarea. Este bine sa mergem si la camera de garda, macar pentru linistea noastra.

Arsurile

Arsurile pot fi provocate prin contactul cu focul sau cu obiecte si lichide fierbinti si prin electrocutare. In primul caz, se indeparteaza hainele arse de pielea copilului, daca nu sunt lipite. Daca sunt lipite este mai bine sa ateptam ajutoarele. Pentru arsurile usoare, care nu necesita ajutor medical, se poate folosi un unguent cu sulfamida sau alcool medicinal. Daca se formeaza basicute, aceastea nu trebuie sparte.

In cazul electrocutarii, se opreste mai intai sursa de curent, pentru a nu se isca si alte accidente, apoi se indeparteaza copilul din zona periculoasa. I se dau lichide calde si dulci si se cheama ambulanta.

Stopul respirator

Stopul respirator apare cel mai frecvent, din cauza unui corp strain patruns in caile aeriene ale copilului. De asemenea, respiratia poate fi blocata de propria limba. Cel mai important este sa indepartam obiectul care blocheaza caile aeriene. Cu mana infasurata intr-o batista, sau cu mana goala, la nevoie, se curata gurita copilului si se cauta obiectul strain. Pentru a-l scoate, se poate aplica manevra Heimlich, adica apasam usor si brusc plexul copilului, intre ombilic si stern, pana cand elimina corpul strain. Manevra se aplica numai atunci cand copilul nu poate respira si este ideal sa fie aplecat usor catre fata. De asemenea, putem aseza copilul cu burtica pe un genunchi, aplecat catre fata, dupa care il batem usor pe spate.
Daca si-a inghitit limba, il asezam cu fata in sus si capul indoit spre spate pentru a dezlipi limba de fundul gatului.

Otravirea

Otravirea etse unul din cele mai frecvente accidente casnice. In afara de apelarea numarului de urgenta nu sunt multe lucruri pe care le poti face. Pregateste recipientul substantei pe care a inghitit-o copilul ca sa stie medicul ce contine ea exact. Suna medicul pediatru sau un alt medic pentru a cere sfaturi in legatura cu ce ai de facut pana ajungi la spital. Probabil ti se va spune ca trebuie sa faci copilul sa vomite, deci este bine sa tii in casa un vomitiv. Totusi, uneori este periculos sa-i induci voma, deci nu trebuie sa o faci decat daca iti spune un medic care stie exact ce si cat a inghitit copilul, cati ani are, ce greutate.

Inecul

Un copil se poate ineca chiar si intr-o cada sau o galeata cu apa. Primul lucru ce trebuie facut este sa-l scoatem din apa si sa-l asezam pe spate, pe podea sau in pat. Cu urechea asezata deasupra guritei si nasucului, incercam sa ne dam seama daca cel mic respira sau nu, iar cu doua degete asezate pe gatul lui, incercam sa-i gasim pulsul. Daca nu respira, trecem la respiratia gura la gura. Ii dam capul pe spate cu o mana, iar cu cealalta ii ridicam barbia. Ii tinem nasucul strans si ii suflam in gurita, de doua ori, fiecare respiratie tinand 1-2 secunde. Dupa prima respiratie asteptam sa se ridice si sa coboare pieptul copilui. Daca pieptul se ridica ii cautam pulsul. Daca nu se ridicam mai incercam cu respiratia si o repetam pana cand vin ajutoarele.
Daca nu gasim puls, folosim podul palmei (ambele maini pentru copii mari si adolescenti) pentru a apasa in mijlocul pieptului. Dupa cinci apasari rapide, apucam nasucul si ii suflam pe gurita, apoi repetam apasarile si respiratia pana la sosirea ajutoarelor.

Pe toata perioada in care acordam primul ajutor, este foarte important sa vorbim cu cel mic, daca este constient, sa-i inducem o stare de calm, sa-l tinem treaz si sa-l facem sa ne povesteasca ce s-a intamplat daca nu eram de fata. Dar pentru asta, trebuie sa fin noi insine capabili sa ne pastram calmul si sangele-rece. Iar daca nu stim exact cum sa intervenim, cel mai bine este sa nu intervenim deloc. Sunam la numarul de urgenta si astepam sa vina ajutoarele. Intervenind fara sa stim exact ce trebuie facut, nu facem decat sa inrautatim situatia.
Sus In jos
 
CUM SA ACORZI PRIMUL AJUTOR COPILULUI
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» ANUNT AJUTOR UMANITAR!
» SOACRELE;PRO sau CONTRA?
» Avem mare nevoie de ajutor
» magdaa ajutor vreau reteta de tiramisu
» DENTITIA COPILULUI

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: TOTUL DESPRE BEBELUŞI :: Sănătatea Bebeluşului-
Mergi direct la:  

Tema creata de Geosh. pentru MamicisiBebelasi

creează un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Cookies | Discuții recente