Rezumarea primului mesaj :
Cerealele sunt printre primele alimente introduse in dieta bebelusului in momentul diversificarii, alaturi de legume si fructe.
Majoritatea mamicilor incep prin a introduce in alimentatia micutului un singur tip de cereale, cel mai frecvent pe baza de orez deoarece acestea nu contin gluten si sunt mai usor de digerat.
Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Este foarte important sa stii ca si mamica la ce varsta se poate introduce glutenul in alimentatia bebelusului tau pentru a preveni aparitia bolii celiace.
Cerealele se pot introduce in alimentatia bebelusului incepand cu varsta de 4 luni, insa pentru inceput se vor introduce doar cereale care nu contin gluten, adica cele din orez sau porumb. Se recomanda sa se amane introducerea cerealelor cu gluten (cele din grau) pana dupa varsta de 6 luni.
Intrebarea cea mai frecventa intalnita in randul mamicilor este ce firma de cereale este cea mai indicata. Nu este atat de importanta firma de cereale cat compozitia acestora, in general fiecare produs are precizat pe ambalaj componentele sale si grupul de varsta caruia i se adreseaza.
O alta intrebare des intalnita este cand ar trebui introduse cerealele in alimentatia sugarului? Fiecare mama isi cunoaste cel mai bine bebelusul si observa cand este pregatit sa primeasca alimente solide, insa nu uita ca specialistii recomanda cerealele care contin gluten dupa varsta de 6 luni.
Bebelusii nu sunt pregatiti sa inghita alimente solide la inceput, nu sunt capabili sa plimbe un aliment solid din varf si pana la baza limbii pentru a putea fi astfel inghitit, ei tind sa scuipe ce le intra in gurita (reflex innascut). Studiile arata ca bebelusii pot dezvolta alergii daca alimentele solide sunt introduse prea devreme.
Cerealele sunt imbogatite cu fier, in aceasta perioada foarte necesar in dieta bebelusului tau. Poti incepe cu o cantitate foarte mica, de exemplu o masura sau o lingurita, amestecata cu laptele tau sau formula. Gradual poti creste cantitatea de cereale cu 2 masuri la fiecare masa.
Uite cum procedeaza mamicile din Comunitatea noastra vizavi de prepararea cerealelor cu lapte de la mama:
• irra: "Eu asa am procedat, i-am dat lui Damaris cereale de la 6 luni si evident ca erau amestecate cu lapte de la mine. A ajutat-o ca ii era cunoscut gustul si de ce sa nu-l folosesti daca il ai? Nu prea vad care sunt dezvantajele aici, dar fiecare face cum crede."
• molnarvanda: "Eu zic ca poti linistita sa il prepari cu lapte de mama. Doar sa fii atenta sa nu cumperi cereale care au incorporat deja laptele praf. Iei din cele simple fara lapte."
• evansilvia: "Si eu i-am dat lui Evan cerealele cu lapte de la mine si chiar nu vad de ce nu ar fi bine, atata timp cat se respecta regulile elementare de igiena pentru mulgere si pastrarea laptelui nu e nici o problema."