Mancarea de la fast food creeaza o dependenta asemanatoare cu cea de heriona, morfina sau nicotina. Acesta este rezultatul unui recent studiu al unor institute de nutritie din Statele Unite. Tara in care se face de mult timp lobby impotriva mancarii de tip "junk food", incercand sa fie interzisa pana si publicitatea la astfel de produse. Avand in vedere ca in America copiii intre 6 si 14 ani mananca in restaurante de tip fast-food de trei ori pe zi, si ca unu din 15 copii sufera de obezitate, problema "junk food"-ului trebuie luata cu adevarat in serios.
Oamenii de stiinta explica aceasta reactie prin faptul ca mancarea de la fast-food produce in creier asa-numitele substante chimice ale placerii, care duc la dependenta. Hidratii de carbon simpli sau zaharurile simple (procesate industrial), pe care le contin snack-urile, au un efect energizant imediat, deoarece sunt rapid transformate in glucide, iar apoi, in calorii.
Dar tot atat de adevarat este ca, dupa aceea, se instaleaza moleseala, adica efectul contrar celui scontat. Explicatia: atunci cand procentul zaharului din sange creste rapid, organismul incepe sa produca insulina in exces, pentru a elimina surplusul din sistem. Deci, cand mananci prea mult zahar, corpul reactioneaza, producand prea multa insulina. Consecinta este ca nivelul zaharului din sange scade rapid si ajungi la o stare mai proasta decat cea pe care credeai ca ai combatut-o.
Aceste subtante continute in mancarea dulce, sarata si grasa de la fast-food-uri te fac sa mananci de sase ori mai mult decat ai cu adevarat nevoie. Mai mult, aceasta mancare contine cantitatea de calorii si nutrienti suficienta pentru intreaga zi, insa nimeni nu se rezuma la o singura o masa pe zi. Ca urmare, cei care au mancat de doua ori pe saptamana produse de la fast-food s-au ingrasat mult mai mult decat cei care manancau o data la doua saptamani.
Nimeni nu este absurd sa interzica total mancarea de la aceste restaurante, important este sa le vizitezi cu moderatie, prudenta si discernamant. Dintre alimentele fast food, cele mai recomandate sunt pizza, cartofii prajiti, salatele de legume, preparatele pe baza de peste sau pui (consumate cu masura, intrucat contin multe grasimi). Alimentele care trebuie evitate, mai ales in cazul copiilor, sunt bauturile racoritoare pe baza de cofeina sau cele care includ foarte multi conservanti si zahar, prajiturile si biscuitii, dulciurile, hot dog-ul si hamburger-ul.