Iar acesta nu e singurul risc cu care se confrunta: studiile cele mai recente facute la noi in tara arata deja ca alimentatia incorecta a adus copiilor aflati acum pe bancile scolii o rata foarte mare de diverse afectiuni, precum rahitism, anemie sau, dupa caz, obezitate neendocrina.
Nu este, asadar, vorba doar de obiceiul multora de a sari peste micul dejun (ceea ce ar fi cel mai grav lucru pe care un parinte l-ar putea face pentru intelectul copilului sau), ci si de proastele alegeri pentru aceasta masa a zilei.
Daca adultului ii „ajunge“ o cafea pana la ora 12 - sau cel putin asa crede, deoarece acesta e un obicei la fel de nesanatos si pentru el - sa nu aiba senzatia ca unui copil ii ajunge doar un ceai!
Care ar fi, asadar, regulile pentru un mic dejun corect? In primul rand, nu-l sari. Fie si o cana cu lapte sau o felie de paine goala, mancate la cel mult patruzeci de minute de la trezire, sunt mai bune decat o masa luata abia peste trei ore de cand s-a dat jos din pat.
Micul dejun asigura celui mic energia care ii este necesara in prima parte a zilei, adesea cea mai solicitanta. Chiar daca nu se duce inca la scoala sau la gradinita, cel mic este potential mai activ dimineata decat dupa ora pranzului: atunci invata cele mai multe lucruri.
Micul dejun este cu adevarat „hrana pentru creier“, caci digestia inseamna nu doar extragerea nutrientilor necesari pentru dezvoltarea fizica (musculatura, osatura), ci si eliberarea de energie necesara pentru creier. Celulele neuronale „hranite“ in zori vor fi capabile sa sprijine copilul sa invete mai repede orice: chiar si sa mearga, sa distinga culorile ori sa retina numere, cifre etc.
Ce pui, atunci, pe masa, pentru un mic dejun complet? Cate putin din toate: o cana de lapte cu cereale, un fruct sau o leguma, o sursa de proteine (branza, ou, soia sau carne) si un pic de grasime: ulei de masline uns pe painea prajita, unt, cateva arahide sau alta sursa de grasimi.
Doua motive importante:
* Un mic dejun echilibrat, nici prea bogat, nici prea saracacios, care contine cate putin din toti nutrientii necesari, ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase si la o dezvoltare armonioasa.
* Invatatorii si educatorii au remarcat ca micutii din familiile sarace, prost hraniti sau deloc hraniti dimineata, dau un randament mult mai scazut decat copiii care iau micul dejun acasa. Cei dintai sunt mereu obositi, neatenti si nu se pot concentra la ore.
Cacao la orice mic dejun
* Consumul zilnic al unei cani de cacao sau al produselor preparate cu aceasta este una dintre investitiile sigure in sanatatea copiilor nostri. Cacaoa contine flavonoizi asemanatori cu cei din cafea sau din vinul rosu (acestea insa, desigur, nu sunt accesibile si copiilor, care pot obtine doar din cacao flavonizii benefici pentru sanatate).
* Flavonoizii previn o multime de boli, au efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular, tin departe afectiunile cancerigene si sporesc randamentul intelectual.
* Adauga cacao in lapte, in bolul cu cereale, alege cereale cu cacao sau prepara o cana de cacao fierbinte pe care cel mic s-o bea in acelasi timp in care iti bei tu cafeaua. Sau, de ce nu?, apeleaza si tu la aceasta delicioasa sursa de energie, mai bogata in flavonoizi decat cafeaua.
Copiii se plictisesc mai greu de acelasi gust decat adultii, mai ales daca acesta e dulce. Noi, cei mari, chiar daca avem un aliment preferat, dupa ce il consumam zi de zi, timp de o luna, simtim ca avem neaparat nevoie de „o schimbare“.
Cei mici insa isi pastreaza preferintele pe timp cel putin dublu. De parinti depinde sa ii ofere si alte alimente, pentru „echilibru“.