Atunci cand bebelusii stau linistiti si par ca nu fac nimic anume, doar isi rasucesc limbuta sau se uita de jur imprejur, ei de fapt invata.
In aceste momente bebelusii silitori si zambitori prelucreaza informatiile foarte rapid. Acesta este cel mai bun inceput pentru o viata sanatoasa, plina de zambete.
Se pare ca bebelusii nostri, despre care credeam ca sunt mici, fragili si nestiutori au o capacitate extraordinara de a invata si fac aceasta consecvent si permanent, prin intermediul tuturor simturilor.
Asadar parinti veti constata ca de la varste fragede copii vostrii nu invata numai atunci cand va ocupati voi de ei si nici nu au nevoie de jucarii scumpe pentru a invata despre lume si pentru a fi mai inteligenti.
Practic ei invata si cand stau in scaunel sau in tarc si aparent nu fac nimic, invata si cand isi rasucesc limbuta in gura stirba, incercand sa pronunte complicate consoane si vocale cu care noi incercam sa ne intelegem cu ei toata ziua.
Este adevarat ca bebelusii nu pierd timpul, ei invata mereu, creierul copiilor se dezvolta rapid in primele 12 luni de viata, preluand informatii de la parinti si de la mediul inconjurator.
Cum invata bebelusii?
•Ascultand
Vocea mamei sau a bunicilor va fi cel mai dulce sunet pentru ei. Chiar si numai auzind vorbele acestora ei invata cum functioneaza limba materna, regulile, ce inseamna cuvintele si cum interactioneaza ele cu oamenii, ce inseamna o conversatie. Intotdeauna cei mici vor invata de la oamenii la care tin, de aceea vor fi mai atenti la vocile acestora.
•Privind
Tinuti in brate, in masina, pe strada, in magazine, copii vad culori si forme, miscare si transformare, luand contact cu obiectele din jur, la ce folosesc si cum functioneaza ele.
•Atingand
In primele luni copiii cerceteaza totul, sunt curiosi, isi intind mainile sa atinga si cand iau obiectul il apropie de ochi, il rasucesc, il scutura, il baga in gura. Dar nu se joaca, ei cerceteaza, invata sa cunoasca lucrurile pe care nu le-au mai vazut.
•Jucandu-se
Este bine sa va jucati cu copii in perioada aceasta a descoperirilor, sa le aratati eventual ce ati face dumneavoastra cu obiectele care le-au starnit curiozitatea. Asta pentru ca parintii sunt primii profesori pentru copii lor, si chiar unii care se bucura de respect.
•Relaxandu-se
Relaxarea este foarte buna, creierul copiilor are nevoie de pauze de activitate in care se proceseaza si sedimenteaza ceea ce au invatat. Stimularea exagerata, in primele luni mai ales, ar duce la invatare superficiala, la oboseala.
Concluzii
Desi poate va simtiti penibil sau sunteti uneori plictisiti sau obositi, nu renuntati sa vorbiti in preajma copiilor, indiferent daca le schimbati scutecele, ii hraniti, ii imbracati sau mergeti cu ei la plimbare.
Este bine sa aveti un program pe care sa-l respectati, cu care copii sa se obisnuiasca si de la care ei sa invete la ce sa se astepte.
Cititi-le seara inainte de culcare, lasati-i sa exploreze obiectele curiozitatii lor supravegheati, plimbati-va cat mai mult impreuna.