Rezumarea primului mesaj :
Vitaminele sunt biocatalizatori. Asta inseamna ca faciliteaza anumite reactii chimice (metabolice) care au loc in organism. Ele nu participa direct la aceste reactii. Corpul uman nu poate sintetiza singur aceste substante (cu exceptia vitaminei D pe care pielea o \"fabrica sub actiunea razelor solare,:vitaminele K si B2 sunt produse de flora microbiana din intestin).
VitamineleVitaminele sunt impartite, dupa solubilitate, in hidro- si liposolubile.
HIDROSOLUBILE: C, B1, B2, PP, B5, B6, B9, B12. Acumularea acestor vitamine este mica pentruca sunt eliminate prin urina.
LIPOSOLUBILE: A, D, E, K. Organismul poate acumula aceste vitamine in grasime si/sau ficat. Aceste rezerve pot dura mai multe luni.
Vitaminele au un rol important in functionarea metabolismului si a diferitelor organe. Sunt usor de gasit in farmacii si se elibereaza fara reteta.
Ce trebuie amintit este ca daca lipsa (carenta) in vitamine determina disfunctii ale organismului, excesul nu ne face sa fim neaparat mai sanatosi! Vitaminele n sunt \"combustibili\" de mai buna calitate. Hipovitaminozele sunt practic inexistente in cazul unei diete echilibrate (si prin dieta echilibrata nu inteleg decat variata, nu cine stie ce compicatii). In schimb hipervitaminozele pot aparea in cazul exceselor de administrare fara control a produselor accesibile in farmacii sau supermarket-uri, a \"suplimentelor alimentare\" sau alte cocktailuri energizante. Iata cateva situatii in care suplimentarea cu vitamine are sens.
Sarcina
Alaptarea
In lunile de iarna, la copil (vitamina D)
Fumatul (vitamina C)
Mediul poluat (Vitamina A)