Cand am citit prima data despre faptul ca soarele este singurul care aduce vitamina D in organism, am crezut ca e o greseala de tipar. Cum adica, acum, cand toate substantele nutritive de care am nevoie pot fi obtinute printr-un singur comprimat, exista ceva ce nu poate fi suplinit?
de Gratiela Petrescu
Ei bine, adevarul este chiar acesta. Supus razelor soarelui, organismul asimileaza si produce vitamina D in proportia necesara, adica in jur de 1000 UI. Ca sa stii cu cine ai de-a face, ei bine, vitamina D este un hormon steroid care se gaseste sub doua forme naturale: - vitamina D3, produsa la nivelul pielii sub actiunea razelor ultraviolete si - vitamina D2, ce deriva din plante si fungi.
La ce ajuta ea? Pai la metabolismul calciului si fosforului, fiind responsabila cu mineralizarea oaselor. Se poate obtine si din surse alimentare, cum ar fi uleiul de peste, galbenusul de ou, laptele si cerealele imbogatite cu vitamina D, dar nu in cantitati suficiente. Una peste alta, vitamina D obtinuta din alte surse decat expunerea la soare nu este in cantitate suficienta pentru organism.
Cat sa stai la soare si cand?
Poate ca iti aduci aminte din vreme copilariei, ca statul la soare, mai ales cand ajungeai la mare, se facea pe timp nedefinit. De asemenea, poate ca iti mai amintesti ca nu sufereai de arsuri pe piele, nici de insolatie si nici de alte probleme de acest gen. Iar acum, daca stai o ora la pranz pe nisip, in afara de faptul ca te arzi tare la talpi, te alegi si cu basicute pe piele si cu dureri de cap.
Ei bine, acesta este efectul incalzirii globale. Acum ai voie sa stai la soare pana la 10 - 11 dimineata (te orientezi in functie de puterea cu care arde soarele) si dupa ora 4. Nu te amagi cu faptul ca poti sta pe plaja sub umbrela: asta nu le opreste pe raze sa te arda. Asadar, crema de protectie trebuie sa fie prezenta cu tine tot timpul pe plaja, iar dupa ce iesi din apa trebuie adaugat un strat proaspat.
Tip de piele:
- foarte sensibila +copii: SPF=15 -> 1h, SPF=30 -> 2-3h, SPF=45 -> +4h
- sensibila: SPF=15 -> 1-2h, SPF=30 -> 3-4h
- normala: SPF=15 -> 1-3h, SPF=30 -> +4h
- medie: SPF=8 -> 1-2h, SPF=15 -> 3-4h
- inchisa: SPF=4 -> 1h, SPF=8 -> 2-3h, SPF=15 -> +4h