Ce produce raceala?
Cele mai multe raceli sunt produse de rinovirusuri - particule invizibile din aer pe care le respiram sau cu care intram in contact prin intermediul obiectelor contaminate.
Mai mult de 100 de rinovirusuri pot strabate bariera protectoare a nasului si a gatului (in procent de 40%), care determina anumite reactii sistemului imunitar. Aceste reactii genereaza aparitia durerilor de gat, de cap si fac dificila respiratia copilului prin intermediul nasului.
Aerul uscat - din interiorul sau exteriorul casei - diminueaza rezistenta copilului in fata infectiilor produse de virusurile ce cauzeaza raceala.
Oamenii care fumeaza sunt predispusi racelilor comparativ cu aceia care nu fumeaza - de asemenea, fumatorii prezinta o forma de raceala mai serioasa, simptomele dureaza mai mult, existand riscul degenerarii racelii in bronsita si chiar pneumonie.
Contrar opiniei generale, urmatoarele fapte nu declanseaza raceala:
* iesitul afara cu parul ud, dupa ce ti-ai facut baie;
* imbracamintea neadecvata unui timp racoros;
* somnul sau simplul stat in curent.
Care sunt primele simptome ale racelii?
Primele simptome ale racelilor se manifesta printr-o senzatie de gadilare si usturime a gatului, prin scurgeri nazale si stranuturi frecvente.
Copiii care racesc pot prezenta un gat rosu, tuse, dureri de cap, febra mica, oboseala, dureri musculare si lipsa poftei de mancare. Scurgerile nazale ale copiilor se pot transforma de la o culoare transparenta pana la nuante galben-verzui.
Raceala este contagioasa?
Racelile sunt contagioase in timpul primelor 2-4 zile pana cand simptomele dispar. Copilul tau poate intra in contact cu raceala daca:
* respira particulele virale din aer dupa ce o persoana racita a stranutat sau a tusit aproape de el;
* isi atinge nasul sau gura dupa ce a atins pielea sau o alta suprafata contaminata.
Cum se previne raceala?
Din cauza numarului mare de virusuri ce produc raceala, nu exista un vaccin care sa poata fi facut impotriva acestei infectii virale. Pentru a preveni raspandirea si contactarea racelii, copiii ar trebui:
* Sa stea departe de orice persoana care fumeaza sau care este racita. Particulele virale se pot deplasa aproximativ 3.7 metri prin aer in momentul in care o persoana contaminata stranuta sau tuseste.
* Sa-si spele mainile foarte bine, cat mai des cu putinta - mai ales dupa ce isi sufla nasul.
* Sa-si acopere nasul si gura in momentele in care tusesc sau stranuta.
* Sa nu foloseasca acelasi prosop sau tacamuri cu acelea folosite de o persoana racita. De asemenea, ei ar trebui invatati sa nu bea din acelasi pahar, din aceeasi cana sau ceasca ce nu-i apartine - nu se stie niciodata cine a mai baut din respectivul recipient.
Este foarte important sa vorbesti cu medicul inainte de a decide ce vitamine, suplimente nutritive sau tratamente naturiste sa-i dai copilului pentru a scapa mai repede de raceala.
Cat de mult dureaza o raceala?
Simptomele racelii se manifesta la 2-3 zile dupa ce copilul a fost expus unei surse de infectie. Copilul tau este contagios de la primele 3-4 zile dupa ce apar simptomele pana la 3 saptamani. Cel mai des o raceala dureaza aproximativ o saptamana; una din patru raceli se intind pe durata a 2 saptamani.
Cum se trateaza raceala?
"Timpul vindeca toate ranile." Acest proverb nu este intotdeauna adevarat, insa, in cazul racelii realitatea este suficient de aproape. Pastilele nu vindeca raceala comuna, dar pot fi folosite pentru usurarea simptomelor - pentru dureri musculare, febra sau dureri de cap. Ii poti da copilului paracetamol sau ibuprofen (denumire comerciala Nurofen, Marcofen, Ibugesic), respectand recomandarile din prospect privind varsta si greutatea.
Aspirina nu ar trebui data niciodata unui copil mai mic de 12 ani; toti copiii si adolescentii mai mici de 19 ani ar trebui sa evite aspirina in timpul infectiilor virale. Utilizarea aspirinei de catre copiii si adolescentii raciti sau gripati poate creste riscul dezvoltarii sindromului Reye - o afectiune rara, cu o mortalitate destul de ridicata.
Desi vei fi tentata sa-i dai copilului decongestionante si antihistaminice (Claritine) pentru a-i ameliora simptomele, nu exista nici un fel de dovada ca aceste substante au efect asupra racelii. De fapt, decongestionantele le pot produce copiilor halucinatii, stari de irascibilitate si batai de inima neregulate, mai ales daca sunt administrate copiilor mai mici de 2 ani fara acordul medicului.
Exista mai multe metode prin care poti scapa copilul de disconfortul racelii:
* da-i pastile de supt pentru a-i elibera congestia nazala; poti cumpara astfel de tablete de la orice farmacie;
* unge-l cu un gel special sub nas; acea portiune e foarte sensibila si se irita extrem de usor in cazul in care copilul isi sufla nasul des;
* da-i medicamente pentru tuse pentru eliberarea cailor respiratorii si calmarea durerilor de gat;
* alina durerile musculare printr-o baie calduta;
* convinge-l sa bea cat mai multe lichide - apa, sucuri naturale - pentru a inlocui fluidele pierdute in timpul febrei si a productiei de mucus eliminata;
* evita sa-i dai bauturi cofeinizate pentru ca acestea maresc riscul deshidratarii.
Cand trebuie sa-l suni pe doctor?
Medicul copilului tau nu va putea identifica tipul virusului, insa va examina gatul si urechile copilului, eventual va lua o proba din gatul infectat pentru a se asigura ca simptomele infectiei nu semnaleaza o alta boala. Daca simptomele racelii se inrautesc in loc sa se amelioreze pe durata a 3 zile, atunci problema poate indica o sinuzita, pneumonie, bronsita mai ales daca micutul locuieste intr-un mediu de fumatori/ daca adolescentul fumeaza. Examinarea germenilor rezultati in urma exudatului il va ajuta pe medic sa-si dea seama cu ce anume se confrunta copilul si daca este nevoie sa prescrie tratament cu antibiotic.
Pentru a consulta de urgenta medicul pediatru/ de familie copilul trebuie sa prezinte:
* o cantitate insemnata de mucus, eliminata prin intermediul tusei;
* o stare de oboseala, o letargie neobisnuita;
* dureri puternice de cap, de gat sau faciale;
* dureri severe de gat care interfereaza cu inghititul;
* febra mai mare de 39 de grade Celsius mai mult de 24 de ore;
* dureri puternice de piept sau de stomac;
* dureri de urechi;
* amigdalele inflamate.
Mersul la scoala sau indeplinirea activitatilor zilnice nu-i vor agrava copilului starea generala, insa se va mari riscul de transmitere a racelii prin randul colegilor si al prietenilor. Cel mai bine ar fi sa-l lasi pe copil sa-si desfasoare activitatile indeplinite in mod curent dupa ce se vindeca; pana atunci - repaus la domiciliu.