Ankiloglosia - frenul lingual scurt sau cu o insertie anterioara care limiteaza miscarile limbii, este destul de frecvent la sugari.
In majoritatea cazurilor insa, aceasta problema se remediaza spontan prin miscarile de supt, daca frenul este subtire. In alte cazuri insa, un fren lingual mai gros, poate persista si poate cauza dificultati de alimentare la sugar, iar mai tarziu tulburari de vorbire.
In aceste cazuri se indica sectionarea frenului – o interventie banala, dar care trebuie realizata numai de catre persoane avizate (chirurg pediatru sau medic specialist ORL) si in conditii de antisepsie corespunzatoare, pentru a reduce riscul complicatiilor.
Principalele complicatii care pot apare sunt: hemoragia – daca sectionarea este efectuata de catre persoane neavizate, care pot sectiona accidental un vas sanguin, si infectia - in cazul utilizarii unor instrumente nesterile in timpul procedurii sau in cazul nerespectarii indicatiilor medicale si a regulilor de igiena locala in zilele urmatoare procedurii.
Dar nu toti copiii care au tulburari de vorbire prezinta ankiloglosie, deci sectionarea frenului lingual este indicata numai la cei la care tulburarile de pronuntie sunt rezultatul acestei anomalii, adica daca examenul medical local a confirmat prezenta ankiloglosiei.
La restul corectarea tulburarilor de vorbire se face cu ajutorul unui tratament la un specialist logoped. De asemenea, sectionarea frenului nu va fi urmata imediat de o pronuntie corecta, mai ales la un copil care deja a invatat sa vorbeasca; va fi probabil nevoie si in acest caz de tratament logopedic pentru reeducarea pronuntiei.
Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva