Tinitusul sau tiuitul urechilor reprezinta perceptia anormala a unor senzatii auditive, in absenta unor sunete exterioare. Ele sunt descrise ca tiuituri, suieraturi, fluieraturi, pocnete si pot fi percepute ca provenind din interiorul urechii sau din afara.
Tinitusul nu este o boala in sine, ci un simptom asociat unor afectiuni otorinolaringologice sau nervoase. Uneori poate fi de natura psihica. Poate fi perceput doar cu o ureche, in ambele urechi sau in interiorul capului.
Perioadele intermitente de tinitus moderat, cu durata de cateva minute si cu tonalitate inalta, pot fi intalnite, fara o semnificatie patologica la oamenii cu functie auditiva normala. Cand tinitusul este sever si persista o durata mai lunga de timp, acesta poate afecta somnul si capacitatea de concentrare, ducand la instalarea unor tulburari psihice majore.
Meseriile care implica riscul aparitiei tinitusului sunt cele in care angajatul se afla permanent in zgomot.
Cei mai expusi sunt militarii care lucreaza cu armament, pilotii, telefonistele, dactilografele, muncitorii din hale etc. La populatia tanara, zgomotele in urechi apar in special la marii consumatori de cafea, ceai, tigari si la cei cu un regim de viata haotic. Se apreciaza ca fiind daunator si in acelasi timp o cauza de tinitus ascultatul muzicii in casti sau la volum mare.
Stresul si galagia de la locul de munca sunt si ele o cauza frecventa a tinitusului, spun medicii, cele mai neplacute efecte ale acestuia fiind tulburarile de somn si starile de oboseala din timpul zilei.
Ce boli pot provoca tinitus?
Atunci cand tinitusul nu este de natura psihica, el are cauze organice, mergand de la banale afectiuni ale urechii pana la cazuri mai grave, cand tinitusul ascunde de fapt afectiuni mai grave, precum cele nervoase.
In majoritatea cauzelor tinitusul este produs de diferite boli ale urechii. Cele mai frecvente sunt dopurile de ceara, prezenta unor corpi straini in conductul auditiv, infectii ale urechii medii, tumori la nivelul urechii medii, probleme vasculare, boala Meniere, traumatisme sau leziuni provocate de zgomote foarte ptuernice.
Alte cauze de tinitus, mult mai grave, sunt diferite afectiuni neurologice precum tumori cerebrale, epilepsie, migrene.
Uneori cauzele sunt vasculare, precum anevrisme, hipertensiune arteriala.
Cum poate fi tratat tinitusul?
Este important sa se descopere cauza tiuitului in urechi, de aceea se recomanda consultul medical. Poate fi un simplu dop de ceara care este usor inlaturat, sau pot fi alte cauze mai deosebite precum hipertensiune, boli ale urechii interne, supradozarea unor medicamente (aspirina).
Tratamentul medicamentos care trateaza tinitusul se bazeaza pe vasodilatatoare, antidepresive triciclice, benzodiazepine sau alte medicamente indicate in migrene precum si chirurgical in cazurile in care se cunoaste cauza.
Cum poti diminua tiuitul urechilor
Poti ameliora tinitusul prin sunete exterioare mai puternice: poti asculta muzica, radio, muzica ambientala. Uneori se poate folosi un aparat auditiv care amplifica sunetele exterioare, estompand in acest fel zgomotul produs de tinitus.
Tinitusul de cauza psihica este agravat de anxietate, depresie sau insomnie. Tehnicile de relaxare, inlaturarea stresului, psihoterapia, acupunctura sau hipnoza pot fi utile in aces caz.