ADHD (in engleza Attention Deficit Hyperactivity Disorder) inseamna Deficit de Atentie / Tulburarek Hiperkinetica si este una dintre cele mai frecvente afectiuni comportamentale intalnite la copii si adolescenti. Studiile arata ca un procent de 5% din copiii de varsta scolara prezinta simptome ADHD (1-2 din copiii dintr-o clasa de 30).
ADHD debuteaza in copilarie si poate persista si la varsta adulta. Desi la unii copii simptomele ADHD dispar odata cu inaintarea in varsta, in jur de 60% pot prezenta simptome si la varsta adulta.
ADHD afecteaza sexul masculin mai mult decat pe cel feminin.
Raportul baieti:fete este 4:1. Diagnosticul la fete este mai dificil, caci predomina forma cu inatentie. ADHD poate fi tratat numai medicamentos.
Un copil cu ADHD care nu este diagnosticat si tratat la timp se va confrunta cu multe probleme acasa si in societate. Din cauza comportamentului la scoala va fi izolat de grup, va fi respins de colegi. Profesorul il va certa pentru ca nu e atent. Acasa, simtindu-se ei insisi vinovati, parintii isi vor revarsa si ei angoasele pe copil. Cu timpul, atat situatia de la scoala, cat si cea de acasa vor inrautati simptomele, iar in lipsa tratamentului, copiii cu ADHD devin agresivi, dezvoltand comportamente antisocialeMedicii stabilesc diagnosticul de ADHD numai atunci cand un copil:
-A manifestat comportamente inadecvate nivelului sau de dezvoltare.
-Manifesta cel putin sase astfel de comportamente in mod constant, timp de cel putin sase luni.
-A prezentat unele simptome inainte de varsta de sapte ani.-Este afectat de aceste simptome in activitatile curente, in mai mult decat un singur context, de exemplu la scoala si acasa.
Prezinta simptome care nu sunt explicate mai bine de o alta boala.
Aceasta afectiune se poate manifesta la prescolari, scolari si adolescenti.
Cele mai frecvente simtome ale ADHD sunt:
Incapacitatea copilului de a-si mentine atentia si aceasta este usor perturbata de stimulii din jur;
Hiperactivitatea, ducand la un comportament inadecvat;Impulsivitatea (afectarea ariilor cerebrale de inhibitie) care il determina pe copil sa se implice in diverse activitati chiar foarte riscante fara a putea evalua gravitatea riscurilor
Simptomele de inatentie
-ignora detaliile
-greseste din neglijenta
-isi mentine cu greutate concentrarea la lucru sau la joaca-pare sa nu asculte atunci cand cineva i se adreseaza direct-nu respecta instructiunile
-nu termina ceea ce a inceput
-are dificultati in a-si organiza sarcinile si activitatile-evita activitatile care necesita efort intelectual sustinut
-pierde lucruri de care are nevoie
-este distras de zgomote exterioare
-este uituc in activitatile lui
Hiperactivitatea
-alearga sau se catara atunci cand nu ar trebui
-vorbeste excesiv.
-se agita sau se foieste.
-trebuie sa se ridice de pe scaun.
-are dificultati in desfasurarea activitatilor de timp liber nezgomotoase.
-este in miscare, parca ar fi animat de un motor.
Impulsivitatea
-raspunde inainte ca intrebarile sa fie complete.
-are dificultati in a-si astepta randul.-intrerupe sau deranjeaza alte persoane.
Deoarece toti copiii se comporta uneori astfel, diagnosticul de ADHD poate fi stabilit unui copil numai de catre un specialist.In vederea stabilirii unui diagnostic cat mai exact al ADHD se recomanda efectuarea unui examen medical complet, in scopul excluderii altor cauze pentru simptomatologia actuala acuzata de catre pacient. Astfel, recomandarile specialistilor includ efectuarea:
- examenelor neurologice
- examenelor paraclinice implicand computer-tomograf, rezonanta magnetica nucleara, electro-encefalograma, hemoleucograma, dozarea hormonilor tiroidieni
- teste psiho-educationale (teste de inteligenta, aprecierea IQ-ului).
Un procent ridicat de adulti suferind de ADHD nu sunt diagnosticati si implicit, tratati corespunzator. ADHD este o tulburare cronica si daca este neglijata are consecinte dramatice asupra vietii individului, ducand la scaderea increderii in fortele proprii, frustrari multiple, insuccese profesionale, depresie, abuz de substante interzise. In vederea diagnosticarii ADHD la adulti se poate folosi WURS (Scala Wender-Utah), care consta intr-un test cu 25 de intrebari referitoare la copilarie (axate pe problemele si dificultatile legate de aceasta perioada). Scopul acestui test este de a evalua prezenta si eventual severitatea simptomelor ADHD in timpul copilariei.
Surse :
Hetchman - Genetic and Neurobiological Aspects of Attention Deficit Hyperactive Disorder
http://www.adhd.rowiki/ADHD
sfatul medicului.ro