Vaccinul antirubeolic asigura protectie impotriva rubeolei - boala virala eruptiva cunoscuta si sub numele de pojarul german de trei zile.
Cea mai de temut complicatie o reprezinta sindromul rubeolei congenitale, care apare la copiii nascuti din mame cu infectie rubeolica in timpul sarcinii (in special, in primele 20 saptamani); sindromul se caracterizeaza prin malformatii congenitale si afectari organice multiple (oftalmologice, cardiovasculare, neurologice)
vaccinul e cu virus viu atenuat.
se administreaza ca singura doza si este indicat tuturor fetelor cu varsta intre 10-14 ani si femeilor neimunizate aflate la varsta fertila.
Vaccinul antiurlianasigura protectie impotriva oreionului/ parotiditei epidemice (boala virala produsa de virusul Urlian, caracterizata prin largirea dureroasa a parotidelor si a altor glande salivare). Vaccinul e cu virus viu atenuat.
De mentionat ca exista un vaccin combinat pentru rujeola, rubeola, oreion care, in multe tari face parte din vaccinurile obligatorii. Incepand cu luna mai a acestui an, acest triplu vaccin a fost introdus si la noi in calendarul national de vaccinari, inlocuind vaccinarea antirujeolica de la varsta de 12-15 luni.
Dupa prima vaccinare de la 12-15 luni, urmeaza revaccinarea la patru-sase ani. Posibile reactii dupa vaccin: eritem moderat la locul injectarii, febra moderata (la cinci-12 zile dupa vaccin), usoara eruptie, limfadenopatie ("umflarea" ganglionilor), catar oculo-nazal si chiar parotidita.
Vaccinul antihaemophilus influenzae tip B protejeaza impotriva infectiilor cu haemophilus influenzae tip B (bacterie care poate produce infectii respiratorii superioare-otite/epiglotite, pneumonii sau meningite.
Anual, sunt citate circa 350.000 cazuri de pneumonii (reprezentand 10-15% din pneumoniile copilului) si circa 230.000 cazuri de meningite la copilul sub cinci ani, cauzate de acest germen, motiv pentru care aceasta vaccinare este obligatorie in multe tari.
in functie de tipul vaccinului (de producator) si de varsta de administrare sunt prevazute unul (la copilul peste un an) sau mai multe vaccinari ( trei la copilul sub un an - la doua, patru si sase luni), cu un rapel dupa varsta de doi ani.
poate fi administrat ca vaccin monovalent sau in cadrul unui vaccin combinat (de exemplu cu DTPa, DTPw sau cu cel antihepatita B).
Vaccinul antivaricelos asigura protectie impotriva infectiei cu virusul varicelo-zosterian - care produce ca boala primara varicela - boala eruptiva extrem de contagioasa, cu complicatii importante ca: pneumonie variceloasa, infectii bacteriene secundare, encefalita, sindrom de varicela congenitala (la copiii proveniti din mame cu infectie variceloasa in primul sau al doilea trimestru de sarcina, caracterizat prin atrofia membrelor, afectiuni oculare si neurologice).
Ulterior, virusul ramane cantonat la nivelul ganglionilor, putandu-se reactiva, producand zona zoster. Vaccinul este cu virus viu atenuat si face parte din vaccinurile obligatorii in multe tari.
Vaccinul antihepatita A asigura protectie impotriva hepatitei virale tip A. Se administreaza doua doze la interval de sase-12 luni. Exista si in forma de vaccin combinat (cu vaccin impotriva hepatitei B).
Vaccinul antimeningococic asigura protectie impotriva infectiei cu Neisseria meningitidis (bacterie ce produce meningita). Nu este recomandat de rutina, ci doar in cazul contactului copiilor cu aceasta infectie, in izbucniri epidemice, in anumite colectivitati sau in calatoriile in zone cu risc.
Vaccinul antipneumococic asigura protectie impotriva infectiei pneumococice. Este adresat anumitor grupe de copii - cei cu siclemie, splenectomizati, cu boli cronice pulmonare, cardiace sau renale, imunodeficiente sau diabet zaharat.
Vaccinul antigripal previne formele grave de boala; este un vaccin care se revizuieste anual, datorita marii plasticitati antigenice a virusului gripal. Este indicat anumitor grupe populationale cu risc crescut (bolnavi cronici, cu diabet zaharat, imunodeprimati, cei din colectivitati sanitare, personal sanitar etc). Vaccinarea de rutina a copiilor si adultilor sanatosi este controversata. Este un vaccin cu virus viu atenuat.
Text: Dr. Ruxandra Vidlescu