Anemia apare cand numarul de celule rosii din sange scade si corpul primeste mai putina energie de cat are nevoie pentru a indeplini functiile normale. Hemoglobina este proteina care intra in componenta globulelor rosii ale sangelui si care ii permite acestuia sa-si indeplineasca rolul. In conditii normale, rata hemoglobinei este mentinuta in organism dupa un echilibru strict. In momentul in care acest echilibru este dereglat, nivelul hemoglobinei scade si astfel apare anemia.
Anemia, este mai curand un simptom, decat o boală în sine, se instalează uneori chiar din perioada intrauterina si este de cele mai multe ori cauzata de insuficienţa fierului din alimentaţie.
Daca nu este tratata, anemia se poate agrava si poate duce la complicatii care pun in pericol viata. Cand numarul de celule rosii scade ,inima trebuie sa lucreze mai mult, sa trimita mai mult oxigen in corp.
In consecinta, in caz de anemie, sangele isi pierde capacitatea de a transporta oxigenul. Fierul, vitamina B12, acidul folic si vitamina C sunt esentiale in producerea globulelor rosii. In prezent, exista peste 400 de tipuri de anemie. Cele mai des intalnite sunt cauzate de o carenta de fier sau de vitamina B12 din sange.
O persoana e anemica daca hemoglobina in sange scade sub 13g% la barbati si sub 12g% la femei. Anemia poate fi semnul unei afectiuni mai severe. Deoarece simptomele anemiei se pot confunda cu simptomele altor boli e bine sa consultati si un medic.
Exista cateva simptome ale anemiei ce te pot ajuta sa recunosti din timp aceasta afectiune pentru a putea sa iei din timp masurile adecvate, mai jos aveti prezentate o parte din aceste simptome ale anemiei
Oboseala accentuata. Una dintre cele mai cunoscute simptome ale anemiei este oboseala accentuate si fara motiv, pe parcursul zilei, o persoana anemica simte o stare de oboseala fizica si intelectuala ridicata, care o impiedica sa efectueze sarcinile obisnuite. Uneori, aceste senzatii sunt insotie de o scadere considerabila a apetitului.
Scaderea capacitatii de concentrare. O persoana anemica nu mai poate sa se concentreze, activitatile de rutina i se par mai complicate si poate avea chiar tulburari de memorie. De aceea, persoanele care lucreaza in locuri periculoase si conducatorii auto trebuie sa aiba grija sporita in cazul in care se simt obositi si cred ca pot suferi de anemie.
Paloarea fetei. Anemia aprovoaca o paloare evidenta a fetei, ochii sunt foarte obositi, privirea pierduta, iar tenul anormal de palid.
Migrene repetate. Daca cateva zile sau saptamani la rand o persoana are migrene repetate fara o cauza clara, eventual combinate cu stari de ameteala sau greta, e probabil sa fi vorba de anemie.
Palpitatii la inima. Sa observat, ca la un numar mare de anemici se regasesc simptome similare afectiunilor cardiovasculare: palpitatii, tahicardie, suflu sistolic etc.
Depresie. Slabiciunea fizica si oboseala acentuata poate duce in unele cazuri chiar la depresie. Comportamentul bolnavului este puternic modificata, acesta este mult mai putin activ si dinamic decat de obicei.
Modificarea temperaturii corpului. Unul dintre efectele anemiei este si modificarea temperaturii corpului fara un motiv aparent normal; pacientul are frisoane, urmate la scurt timp de senzatia de caldura.
Insomnie. Atacul de panica, starile de nervozitate si insomnia pot fi de asemenea reactii ale anemiei. Probleme de erectie si dereglari ale ciclului menstrual. In cazul barbatilor, anemia poate fi cauza unei erectii slabe, in timp ce femeile pot suferi dereglari in ceea ce priveste ciclul menstrual
Fecalele negre si urat mirositoare pot sa fie un semn de anemie. Ele se datoreaza de obicei unei hemoragii la nivelul stomacului, care duce deci la pierderea de fier. Acelasi lucru este valabil si daca gasesti sange in fecale, numai ca problema este localizata aici la nivelul intestinului gros.
Anemia apare frecvent in perioadele de viata dintre 6 luni si 3 ani, apoi intre 11 si 17 ani, si in sarcina cand cresterea corporala este mai rapida.
Un rol important in prevenirea anemiei la copilul mic il are tratarea anemiei mamei in timpul sarcinii, asigurarea unei alimentatii bogate in fier sau suplimente de fier in ultimele luni de sarcina sau in perioada copilariei. Alaptarea la san previne si ea aparitia acestei afectiuni precum si diversificarea alimentatiei dupa 4 luni cu alimente bogate in fier, evitarea excesului de fainoase.
Anemia poate fi tratata cu o serie de produse naturiste, administrarea zilnica a unei tablete de Iron Plus pentru asigurarea necesarul de fier , o tableta zilnic din produsele din gama Vital, concepute special pentru fiecare de grupa de sange in parte, Vital O, Vital A, Vital B, Vital AB ce vin cu un aport adecvat de minerale si vitamine. Liquid Chlorophyll contine clorofila ce ajuta la transportul mineralelor si vitaminelor in organism. Super Mega 50 contine multe vitamine si minerale si in plus ajuta la asimilarea lor in organism. Pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza recomandam un produs special conceput pentru ele New Life Multivitamin.
Anemia nu trebuie neglijata, in caz de observati o parte din simptomele de anemie, consultati medicul specialist si luati un tratament adecvat.