Conjunctivita este o inflamatie a conjunctivei oculare – o membrana subtire care acopera globul ocular si partea interna a pleoapelor. Se caracterizeaza prin hiperemie locala (ochi rosu), senzatie de nisip in ochi (descrisa de copilul mare si adult) si secretii oculare care pot determina alipirea cililor.
Etiologia poate fi alergica, virala sau bacteriana. La nou–nascut, conjunctivita infectioasa apare ca urmare a transmiterii unei infectii in timpul nasterii, de la mama. Pentru un diagnostic etiologic precis se recolteaza secretie oculara si se efectueaza cultura cu antibiograma.
Tratamentul este in functie de etiologie:
-in conjunctivitele bacteriene: colir (picaturi pentru ochi) cu antibiotice, conform antibiogramei;
-in conjunctivitele alergice: indepartarea alergenului si colir cu substante antiinflamatorii, antialergice;
-in conjunctivitele virale, tratamentul se poate limita la o igiena stricta a ochilor, prin curatarea secretiilor cu un tampon cu apa sterila sau fiarta si racita; eventual pentru a preveni suprainfectia medicul poate recomanda aplicarea unui colir cu antibiotic.
Dintre conjunctivitele grave care pot aparea la nou-nascut face parte conjunctivita gonococica, determinata de gonococ, care este transmis de la mama cu infectie genitala gonococica in timpul nasterii pe cale vaginala.
Actual tuturor nou-nascutilor li se face profilaxia conjunctivitei gonococice, in primele zile dupa nastere in maternitate.
Asadar, daca nou-nascutul prezinta secretii oculare cu alipirea cililor, consultati medicul: este posibil sa fie vorba despre o conjunctivita. In unele cazuri, prezenta unei imperforatii a canalului lacrimal mai poate determina la sugari acumularea lacrimilor in coltul intern al ochiului.
Pana la prezentarea la medic, acordati o atentie deosebita igienei oculare: secretiile oculare se sterg cu un tampon de vata/tifon umezit in apa fiarta, cate unul pentru fiecare ochi.