Obezitatea este o boala. Pe langa aspectul dizgratios, ea produce multe neajunsuri in organism. Si ca orice boala, e mai bine sa o prevenim decat sa o tratam. Se pare, dupa unii specialisti, ca aceasta poate incepe "inca din fasa". Astfel s-a constatat ca sugarii obezi au tendinta, cu cat sunt mai mult timp obezi, sa creasca grasi si la maturitate sa ajunga obezi.
Conform cercetarilor, s-a observat ca daca in primele luni de viata, alaptarea cu biberonul se face irational, acest lucru deregleaza mecanismele de control ale apetitului sugarului, devenind grasi sau obezi.
In conditiile in care alaptatul la san a devenit din ce in ce mai rar, riscul unei alimentatii necorespunzatoare, cu biberonul, este tot mai mare. Multe mame reactioneaza prompt, sensibilizate, obosite sau tracasate de plansul copilului, gasind mereu solutia in biberonul cu lapte. Si iata cum supraalimentatia se face pe nesimtite.
Inainte de a oferi biberonul bebelusului, trebuie sa vedem daca ii e foame, daca e dornic sa manance, iar in caz contrar, sa ne abtinem de la a-l obliga, de la a-l forta. Sunt foarte haiosi copiii rotofei, bucalati, durdulii si toata lumea iubeste sa-i ciupeasca, dar sa ne gandim ca daca raman asa un timp mai indelungat, e posibil sa devina obezi pe viata.
Intr-o astfel de situatie, formula laptelui poate fi usor diluata, dar numai cu avizul medicului specialist. Acesta poate sugera, pe langa diluarea laptelui si scaderea cantitatii de zahar sau miere din alimentatia sugarului.
Pentru a evita obezitatea bebelusilor, de mare ajutor ar fi stabilirea exacta a momentului cand se va introduce in alimentatie mancarea solida. Iarasi, numai la sfatul medicului se hotaraste acest lucru.
Si atentie! Nu neglijati masajele, baile, miscarea fizica si jocul. Sunt foarte importante inca din stadiul de bebelusi. Si mai tarziu, cand copiii incep sa mearga, jocul, exercitiile fizice si alimentatia corecta, fara excese, sunt esentiale pentru o dezvoltare normala, sanatoasa si armonioasa, atat fizica cat si psihica.
Nu uitati! in alimentatia copiilor trebuie sa existe foarte multe fructe si legume. Caci obezitatea poate fi declansata nu atat de cantitatea hranei ingerate, cat de calitatea acesteia.