Somnul intrerupt frecvent sau lipsa somnului sunt lucruri obisnuite timp de mai multe saptamani, pana cand programul bebelusului ajunge sa se suprapuna peste al vostru. E bine sa nu contorizati orele de somn, acest lucru crescand acut impresia de epuizare pe care o aveti.
Felul cum ii pregatiti pentru somn, incepand cu jumatatea primului an, este definitoriu si poate ajuta la evitarea problemelor mai tarziu. Bebelusii au nevoie in fiecare seara de un moment relaxant, de o atmosfera calda si linistita, pentru sentimentul de siguranta pe care acesta il confera.
Nou-nascutul doarme atata timp cat are nevoie. La inceput va dormi in reprize scurte distribuite aleatoriu, atat pe parcursul zilei cat si al noptii. Pe masura ce trece timpul, cea mai mare perioada de somn va coincide tot mai mult cu orele noptii, iar momentele de veghe vor deveni tot mai lungi. Dar nu toti copiii sunt la fel, drept pentru care nu disperati daca in cazul bebelusului vostru va trece mai mult timp pana sa ajunga sa doarma noaptea.
Distingeti clar ziua de noapte
Bebelusul trebuie invatat devreme care perioada este pentru somn si care pentru joaca. De aceea trebuie sa faceti inca de la inceput o delimitare clara intre modul cum tratati somnul de zi si pe cel de noapte.
In timpul zilei, asezati-l intr-un cos cu manere sau puneti-l sa doarma intr-un carucior, eventual afara, intr-un loc cu umbra, caruia sa nu-i lipseasca plasa impotriva insectelor si franele puse.
E bine sa folositi patutul doar pentru somnul de noapte.
Nu este nevoie sa pastrati o liniste deplina, astfel ii veti creste sensibilitatea la zgomote, se va odihni mai greu si va deveni mai irascibil.
Orele de zi trebuie asociate cu starea de veghe si cu jocul. Pentru aceasta organizati-i cea mai mare parte din timpul cat sta treaz, ridicandu-l imediat ce a inceput sa planga.
Noaptea e bine ca bebelusul sa fie infasurat caci se sperie de propriile maini si picioare care se agita si-l trezesc.
In camera trebuie sa fie intuneric.
Faceti in asa fel incat treptat sa invete ca mesele din timpul noptii nu sunt perioade de contacte sociale si astfel programul lui de somn va deveni tot mai asemanator cu al vostru. Pentru aceasta se recomanda ca atunci cand se trezeste in toiul noptii si cand incepe sa planga de foame, sa-l ridicati si sa-i dati sa manance in liniste, vorbindu-i cat mai putin si schimbandu-i scutecul doar daca este nevoie.
Ritualul culcarii bebelusului
In jurul varstei de 6 luni, momentul culcarii va deveni un ritual foarte important al zilei. Pentru a dormi bine in timpul noptii, bebelusul trebuie sa fie obosit si gata de somn. Ca reper, sugarul in varsta de 10 luni trebuie sa doarma aproximativ 15-16 ore. Numai un somn profund si sanatos il determina sa-si refaca fortele si sa-si recastige energia fizica si nervoasa consumata in timpul zilei.
Daca bebelusul doarme 11 ore in timpul noptii, recomandabil de la 20 la 7 dimineata, se vor adauga la acestea inca doua ore pe parcursul diminetii si inca doua dupa-amiaza. Unii copii nu mai vor sa doarma dimineata si nici nu trebuie obligati, ci lasati sa se joace in patutul lor. Au nevoie insa de un somn revigorant in timpul zilei, pentru a lua energia necesara vietii lor active si emotionale, nevoie ce se va manifesta pe toata durata primei copilarii, prevenind astfel oboseala si iritarea. Legat de acest lucru, un sfat de care ar trebui sa tineti cont: nu adormiti copilul prin leganat si nu-i cantati pentru a-l adormi! Daca bebelusul este sanatos, curat si bine invelit, sa nu va impresioneze daca plange. Lasati-l singur iesind pur si simplu din camera.
Unii copii, avand un sistem nervos mai labil, adorm mai greu, se scoala de cateva ori pe noapte si se trezesc dimineata devreme.
Inainte de culcare, e bine sa nu agitati prea mult copilul. Jocurile cu el vor avea loc inainte de baie, ci nu inainte de culcare. Oricare ar fi protestele copilului, incercati sa va impuneti fara prea mari concesii, altfel pierdeti teren in fata lui permitandu-i sa speculeze fiecare ocazie de a-si manifesta categoric si uneori violent vointa sau ambiti