Hemangioamele reprezinta tumori vasculare de natura benigna ce apar inca din primele zile de viata si involueaza pana la varsta de 10 ani. 30% din totalitatea hemangioamelor sunt vizibile inca din primele ore de la nastere, iar restul de 70% apar in primele zile sau saptamani postpartum. Ele sunt considerate a fi cele mai frecvente tumori benigne ale copilariei. Apar atat pe tegumente, cat si la nivelul organelor interne, insa majoritatea nu au nici o importanta patologica.Doar ocazional, cand sunt localizate in structuri cu rol vital, sau cand se complica cu ulceratii, necroze si hemoragii, pot pune probleme.
Hemangioamele sunt structuri formate prin proliferarea celulelor endoteliale, care se organizeaza sub forma unor vase ce se umplu apoi cu sange. Aspectul lor variaza foarte mult in functie de localizare.
Astfel, daca apar la suprafata pielii seamana cu niste zmeure, daca apar sub tegument sunt mai degraba violacee si nu au aspect particular, bine individualizat.
SimptomatologieSus
Majoritatea hemangioamelor sunt localizate la nivelul tegumentului, in special in regiunea cervico-faciala. Ele sunt adesea lipsite de expresie clinica, nu dor si nu influenteaza functionalitatea regiunii pe care o ocupa. Hemangiomul evolueaza in timp. Astfel, de la un punct rosu la nastere se poate transforma in timp intr-o excrescenta spongioasa care poate atinge chiar si 7-8 cm in diametru. Forma si consistenta hemangioamelor se poate modifica in timp. Majoritatea raman bine circumscrise, si peste 80% dintre ele sunt leziuni solitare, focale.
Dupa o perioada de evolutie, hemangiomul nu mai creste, dimensiunile sale stationeaza, pentru ca apoi sa intre intr-un proces rezolutiv. In timp, hemangiomul nu mai este vizibil. Aproximativ jumatate din hemangioame dispar pana la varsta de 5 ani, iar procentul urca la 90% la varsta de 10 ani. Desi in unele cazuri dispare si hiperpigmentarea indusa de tumora, unii copii raman totusi cu semne ale hemangioamelor sub forma unor pete discrome la nivelul tegumentului.
Cele mai frecvente localizari ale hemangioamelor sunt:
1. Extremitatea cefalica (60%);
2. Trunchi (25%);
3. Extremitati (15%);
4. Zone extracutanate - ficat, tract gastrointestinal, laringe, sistemul nervos central, pancreas, timus, splina.
TratamentSus
Datorita caracterului benign si evolutiei autolimitante, hemangioamele necomplicate, in special cele capilare, nu au indicatie de tratament chirugical. Ele trebuie tinute sub supraveghere si evolutia lor trebuie verificata periodic, pentru a nu degenera. Daca hemangiomul nu este agresat, dispare de la sine, fara sa lase semne importante.
Cicatricile reziduale sau modificarile de pigmentare sau consistenta ale tegumentului apar rar. Daca evolutia hemangioamelor capilare nu este cea dorita, se poate interveni si vasele de neoformatie pot fi inlaturate cu laserul. Interventia chirugicala laser este indicata si pentru inlaturarea hemangioamelor proliferative si vaselor restante in urma involutiei naturale a tumorii.
Excizia chirugicala a unui hemangiom involuat nu este rara, si se recomanda mai ales in cazul pacientilor care raman cu sechele cutanate in urma vindecarii. Hemangioamele cavernoase care sunt localizate la nivelul pleoapei si afecteaza vederea pacientului sunt tratate prin injectie de corticosteroizi sau chirugie laser.
Astfel de injectii pot reduce rapid dimensiunile tumorii, permitand recapatarea vederii. Hemangioamele mixte sau cele cavernoase de dimensiuni foarte mari pot primi tratament local (injectie cu corticosteroizi in hemangiom).
Tratamentul modern al hemangioamelor ce au risc de complicatii consta in chirurgia laser cu lumina galbena. Aceasta poate distruge vasele de neoformatie din hemangiom fara sa afecteze integritatea tegumentului. Unii medici prefera sa combine tratamentul laser cu injectiile cu corticosteroizi pentru o eficienta terapeutica maxima.