Ultimele subiecte | » Marsupiu Snugli - gen Manduca/ luna/bobaSam Aug 03, 2013 9:42 am Scris de adelaeu » CAFEAUA DE DIMINEATA! 9Mier Sept 26, 2012 1:43 pm Scris de andreea_k » buna seara Vin Mar 30, 2012 11:44 am Scris de Anna» Hainute, jucarii, incaltari la preturi modice Dum Mar 18, 2012 2:12 pm Scris de adelaeu » Tricotaje manuale pentru copiiMier Oct 26, 2011 9:53 am Scris de dina_dorina » Recoltare celule stemJoi Sept 29, 2011 12:17 pm Scris de Regina Maria » La baby Expo barza vine cu premii de la Regina MariaJoi Sept 22, 2011 2:10 pm Scris de Regina Maria » Hainute superbe pt copilasi de toate varstele!Mier Sept 21, 2011 10:33 pm Scris de liliana_c » fetita mea are bronsita Joi Sept 15, 2011 11:57 am Scris de Anna |
Produsele de top! | Cele mai bune produse pentru copilul tau!
Viziteaza-ne nu te vom dezamagi!
Hainute! Si aici!
|
Sondaj | | cine va fi pitica/ul saptamanii? | Eric | | 48% | [ 14 ] | Maria | | 52% | [ 15 ] |
| Total voturi : 29 |
|
|
| PARAZITII INTESTINALI LA COPII | |
| | Autor | Mesaj |
---|
Anna Administrator
| Subiect: PARAZITII INTESTINALI LA COPII Mar Iul 13, 2010 10:23 pm | |
| Limbricii, Lambliaza si Giardia au devenit rezistenti la medicamente DATA PUBLICARII: 05/12/2006 Prof. dr. Marin Burlea, directorul Spitalului de Copii „Sf. Maria“ Iasi: „Sint doua grupe de paraziti intestinali. Giardia - de exemplu - nu este un vierme, ci un organism unicelular, microscopic. A doua grupa - viermii intestinali sau helmintii, sint paraziti cu dimensiuni mult mai mari, cuprinse intre un centimetru si 10 metri. Cel mai frecvent intilniti sint oxiurii, limbricii si tenia. Se apreciaza la 50-60% proportia copiilor care „au viermi“. Doua sau trei cauze au permis supravietuirea acestor paraziti - in ciuda terapiilor din ce in ce mai sofisticate. In primul rind, acesti viermisori s-au adaptat si au devenit rezistenti la medicamente. In plus, pacientii intrerup tratamentul inainte de vreme, nu revin cind este cazul si inamicul se reface intre timp. Multi se trateaza „dupa ureche“ acasa, cu doze gresit stabilite, care fac mai mult rau decit bine - intarind de fapt parazitii.
Cum are loc contaminarea
Viermii si parazitii pot folosi mai multe cai pentru a ajunge in organismul uman: alimentele - in special legumele si fructele nespalate, stropii sariti dintr-o baltoaca, lenjeria contaminata. Giardia se dezvolta foarte bine in apa. Baltile si fintinile sint rezervoare de Giardia. Doar apa plata este „curata", pentru ca nici fierberea nu reuseste sa omoare chistul de Giardia. Daca copilul baga mina in baltoaca si apoi duce mina la gura - se contamineaza. De asemenea, salatele insuficient spalate ne pot contamina cu oxiuri. Legumele stropite cu apa de put pot furniza Giardia. Chistul hidatic apare mai frecvent la copiii care traiesc cu un ciine in casa - sau care baga mina in gura ciinilor intilniti pe strada. Deci, masurile de profilaxie tin strict de respectarea igienei in familie si colectiv. Tratamentul intregii familii e inutil - atunci cind copilul merge la gradinita - fiindca se poate reinfesta din nou. Cel mai bine este ca parintii sa anunte gradinita pentru ca tratamentul sa fie extins la toti copiii din colectivitate. Nu trebuie sa va fie rusine sa recunoasteti ca micutul are viermisori. De obicei, sursa este un alt copil care nu prezinta simptome.
Limbricii fac copilul extrem de nervos si agitat
La copiii care sufera din cauza viermisorilor, se constata reducerea greutatii, nervozitate si astenie. Mai toti au cearcane. Cei cu oxiuri nu se odihnesc, au un somn agitat, tulburat de mincarimile din zona funduletului. Se scarpina mai ales noaptea. Limbricii secreta o toxina neutropa care il face pe copil extrem de nervos si agitat. S-au vazut chiar si convulsii, confundate cu epilepsia. Cind incepe tratamentul, viermii mor si prin descompunere elimina o cantitate si mai mare de toxina, ceea ce agita si mai tare copilul. Atit oxiurii, cit si limbricii dau dureri in zona ombilicala. Durerile localizate in jurul buricului sint un semn important al prezentei viermisorilor in organism. Se mai adauga lipsa de pofta de mincare si alternarea diareii cu constipatia.
Giardia are ca semn principal diareea cu scaune ceva mai decolorate
Parazitul ingreuneaza eliminarea secretiei biliare. Apar si importante deficiente de calciu si fier. Cel mai important semn al giardiei este respiratia matinala a copilului. Respiratia copilului are un miros urit, de oua clocite - din cauza ca acizii biliari nu trec in intestin, ci se intorc in stomac. Un alt semn de alarma este pofta de lapte a copilului. Normal el trebuie sa bea 500-750 de ml lapte /zi. Cei care cer insistent lapte si beau peste 1 litru/zi - e posibil sa aiba viermisori. Laptele e foarte apreciat de parazitii intestinali care se 'linistesc" cind isi primesc portia. Chistul hidatic se manifesta dupa localizare. Cel hepatic da icter si tulburari digestive, cel pulmonar face respiratia dificila, iar cel cranian poate da convulsii si cefalee.
Usturoiul - inamicul viermilor
Toate tratamentele descoperite de-a lungul timpului au ramas putin in urma. Intens folosite in primii ani de la inventare, armele s-au tocit, viermisorii dobindind rezistenta. In prezent, accentul se pune pe produse care nu se absorb in intestin, avind efecte secundare minore. Si medicamentele clasice sint bune - cu conditia sa facem copilului testele hepatice inainte de administrare. De asemeni, tratamentul trebuie sa fie repetat, la interval de un an -pentru ca asa cum s-a infestat o data se poate reinfesta in colectivitate. Remediile naturiste sint mai utile ca preventie decit ca tratament. Intre cura anuala de antihelmintice, intervenim cu mijloace naturale. Usturoiul este un foarte bun aliat impotriva parazitozelor intestinale. Anumite substante pe care le contine „ametesc" viermii si acestia nu se mai opun miscarilor tubului digestiv care ii impinge spre rect, eliminindu-i. Usturoiul poate fi dat ca atare copilului mai maricel. Sub 3 ani, se recomanda administrarea sub forma de mujdei, cu care se condimenteaza cartofii prajiti. Semintele de dovleac au acelasi efect - dar se pot da copiilor mai mari. Unii medici sustin ca propolisul este contraindicat in tratamentul giardiei. In urma unor studii s-a demonstrat ca acesta face mai mult rau - stimulind starea de agitatie a copilului, fara sa deranjeze viermisorii. Ce simptome dau parazitii * Lambliaza (Giardoza) Este una dintre cauzele frecvente de diaree acuta si cronica - atit la adulti, cit si la copii. Transmiterea se face pe cale digestiva, prin consum de apa sau alimente contaminate, precum si prin miini murdare. Parazitul se gaseste sub doua forme: chist si „adult". Omul se infesteaza ingerind chisturi de Giardia Lamblia. Odata ajunse in intestin, chisturile se transforma in Giardia, care se prinde de mucoasa intestinala si determina tulburarea absorbtiei, manifestata prin diaree. Uneori, boala trece neobservata. Diareea este insotita de dureri abdominale, balonare, greturi, varsaturi, stare de rau. Caracteristica este data de durata mai indelungata a diareii - de 7-10 zile sau chiar mai mult. Diagnosticul se face prin examenul microscopic al „scaunului", evidentiindu-se chisturile. Tratamentul consta in administrarea de substante antiparazitare, in functie de virsta si greutatea corporala. Tratamentul se da tuturor membrilor familiei/comunitatii respective, din cauza riscului de reinfestare. | |
| | | irinaj mamica super
| Subiect: Re: PARAZITII INTESTINALI LA COPII Mar Aug 03, 2010 1:47 pm | |
| fetelor, le-ati facut copiilor vreodata examenul coproparazitologic? cum se face? de cate ori si la ce interval? are relevanta? se descopera ceva?
| |
| | | Iuly35 mamica super activa
Mesaje : 1571 Varsta : 50 stare de spirit : fericita,"implinita"
| Subiect: Re: PARAZITII INTESTINALI LA COPII Mar Aug 03, 2010 4:56 pm | |
| "Examenul coproparazitologic este o metoda de lucru utilizata in laboratoarele de microbiologie clinica in scopul identificarii parazitilor intestinali.
Prelevarea probelor coprologice
Pentru recoltare se folosesc coprocultoare din material plastic de unica intrebuintare. Cele mai multe izolari se obtin din scaunul proaspat, emis spontan. Cu ajutorul linguritei sau tijei coprocultorului se preleva portiuni din scaun cu mucus si eventual urme de sange iar cand acestea lipsesc se recolteaza boluri din 2-3 locuri diferite. Cantitatea necesara este de 10-15 g iar daca scaunul este lichid recoltorul trebuie umplut pe jumatate.
* Proba se eticheteaza si se completeaza fisa cu examenul cerut. * La bolnavii cronici, purtatori, persoane spitalizate, scaunul va fi provocat printr-un purgativ salin. * Deoarece in emisia chistilor de Giardia intervin perioade negative, analiza coproparazitologica se repeta de minimum 3 ori, la interval de 6-10 zile.
Transportul Prelevatele de materii fecale destinate examenelor parazitologice se transporta la laborator in cel mai scurt timp (2 ore de la prelevare) in coprorecoltoare fara mediu de transport. MODUL DE LUCRU Inainte de a se analiza proba se noteaza in registru aspectul macroscopic al scaunelor : culoarea si consistenta. O atentie deosebita cu ocazia acestui examen macroscopic va fi acordata si prezentei eventuale a unor paraziti pe care bolnavul i-a putut introduce ca atare in masa fecala.
Prima proba de analiza microscopica , daca scaunele sunt proaspete si nefixate, este aceea a examenului microscopic direct cu ser fiziologic, prin care vom putea constata daca exista sau nu protozoare in forma vegetativa (amibe, Trichomonas, Chilomastix, Balantidium). Chisturile de Giardia au forma ovalara si uneori sunt grupate in mici "insule".
Coloratia cu lugol este utila pentru precizarea structurii unor elemente suspecte - nucleele chisturilor de protozoare, precum si acea linie diagonala a manunchiului de flageli din chisturile de Giardia, ca si membrana de invelis a acestor din urma chisturi.
Aceste doua examene sunt obligatorii pentru orice analiza coproparazitologica realizata cu material proaspat.
Observatii : Sunt cazuri in care, in ciuda prezentei unor paraziti in tubul digestiv al unui bolnav, nu se pot gasi ouale sau chisturile lor in analizele facute.
* Anumiti paraziti nu depun in mod obisnuit oua in tubul digestiv, asa cum se intampla in oxiuraza, al carei diagnostic il punem prin metode speciale de cautare a oualor nu in masa fecala, ci pe pliurile anale sau in jurul lor (amprenta anala). * Cazurile in care viermii au nevoie de o lunga perioada de timp pentru a ajunge la stadiul de depune oua : astfel, spre exemplu, ascarizii nu depun oua decat la 2 luni si jumatate dupa infestare. Ei pot provoca intre timp tulburari importante atat in cursul ciclului perienteric de trecere prin ficat si plamani, cat si mai tarziu, in stadiul intestinal, pana cand, in cele 2 luni si jumatate au ajuns capabili de a depune oua. La fel este si cazul fasciolei hepatice care depune oua decat la cel putin 3 luni dupa infestare. * In cazuri in care unii paraziti , Toxocara canis, patrunsi in tubul digestiv sub forma de oua nu-si pot realiza complet ciclul perienteric si raman ca larve ratacitoare in viscere, acestea nu ajung la maturitate si parazitul nu va produce oua. Prezenta lui trebuie diagnosticata pe alte cai (hematologice si imunologice). * In cursul perioadelor negative de eliminare a chisturilor la anumite protozoare, cum este Giardia, la care analiza coproparazitologica se repeta de minimum 3 ori, la interval de 6-10 zile. Recent s-a trecut la depistarea antigenica prin testul ELISA. Scaunele pastrate cu prea mult timp inainte de analiza care au putut prezenta forme vegetative ale unor protozoare care nu poseda forma chistica si care au murit intre timp, cum este Trichomonas intestinalis (se elimina doar in scaunele diareice) sau Dientamoeba fragilis. * Anumite medicamente antiprotozoice sau antihelmintice pot duce la rarirea parazitilor inclusiv a elementelor parazitare susceptibile a fi gasite la examenul coproparazitologic sau chiar la impiedicarea aparitiei lor.
INTERPRETAREA REZULTATELOR Identificarea unui parazit in proba coprologica examinata confirma fie starea de boala fie de purtator si se comunica urgent celui care a solicitat examenul. " | |
| | | danessa Moderator
| Subiect: Re: PARAZITII INTESTINALI LA COPII Mar Aug 03, 2010 10:43 pm | |
| Eu i-am facut acum pentru gradinita...am luat kk dintr-un singur loc, am pus intr-un recipient din plastic dat de la clinica...am dus proba la laborator, iar rezultatul l-am primit a doua zi...eu stiam ca trebuie sa duc trei probe, dar nu mi-a mai zis sa mai aduc inca o proba, cred ca doar atunci cand iese pozitiva prima se mai duc inca doua, dar cel mai bine intrebi la clinica unde-i faci analizele. | |
| | | mamicisibebelasi Moderator
| Subiect: Re: PARAZITII INTESTINALI LA COPII Mar Aug 03, 2010 11:01 pm | |
| aditu cand era mai mic avea viermisorii........la daria nu iam facut niciodata analize la scaun..dar o sa urmeze..sper sa iasa ok | |
| | | raluca mamica noua
| Subiect: Re: PARAZITII INTESTINALI LA COPII Mar Aug 03, 2010 11:04 pm | |
| si flavi a facut la gradi ,acum sa vedem cel mic ce mai combina | |
| | | Anna Administrator
| Subiect: Re: PARAZITII INTESTINALI LA COPII Mier Aug 04, 2010 10:27 pm | |
| buna seara fetelor raluca are viermisori oxiuri nu are pofta de mancare nervoasa a scazut mai din greutate nu era destul de slaba acum mai slaba mi~a dat dr de fam flagyl 5 zile 3ml dimineata si 3 ml seara ia-m mai dat eu naturale dar fara nici un efect helmiflores ulei de dovleac am auzit ca e bun usturoiul cu lapte ati intcercat? | |
| Subiect: Re: PARAZITII INTESTINALI LA COPII Joi Aug 05, 2010 2:15 pm | |
| i-ai facut analize? sau cum i-ai depistat? | |
| | | Anna Administrator
| Subiect: Re: PARAZITII INTESTINALI LA COPII Joi Aug 05, 2010 2:57 pm | |
| analizele ia-m facut si ia gasit acum e cu tratament flagyl sper sa treaca | |
| Subiect: Re: PARAZITII INTESTINALI LA COPII Vin Aug 06, 2010 2:10 pm | |
| ce analize? coproparazitologic? | |
| | | iulia_mama_evelynei mamica super activa
Mesaje : 926 Varsta : 42 stare de spirit : fericita...super fericita....imi iubesc nespus familia....
| Subiect: Re: PARAZITII INTESTINALI LA COPII Vin Aug 06, 2010 4:20 pm | |
| ana am gasit asta pe net :Se fierbe ½ lingurita cimbru, ½ linguriţă de rădăcină de genţiană, musetel ½linguritar şi jumătate pahar de apă ,timp de 10 minute. il iei de pe foc şi se lasă acest preparat pentru încă 10 minute. acest ceai este pentru nouă zile, dacă copilul are între 9 şi 12 ani. dubleaza doza pentru adulţi şi jumătate copil mai mic de 9 ani....>>>dar cred ca usturoiul este cel mai indicat ca leac babesc...la adulti ...la copii ,,,nu stiu,,,intreaba medicul mai bine...pup si sper sa se faca bine ralu | |
| | | Anna Administrator
| Subiect: Re: PARAZITII INTESTINALI LA COPII Mar Aug 10, 2010 11:09 am | |
| multumesc iuli da danesa la scaun am facut | |
| | | dia mamica super activa
Mesaje : 1007 Varsta : 46 stare de spirit : nume-dia,nume copil-bianca
| Subiect: Re: PARAZITII INTESTINALI LA COPII Joi Aug 12, 2010 1:00 pm | |
| si noi avem probleme ,cand vine din vacanta tre sa repetam analiza de copro sa vedem cum sta ca inainte de vacanta iar se plangea ca o doare burtica | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: PARAZITII INTESTINALI LA COPII | |
| |
| | | | PARAZITII INTESTINALI LA COPII | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |