Ananasul
Descoperit
de Cristofor Columb in Antile, deliciosul ananas a ajuns in Europa
abia
in secolul al XVI-lea. Aici el si-a cistigat repede adepti, fiind
cultivat
ulterior in sere.
100 de grame de
ananas proaspat contin:
• Calorii: 52;
• Glucide: 12 g;
• Indice
glicemic: 66;
• Fibre: 1,2 g;
• Vitamina C: 25 mg.
100 de grame de ananas din compot contin:
•
Calorii: 83;
• Glucide: 20 g;
• Fibre: 3 g;
•
Vitamina C: 15mg;
• Vitamina E: 3,2 mg.
Banana
Bananierul
este o planta erbacee, lipsita de trunchi lemons, ale carui tulpini
dispar
dupa perioada de formare a fructelor. Iata de ce Buddha a facut din
bananier
simbolul fragilitatii lucrurilor. Inteleptul meditind asupra
caracterului
trecator al lucrurilor, infatisat la poalele unui bananier,
reprezinta
una din temele clasice ale picturii chineze. Bananierul a existat in
acelasi
timp, din cele mai vechi timpuri, si in America, incasii considerindu-l
un arbore productiv. Bogat in amidon, acesta este un aliment tipic
pentru tarile
tropicale.
100 de grame de fruct
contin:
• Calorii: 83;
• Glucide: 19 g;
•
Indice glicemic: 54;
• Fibre: 3,4 g;
• Vitamina
C: 10 mg.
Caisa
Caisul
a fost cunoscut in China inca de acum 5.000 de ani. Dupa ce a traversat
India si Persia, el a ajuns pe malul Mediteranei. Fructul sau
foarte nutritiv,
racoritor, astringent (in stare proaspata), laxativ
(in stare uscata) il
recomanda in anemii, astenii, insomnii,
convalescente, diaree sau constipatie.
100 de
grame de caise proaspete contin:
• Calorii: 44;
•
Glucide: 10g;
• Indice glicemic: 31;
• Fibre: 2,1
g;
• Vitamina C: 7 mg.
100 de grame de
caise uscate contin:
• Calorii: 27;
•
Glucide: 63 g;
• Fibre: 3 g;
• Vitamina C: 2,5 mg.
Curmala
Fructe
ale palmierului, curmalele sint cunoscute din cele mai vechi timpuri.
In
Sumer, Mesopotamia, curmalul era considerat un arbore sacru. In
Biblie, el este
simbolul celui drept, daruit cu binecuvintarea
cerului. In Egipt, curmalele
faceau parte din alimentatia cotidiana,
iar arborele a servit la sculptarea
coloanelor ce simbolizau
stilpii pe care se sprijinea lumea. Valoarea energetica
si savoarea
deosebita au facut din curmale un aliment si un medicament in
acelasi
timp (ele previn imbatrinirea, iar dupa unele date sint
anticanceroase).
100 de game de curmale contin:
•
Calorii: 30;
• Glucide: 73 g;
• Fibre: 8,7 g;
•
Magneziu: 59 mg.
Grepfrutul
Originar din Asia, el s-a cultivat vreme
indelungata in India si Japonia, dupa
care a ajuns in Florida.
Fructul de grepfrut este aperitiv, tonic, depurativ,
digestiv, fiind
indicat in anorexii, dispepsii, insuficienta biliara, afectiuni
febrile
si pulmonare.
100 de grame de fruct contin:
•
Calorii: 43;
• Glucide: 10 g;
• Indice glicemic:
25;
• Fibre: 0,6;
• Vitamina C: 40 mg;
•
Magneziu: 10 mg.
Kiwi
Kiwi (numele sau adevarat fiind actinidia)
este un fruct originar din China.
Bogat in vitamina C, el protejeaza
organismul contra multor maladii. Este un
excelent fruct de iarna.
100
de grame de fruct contin:
• Calorii: 57;
•
Indice glicemic: 53;
• Fibre: 1,5 g;
• Vitamina
C: 94 mg;
• Magneziu: 27 mg.
Lamiia
Se presupune
ca lamiiul este originar din India, din partea de nord a acesteia.
De
aici, el a ajuns in China, catre 1900 i.Hr., pentru a reveni apoi in
Persia.
In jurul anilor 900, lamiiul a ajuns pe coastele
Mediteranei, fiind cultivat mai
ales in Spania si Portugalia.
Fructul este racoritor, tonic al sistemului nervos
central,
diuretic, antiscorbutic, remineralizant, depurativ. Este indicat in
anemii,
astenii, TBC, demineralizari, crestere, convalescenta, reumatisme,
ateroscleroza,
precum si astm, bronsita, gripa, cefalee.
100 de
grame de fruct contin:
• Calorii: 32;
•
Glucide: 8 g;
• Fibre: 1 g;
• Vitamina C: 80 mg.
Mandarina
Originar
din China, mandarinul a fost sacralizat la Pekin. Aici, fiii cerului
i-au
acordat omagiul cuvenit, inainte ca el sa ia drumul matasii si sa
ajunga in
Europa, pe coastele Mediteranei. Ca proprietati, mandarina
este comparabila cu
portocala, dar contine mai putine minerale.
Fructul este energetic si inlesneste
evacuarea intestinala.
100
de grame de fruct contin:
• Calorii: 47;
•
Glucide: 11 g;
• Fibre: 1,9 g;
• Vitamina C: 30
mg;
• Calciu: 33 mg.
Marul
Plasat sub
protectia Pomonei, zeita abundentei, marul era des cultivat in
livezile
din antichitate. Marul a avut de-a lungul istoriei mai multe sensuri,
fiind
considerat un mijloc al cunoasterii, Arbore al vietii sau al Stiintei
binelui
sau raului: marul Discordiei, atribuit lui Paris, merele de aur din
Gradina
Hesperidelor, marul mincat de Adam si Eva etc. In afara de aceasta,
marul
ca fruct a fost considerat un aliment-medicament, devenind un punct de
referinta
in alimentatia dietetica. Este tonic, racoritor, antiseptic
intestinal,
depurativ sanguin si este indicat in astenii, surmenaj, reumatism,
artritism,
stari febrile, insomnii, nervozitate, cefalee.
100
de grame de mere contin:
• Calorii: 51;
•
Glucide: 12 g;
• Indice glicemic: 38;
• Fibre: 2
g;
• Vitamina C: 5 mg;
• Magneziu: 12 mg.
Para
Parul
este originar probabil din partea de nord a Indiei. In China, floarea
sa
alba era considerata simbol de doliu si al caracterului efemer al
existentei.
Desi a existat mult timp in stare salbatica, fructele
sale raminind putin
comestibile, romanii din timpul lui Pliniu
cunosteau peste 40 de varietati de
par. Fructul este depurativ,
laxativ, remineralizant si nutritiv, fiind indicat
in anemii,
surmenaj, TBC.
100 de grame de fruct contin:
•
Calorii: 55;
• Glucide: 13 g;
• Indice glicemic:
37;
• Fibre: 2,3 g;
• Vitamina C; 3 mg;
•
Magneziu: 7 mg.
Piersica
Piersicul in floare era celebrat in China
si Japonia, fiind un simbol al
innoirii si al fecunditatii.
Sarbatorile tinute in Japonia in cinstea florilor
de piersic (Momo)
adauga la aceasta si notiunea de puritate si fidelitate.
Piersicul a
traversat apoi India si Persia, pentru a ajunge la romani, care l-au
primit
cu bratele deschise.
100 de grame de fruct contin:
•
Calorii: 50;
• Glucide: 12 g;
• Indice glicemic:
42;
• Fibre: 1,4;
• Vitamina C: 8 mg;
•
Magneziu: 8 mg.
Portocala
Originar din China, portocalul a urmat ca
si mandarinul drumul matasii.
Ulterior, el a ajuns pe coastele
Mediteranei, facind parte, alaturi de maslini,
din peisajul
mediteranean. Portocalele sint unele din cele mai bune fructe de
iarna,
suplinind carentele vitaminice. Portocala este remineralizanta,
antiinfectioasa,
digestiva, diuretica si laxativa. Este indicata in
convalescente,
anemii, anorexii, demineralizari si prevenirea bolilor
infectioase.
100
de grame de fruct contin:
• Calorii: 39;
•
Glucide: 8,5 g;
• Indice glicemic: 44;
• Fibre: 2
g;
• Vitamina C; 50 mg;
• Magneziu: 13 mg.
Prunul
In
pictura Extremului Orient, prunul este in primul rind un simbol al
primaverii,
dar in acelasi timp, inflorind la sfirsitul acesteia, el indica
reinnoirea,
tineretea care se afla pe punctul de a se manifesta. In Japonia,
prunul
apare printre plantele purtatoare de noroc. Fructele prunului sint
energetice,
diuretice, laxative, fiind indicate in astenii, anemii, surmenaj,
ateroscleroza.
100 de grame de fruct contin:
•
Calorii: 52;
• Glucide: 12 g;
• Fibre: 2,5;
•
Vitamina C: 3 mg;
• Magneziu: 8 mg.
Smochina
Smochinele
sint unele din fructele cele mai cunoscute in vechime. In Egipt,
smochinul
avea un sens initiatic, fructele fiind degustate de preoti, inainte de
ceremonii.
Ele mai erau utilizate in terapeutica. Pliniu, spre exemplu,
recomanda
smochinele, afirmind ca ele sint hrana atletilor. Smochinele sint
tonifiante,
nutritive, diuretice si laxative, fiind recomandate in astenii,
stari
acute, inflamatii urinare si pulmonare. Ele se recomanda copiilor,
adolescentilor,
convalescentilor, batrinilor si sportivilor.
100 de
grame de smochine proaspete contin:
• Calorii: 54;
•
Glucide: 12 g;
• Fibre: 2,5;
• Potasiu: 250 mg;
•
Calciu: 42 mg;
• Magneziu: 20 mg.
100 de
grame de smochine uscate contin:
• Calorii: 27;
•
Glucide: 62 g;
• Fibre: 18,5;
• Potasiu: 983 mg;
•
Magneziu: 70 mg.
Strugurele
Vita-de-vie trecea, in regiunile din jurul
vechiului Israel, drept un arbore
sacru fiind, alaturi de maslin,
unul dintre arborii mesianici.
Textele evanghelice fac din
vie un simbol al impatiei cerului, al carui rod este
Euharistia.
Strugurele
de masa, alb sau negru, este un fruct excelent, ornind mesele de mii
de
ani. Este diuretic, remineralizant, energetic, stimulant si
decongestionant
hepatic, fiind recomandat in anemii, convalescente,
remineralizare, dispepsii,
dermatoze, intoxicatii.
100
de grame de struguri proaspeti contin:
• Calorii:
73;
• Glucide: 16 g;
• Indice glicemic: 46.
100
de grame de struguri uscati contin:
• Indice
glicemic: 64;
• Fibre: 0,9 g;
• Vitamina C: 4 mg;
•
Magneziu: 7 mg.