Bine ati venit pe forumul: "Mamici si Bebelasi" Te asteptam!
Pentru a comunica la 5 stele pe forum trebuie sa te inregistrezi,asa ca ce mai astepti? Nu vei regreta intra acum!
Bine ati venit pe forumul: "Mamici si Bebelasi" Te asteptam!
Pentru a comunica la 5 stele pe forum trebuie sa te inregistrezi,asa ca ce mai astepti? Nu vei regreta intra acum!
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

AcasaAcasa  ParteneriParteneri  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  
Ultimele subiecte
» Marsupiu Snugli - gen Manduca/ luna/boba
SINDROMUL MORTII SUBITE EmptySam Aug 03, 2013 9:42 am Scris de adelaeu

» CAFEAUA DE DIMINEATA! 9
SINDROMUL MORTII SUBITE EmptyMier Sept 26, 2012 1:43 pm Scris de andreea_k

» buna seara
SINDROMUL MORTII SUBITE EmptyVin Mar 30, 2012 11:44 am Scris de Anna

» Hainute, jucarii, incaltari la preturi modice
SINDROMUL MORTII SUBITE EmptyDum Mar 18, 2012 2:12 pm Scris de adelaeu

» Tricotaje manuale pentru copii
SINDROMUL MORTII SUBITE EmptyMier Oct 26, 2011 9:53 am Scris de dina_dorina

» Recoltare celule stem
SINDROMUL MORTII SUBITE EmptyJoi Sept 29, 2011 12:17 pm Scris de Regina Maria

» La baby Expo barza vine cu premii de la Regina Maria
SINDROMUL MORTII SUBITE EmptyJoi Sept 22, 2011 2:10 pm Scris de Regina Maria

» Hainute superbe pt copilasi de toate varstele!
SINDROMUL MORTII SUBITE EmptyMier Sept 21, 2011 10:33 pm Scris de liliana_c

» fetita mea are bronsita
SINDROMUL MORTII SUBITE EmptyJoi Sept 15, 2011 11:57 am Scris de Anna

Produsele de top!
Cele mai bune produse pentru copilul tau! Viziteaza-ne nu te vom dezamagi!
mamicagrijulie
Hainute! Si aici!
Sondaj
cine va fi pitica/ul saptamanii?
Eric
SINDROMUL MORTII SUBITE Empty48%SINDROMUL MORTII SUBITE Empty
 48% [ 14 ]
Maria
SINDROMUL MORTII SUBITE Empty52%SINDROMUL MORTII SUBITE Empty
 52% [ 15 ]
Total voturi : 29

SINDROMUL MORTII SUBITE

In jos 
4 participanți
AutorMesaj
Vizitato
Vizitator
Anonymous

SINDROMUL MORTII SUBITE Empty
MesajSubiect: SINDROMUL MORTII SUBITE   SINDROMUL MORTII SUBITE EmptyDum Mai 23, 2010 8:32 am

"Sindromul mortii subite a sugarului (SMSS) reprezinta moartea brusca si inexplicabila a unui sugar aparent sanatos. SMSS este principala cauza de mortalitate in randul sugarilor (de la 28 zile la 1 an).

Sindromul mortii subite a sugarului nu este o boala sau afectiune, ci diagnosticul pus atunci cand un copil sub 1 an moare subit, iar cauza decesului nu este descoperita nici dupa investigatii medicale complete.

In timp ce majoritatea afectiunilor sunt diagnosticate datorita prezentei unor simptome specifice, diagnosticul de SMSS este stabilit doar dupa excluderea tuturor cauzelor posibile de deces, prin trecerea in revista a antecedentelor medicale ale copilului si a factorilor de mediu. Astfel, se disting cazurile de moarte subita a sugarului de decesele rezultate in urma unor accidente sau afectiuni nediagnosticate, precum tulburarile cardiace sau metabolice.

Moartea subita a sugarului afecteaza cu precadere copii intre 2 si 4 luni, iar 90% dintre cazuri se intalnesc la copiii sub 6 luni.

FACTORII DE RISC:

» Culcarea sugarului pe burta

Riscul de SMSS a unui sugar creste cu 1,7 pana la 12,9 % (in functie de studiu) daca doarme pe burtica si nu pe spate. Se pare ca in aceasta pozitie, copilul se poate supraincalzi, poate avea dificultati respiratorii, sau reinspira dioxidul de carbon expirat.

In plus, unele studii arata ca daca sugarul este obisnuit sa doarma pe spate si este culcat apoi pe burta, riscul de SMSS creste in mod dramatic (ceea ce ar explica procentul neasteptat de mare de decese prin SMSS in crese).

» Expunerea la fumul de tigara

Studiile arata ca riscul de SMSS creste odata cu fiecare fumator in plus din familie, cu numarul de tigari fumate in preajma lui zilnic si cu durata expunerii sale la fumul de tigara.

» Nasterea prematura sau greutatea mica la nastere

Cu cat bebelusul are o greutate mai mica la nastere, cu atat riscurile de SMSS sunt mai mari.

» Supraincalzirea in timpul somnului

Exista dovezi in sprijinul afirmatiei ca supraincalzirea poate creste simtitor riscul de SMSS. Aceasta poate surveni intr-o camera supraincalzita, la un sugar invelit in prea multe paturi, in special atunci cand copilul are febra sau o infectie respiratorie.

» Culcarea sugarului pe o suprafata moale

Plapuma, canapeaua, saltelele cu apa si fotoliile moi nu sunt indicate pentru culcarea sugarului. La fel ca si somnul pe burtica, suprafetele moi pot creste sansele ca sugarul sa aiba probleme de respiratie sau sa se supraincalzeasca.

Alti factori de risc sunt:

» fumatul, consumul de alcool sau droguri in timpul sarcinii
» ingrijiri prenatale deficitare
» mama cu varsta sub 20 ani

Tratament
» Culcarea sugarului in decubit dorsal (pe spate)

Aceasta este cea mai importanta masura ce poate fi luata pentru protejarea sugarului.

Rata deceselor prin SMSS a scazut cu cca 50% din 1994, cand a fost lansata campania de educare a populatiei de catre Academia Americana de Pediatrie (AAP), ce recomanda culcarea sugarilor in decubit dorsal. De asemenea, toate persoanele care ingrijesc copilul (rude, baby sitter, etc) trebuie sa urmeze aceasta recomandare.

In plus, sugarii care dorm pe o parte pot ajunge cu usurinta pe burta, astfel incat nici aceasta pozitie nu este considerata sigura.

Desigur, la varsta de 5 -6 luni, bebelusul se poate roti in ambele parti, iar pentru mame este tot mai greu sa se asigure ca acesta doarme pe spate. Insa la aceasta varsta riscul de SMSS incepe sa scada, astfel incat mamele nu trebuie sa-si mai faca griji daca bebelusul se roteste pe o parte.

Totusi, culcarea permanenta a sugarului pe spate poate avea drept rezultat deformarea oaselor parietale, numita plagiocefalie. Ca umare a campaniei lansate de AAP, plagiocefalia a devenit mult mai frecventa, dar poate fi evitata prin schimbarea frecventa a pozitiei copilului. Astfel, cat timp este treaz, sugarul poate fi lasat sa stea pe burtica.

Sugarul trebuie culcat pe o saltea tare, niciodata pe o perna, saltea cu apa, blana sau o alta suprafata moale.

Nu puneti paturi pufoase, jucarii plusate sau perne langa copil – acestea ii pot afecta respiratia.

» Evitarea supraincalzirii copilului in timpul somnului

Camera in care doarme bebelusul nu trebuie sa fie incalzita in mod excesiv. Dimpotriva, temperatura camerei trebuie sa fie confortabila pentru un adult imbracat lejer. Pentru a evita supraincalzirea, acoperiti copilul doar cu o patura subtire, care nu ajunge mai sus de piept.

Semnele de supraincalzire a copilului sunt: transpiratia, accelerarea respiratiei, agitatia si febra.

» Nu fumati si nu permiteti altor persoane sa fumeze in preajma copilului.

Mediul in care traieste copilul nu trebuie sa fie poluat cu fum de tigara. Conform studiilor, expunerea sugarilor la fumul de tigara creste de 2 ori riscul de SMSS.

» Alegeti cu grija salteaua pe care doarme bebelusul.

Salteaua trebuie sa fie tare, perfect plata si acoperita doar de un cearsaf potrivit ca marime si intins foarte bine. Nu puneti jucarii sau alte obiecte sau materiale moi in patutul copilului, deoarece exista pericolul de asfixiere.

Unele persoane recomanda sa se renunte la invelirea sugarilor cu paturi. Daca acest lucru nu este posibil, este preferabil sa se foloseasca o patura subtire, trecuta pe sub bratele copilului si care nu ajunge mai sus de piept.

» Nu fumati si nu consumati alcool sau droguri in timpul sarcinii.

Copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii sunt de 3 ori mai expusi la sindromul de moarte subita a sugarului.

» Alaptati la san, daca acest lucru este posibil.

Unele studii arata ca alaptarea la san scade incidenta mortii subite a sugarului. Motivul nu este foarte clar, dar se pare ca laptele matern protejeaza copiii impotriva infectiilor care predispun la SMSS.

» Prezentarea sugarului la toate consultatiile periodice.

» Daca sugarul sufera de boala de reflux gastroesofagian, urmati recomandarile medicului in privinta hranirii si a pozitiei de somn."

Sursa:SuperBEBE
Sus In jos
mamicisibebelasi
Moderator
Moderator

Varsta : 41
stare de spirit : FFFFF BUNA

MesajSubiect: Re: SINDROMUL MORTII SUBITE   SINDROMUL MORTII SUBITE EmptySam Mai 29, 2010 10:20 pm

da asa este
sunt bebeii care saracutii mor in somn
dar cica nu au nici doctorii un diacnostic ptr moartea subita
unii mai zic ca bebelu inceteaza sa respire ptr ca inca se cred in burtica la mamica lui
am citit si eu mai multe daspre subiectul asta
e bn nici sa culcam bebelusii pe perna cit sunt micuti
Sus In jos
Iuly35
mamica super activa
mamica super activa
Iuly35

Varsta : 50
stare de spirit : fericita,"implinita"

MesajSubiect: Re: SINDROMUL MORTII SUBITE   SINDROMUL MORTII SUBITE EmptyDum Mai 30, 2010 9:25 am

SINDROMUL MORTII SUBITE 917656 am fost foarte preocupata de pozitia fetitei mici,incat noaptea o intorceam f des pe cate o parte,sa nu amorteasca...pana la varsta de un an si 3 luni,nu i-am pus perna,a dormit numai pe saltea cu cearsaf....
te cutremuri numai citind randurile despre moarte subita xxxx
Sus In jos
Anna
Administrator
Administrator
Anna

Varsta : 34
stare de spirit : super

MesajSubiect: Re: SINDROMUL MORTII SUBITE   SINDROMUL MORTII SUBITE EmptyDum Mai 30, 2010 10:39 am

ptut doamne fereste de asa ceva
Sus In jos
mamicisibebelasi
Moderator
Moderator

Varsta : 41
stare de spirit : FFFFF BUNA

MesajSubiect: Re: SINDROMUL MORTII SUBITE   SINDROMUL MORTII SUBITE EmptyDum Mai 30, 2010 9:37 pm

da ana dar din pacate sunt multe cazuri de moarte subita
Sus In jos
mariaa
mamica super
mamica super
mariaa

Varsta : 38
stare de spirit : excelenta

MesajSubiect: Re: SINDROMUL MORTII SUBITE   SINDROMUL MORTII SUBITE EmptyMar Iun 01, 2010 9:04 am

DA ASA EE DOAMNE FERESTE DE ASA CEVAA
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: SINDROMUL MORTII SUBITE   SINDROMUL MORTII SUBITE Empty

Sus In jos

SINDROMUL MORTII SUBITE
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: TOTUL DESPRE BEBELUŞI :: Sănătatea Bebeluşului-
Mergi direct la:  

Tema creata de Geosh. pentru MamicisiBebelasi

Forumgratuit.ro | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Cookies | Discuții recente