"Sindromul mortii subite a sugarului (SMSS) reprezinta moartea brusca si inexplicabila a unui sugar aparent sanatos. SMSS este principala cauza de mortalitate in randul sugarilor (de la 28 zile la 1 an).
Sindromul mortii subite a sugarului nu este o boala sau afectiune, ci diagnosticul pus atunci cand un copil sub 1 an moare subit, iar cauza decesului nu este descoperita nici dupa investigatii medicale complete.
In timp ce majoritatea afectiunilor sunt diagnosticate datorita prezentei unor simptome specifice, diagnosticul de SMSS este stabilit doar dupa excluderea tuturor cauzelor posibile de deces, prin trecerea in revista a antecedentelor medicale ale copilului si a factorilor de mediu. Astfel, se disting cazurile de moarte subita a sugarului de decesele rezultate in urma unor accidente sau afectiuni nediagnosticate, precum tulburarile cardiace sau metabolice.
Moartea subita a sugarului afecteaza cu precadere copii intre 2 si 4 luni, iar 90% dintre cazuri se intalnesc la copiii sub 6 luni.
FACTORII DE RISC:
» Culcarea sugarului pe burta
Riscul de SMSS a unui sugar creste cu 1,7 pana la 12,9 % (in functie de studiu) daca doarme pe burtica si nu pe spate. Se pare ca in aceasta pozitie, copilul se poate supraincalzi, poate avea dificultati respiratorii, sau reinspira dioxidul de carbon expirat.
In plus, unele studii arata ca daca sugarul este obisnuit sa doarma pe spate si este culcat apoi pe burta, riscul de SMSS creste in mod dramatic (ceea ce ar explica procentul neasteptat de mare de decese prin SMSS in crese).
» Expunerea la fumul de tigara
Studiile arata ca riscul de SMSS creste odata cu fiecare fumator in plus din familie, cu numarul de tigari fumate in preajma lui zilnic si cu durata expunerii sale la fumul de tigara.
» Nasterea prematura sau greutatea mica la nastere
Cu cat bebelusul are o greutate mai mica la nastere, cu atat riscurile de SMSS sunt mai mari.
» Supraincalzirea in timpul somnului
Exista dovezi in sprijinul afirmatiei ca supraincalzirea poate creste simtitor riscul de SMSS. Aceasta poate surveni intr-o camera supraincalzita, la un sugar invelit in prea multe paturi, in special atunci cand copilul are febra sau o infectie respiratorie.
» Culcarea sugarului pe o suprafata moale
Plapuma, canapeaua, saltelele cu apa si fotoliile moi nu sunt indicate pentru culcarea sugarului. La fel ca si somnul pe burtica, suprafetele moi pot creste sansele ca sugarul sa aiba probleme de respiratie sau sa se supraincalzeasca.
Alti factori de risc sunt:
» fumatul, consumul de alcool sau droguri in timpul sarcinii
» ingrijiri prenatale deficitare
» mama cu varsta sub 20 ani
Tratament
» Culcarea sugarului in decubit dorsal (pe spate)
Aceasta este cea mai importanta masura ce poate fi luata pentru protejarea sugarului.
Rata deceselor prin SMSS a scazut cu cca 50% din 1994, cand a fost lansata campania de educare a populatiei de catre Academia Americana de Pediatrie (AAP), ce recomanda culcarea sugarilor in decubit dorsal. De asemenea, toate persoanele care ingrijesc copilul (rude, baby sitter, etc) trebuie sa urmeze aceasta recomandare.
In plus, sugarii care dorm pe o parte pot ajunge cu usurinta pe burta, astfel incat nici aceasta pozitie nu este considerata sigura.
Desigur, la varsta de 5 -6 luni, bebelusul se poate roti in ambele parti, iar pentru mame este tot mai greu sa se asigure ca acesta doarme pe spate. Insa la aceasta varsta riscul de SMSS incepe sa scada, astfel incat mamele nu trebuie sa-si mai faca griji daca bebelusul se roteste pe o parte.
Totusi, culcarea permanenta a sugarului pe spate poate avea drept rezultat deformarea oaselor parietale, numita plagiocefalie. Ca umare a campaniei lansate de AAP, plagiocefalia a devenit mult mai frecventa, dar poate fi evitata prin schimbarea frecventa a pozitiei copilului. Astfel, cat timp este treaz, sugarul poate fi lasat sa stea pe burtica.
Sugarul trebuie culcat pe o saltea tare, niciodata pe o perna, saltea cu apa, blana sau o alta suprafata moale.
Nu puneti paturi pufoase, jucarii plusate sau perne langa copil – acestea ii pot afecta respiratia.
» Evitarea supraincalzirii copilului in timpul somnului
Camera in care doarme bebelusul nu trebuie sa fie incalzita in mod excesiv. Dimpotriva, temperatura camerei trebuie sa fie confortabila pentru un adult imbracat lejer. Pentru a evita supraincalzirea, acoperiti copilul doar cu o patura subtire, care nu ajunge mai sus de piept.
Semnele de supraincalzire a copilului sunt: transpiratia, accelerarea respiratiei, agitatia si febra.
» Nu fumati si nu permiteti altor persoane sa fumeze in preajma copilului.
Mediul in care traieste copilul nu trebuie sa fie poluat cu fum de tigara. Conform studiilor, expunerea sugarilor la fumul de tigara creste de 2 ori riscul de SMSS.
» Alegeti cu grija salteaua pe care doarme bebelusul.
Salteaua trebuie sa fie tare, perfect plata si acoperita doar de un cearsaf potrivit ca marime si intins foarte bine. Nu puneti jucarii sau alte obiecte sau materiale moi in patutul copilului, deoarece exista pericolul de asfixiere.
Unele persoane recomanda sa se renunte la invelirea sugarilor cu paturi. Daca acest lucru nu este posibil, este preferabil sa se foloseasca o patura subtire, trecuta pe sub bratele copilului si care nu ajunge mai sus de piept.
» Nu fumati si nu consumati alcool sau droguri in timpul sarcinii.
Copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii sunt de 3 ori mai expusi la sindromul de moarte subita a sugarului.
» Alaptati la san, daca acest lucru este posibil.
Unele studii arata ca alaptarea la san scade incidenta mortii subite a sugarului. Motivul nu este foarte clar, dar se pare ca laptele matern protejeaza copiii impotriva infectiilor care predispun la SMSS.
» Prezentarea sugarului la toate consultatiile periodice.
» Daca sugarul sufera de boala de reflux gastroesofagian, urmati recomandarile medicului in privinta hranirii si a pozitiei de somn."
Sursa:SuperBEBE