Ultimele subiecte | » Marsupiu Snugli - gen Manduca/ luna/bobaSam Aug 03, 2013 9:42 am Scris de adelaeu » CAFEAUA DE DIMINEATA! 9Mier Sept 26, 2012 1:43 pm Scris de andreea_k » buna seara Vin Mar 30, 2012 11:44 am Scris de Anna» Hainute, jucarii, incaltari la preturi modice Dum Mar 18, 2012 2:12 pm Scris de adelaeu » Tricotaje manuale pentru copiiMier Oct 26, 2011 9:53 am Scris de dina_dorina » Recoltare celule stemJoi Sept 29, 2011 12:17 pm Scris de Regina Maria » La baby Expo barza vine cu premii de la Regina MariaJoi Sept 22, 2011 2:10 pm Scris de Regina Maria » Hainute superbe pt copilasi de toate varstele!Mier Sept 21, 2011 10:33 pm Scris de liliana_c » fetita mea are bronsita Joi Sept 15, 2011 11:57 am Scris de Anna |
Produsele de top! | Cele mai bune produse pentru copilul tau!
Viziteaza-ne nu te vom dezamagi!
Hainute! Si aici!
|
Sondaj | | cine va fi pitica/ul saptamanii? | Eric | | 48% | [ 14 ] | Maria | | 52% | [ 15 ] |
| Total voturi : 29 |
|
|
| Picioare amortite si reci? | |
| | Autor | Mesaj |
---|
andreiutza mamica super
| Subiect: Picioare amortite si reci? Mar Apr 20, 2010 12:05 pm | |
| In termeni medicali, ingustarea progresiva a acestor vase poarta numele de arteriopatie obliteranta periferica a membrelor inferioare. Ea determina scaderea capacitatii functionale si afecteaza calitatea vietii, putand duce la amputari ale membrelor si creste totodata riscul de deces. De ce? Pentru ca principala cauza este ateroscleroza iar aceasta este un process generalizat (sistemic), de cele mai multe ori ingustarile de la nivelul arterelor membrelor inferioare coexistand cu leziuni situate si in alte teritorii (creier, rinichi, inima).
Se stie in prezent ca pacientii diagnosticati cu boala arteriala periferica au risc cu 50% mai mare de a face infarct, cu 40% de accident vascular sau insuficienta renala, decat populatia generala. Deci, cu cat ai mai multi factori de risc pentru ateroscleroza, cu atat ai rsicul mai mare sa faci aceasta boala. Pe unii dintre acestia factori de risc ii poti corecta: fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, colesterolul crescut, pe altii insa nu: varsta (fac boala mai frecvent pacientii peste 50 ani), sexul (barbatii mai des decat femeile) si ereditatea.
Rareori sunt descoperite alte cauze, ca de exemplu: o reactivitatea vasculara exagerata care determina spasme arteriale, ocluzionarea unui vas ca urmarea a migrarii unui cheag de sange sau existenta unei dilatari (anevrism) arteriale localizata cel mai frecvent la nivelul aortei. Cum se manifesta? Cel mai frecvent simptom este durerea aparuta la mers care dispare, in fazele incipiente, in repaus si care reapare dupa reluarea mersului la aproximativ aceasi distanta. Se numeste claudicatie intermitenta. Sediul ei variaza functie de localizarea ingustarilor vaselor. Cel mai frecvent este localizata in gamba, mai rar la nivelul coapsei sau feselor, in acest ultim caz putand fi insotita si de disfunctii sexuale. Ea va aparea la distante din ce in ce mai mici pina cand la un moment dat va fi prezenta chiar si in repaus, mai ales nocturn, pacientul tinzand in acest stadiu sa-si tina piciorul atarnat la marginea patului.
Claudicatia, adica durerea provocata de ingustarea arterelor, trebuie deosebita de cea produsa de boli ale venelor, nervilor, articulatiilor sau muschilor. Uneori ea nu este tipica, putand fi resimtita ca senzatie de furnicatura, amorteala sau de raceala, motiv pentru care, cel mai bine te prezinti la medic care prin manevre simple ca observarea aspectului tegumentelor, palparea pulsurilor, auscultarea arterelor si determinarea tensiunii arteriale atat la maini cat si la picioare poate sa-ti spuna daca suferi de arteriopatie.
Dar trebuie stiut si ca aceasta afectiune poate evolua mult timp fara simptome mai ales la pacientii sedentari, motiv pentru care este obligatorie evaluarea de rutina a tuturor persoanelor peste 50 ani cu factori de risc pentru ateroscleroza si a celor peste 70 ani indifferent de existenta factorilor de risc sau simptomatologiei.
Ce alte investigatii sunt recomandate? Examenul de prima intentie pentru bolile vaselor este considera in prezent ecografia Doppler vascular, investigatie neinvaziva si nedureroasa. Dar daca exista suspiciunea unor leziuni severe atunci este nevoie de arteriografie care presupune injecrea unei substante de contrast care va evidentia sediul si severitatea leziunii. Ca alternativa la aceasta, dar mult mai costisistoare si de aceea rezervata doar bolnavilor alergici la iod sau cu afectare severa a rinichilor este rezonanta magnetica.
Posibilitatile de tratament depind de severitatea afectiunii. Masurile generale de corectare a factorilor de risc trebuie aplicate la toti bolnavii. Asta presupune, renuntarea la fumat (datele statistice evidentiind ca boala este de 3 ori mai frecventa la fumatori si ca pina la 80% dintre pacientii cu boala arteriala periferica sunt fumatori), controlul tensiunii arteriale, al colesterolului, greutatii si glicemiei.
In plus, pacientul trebuie sa mearga cat mai mult pe jos pentru a favoriza dezvoltarea vaselor colaterale si trebuie evaluat pentru identificarea si altor determinari aterosclerotice. Dintre medicamente, singurele care si-au dovedit eficacitatea in ameliorarea prognosticului bolii sunt antiagregantele ca aspirina, si statinele adica medicamentele care scad colesterolul. Eficienta indoielnica o au vasodilatatoarele din categoria pentoxifilin.
Daca ingustarile arteriale se dovedesc severe (adica peste 70%), in functie de localizarea si lungimea lor, se decide daca pot fi dilatate cu un balonas (procedura numita angioplastie) sau este nevoie de interventie chirurgicala cu efectuarea unui by-pass. Amputatia de membru este considerta ultima solutie chirurgicala in cazurile foarte severe cu gangrene, cand celelalte solutii terapeutice au ramas ineficiente sau nu s-au putut efectua. | |
| | | Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? Mar Apr 20, 2010 12:08 pm | |
| Eu de cand ma stiu am avut picioarele reci;si in miezul verii sloi de gheata le am;hmmmm........imi pun un semn de intrebare! :gand: |
| | | Anna Administrator
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? Mier Apr 21, 2010 12:49 pm | |
| si eu le am reci picioarele | |
| | | Iuly35 mamica super activa
Mesaje : 1571 Varsta : 50 stare de spirit : fericita,"implinita"
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? Joi Apr 22, 2010 6:34 am | |
| cu aceasta promblema ,ma confrunt si eu,tot timpul ,am picioarele"sloi''...sunt nevoita sa port in casa sosete si papuci...din cate stiu, cauza -"circulatie proasta"... ce termeni folosesc... mai nou de cateva zile,obs ca printesa mea cea mica,dupa ce "isi face somnul de frumusete" de la amiaza,cand se trezeste,are manutele gheata,chiar daca temp in camera e ok,a fost invelita,etc.....prima data fug la manusi...imaginati-va ...cum sta mititica ,cu manusi in casa...asta pana se regleaza tempratura si se incalzesc mainile. | |
| | | irinaj mamica super
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? Mar Apr 27, 2010 7:19 pm | |
| si eu am probleme cu circulatia sanguina. am avut perioade cand iarna mi se umflau mainile, imi apareau edeme. ca tratament am folosit tarosin si un unguent, troxevasin. incet , incet problemele au disparut dar asta si datorita faptului ca ma protejez bine de frig. | |
| | | DD mamica super activa
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? Mier Apr 28, 2010 1:03 pm | |
| Eu sunt rece cu totul de cand ma stiu.Toata viata am tremurat de frig(la 26 grade in casa)fie vara,fie iarna | |
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? Mier Apr 28, 2010 1:13 pm | |
| poate fi si altceva nu numai cuirculatia. ai cumva probleme cu tiroida? | |
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? Mier Apr 28, 2010 1:21 pm | |
| Nu cred;desi mama are;crezi?Cum imi dau seama?Nu e glanda aceea care si ingrasa daca e declansata? | |
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? Mier Apr 28, 2010 1:51 pm | |
| mama mea are probleme si asa pateste si ea. ii e frig in orice conditii. stiu ca aceasta glanda, printrree altele e responsabila si cu reglarea temperaturii corpului. la soacra mea e invers. ea sta in maneca scurta pe gerul bobotezei si tot asa , are probleme cu tiroida. ca sa vezi ce si cum trebuie sa faci o analiza de sange numita tsh si o ecografie a tiroidei | |
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? Mier Apr 28, 2010 1:52 pm | |
| Multumesc de informatii.Nu m-am gandit serios la cauza frigului constant | |
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? Mier Apr 28, 2010 2:19 pm | |
| e bine sa vezi care e cauza . problemele de circulatie afecteacza in principal extremitatile. | |
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? Mier Apr 28, 2010 2:23 pm | |
| Azi am descoperit de la voi ca tre sa-mi fac controale si la coloana si la tiroida.Dar cu problema asta nicicum nu m-am gandit ca ar fi ceva serios. | |
| | | andreiutza mamica super
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? Mier Apr 28, 2010 3:17 pm | |
| si eu le am asa reci oare sa fie vreo problema medicala? | |
| | | Anna Administrator
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? Mier Apr 28, 2010 4:26 pm | |
| | |
| | | Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? Mier Apr 28, 2010 6:36 pm | |
| Wow DD a pus toate intrebarile de care aveam si eu nevoie;cel putin eu stiu sigur ca am tiroida dar nu am facut legatura |
| | | mariaa mamica super
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? Joi Apr 29, 2010 9:24 am | |
| si eu picioarele reci tot timpul am inteles ca de la circulatia proastaa | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Picioare amortite si reci? | |
| |
| | | | Picioare amortite si reci? | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |