Somnambulismul se manifesta prin comportamente complexe si automate, si presupune scularea din pat in timpul uneia dintre etapele cele mai profunde ale somnului, somnul lent profund. Somnambulii se trezesc aproape intotdeauna in timpul primei jumatati a noptii, in special la doua ore dupa ce au adormit.
In majoritatea cazurilor, somnambulii se limiteaza la plimbarea prin propria camera. Atunci cand ies, adesea merg la bucatarie. In aceste cazuri rare, ei pot iesi din casa si chiar conduce masina.
In general, somnambulii se intorc spontan in camera lor. Atunci cand sunt treziti, ei sont confuzi si le trebuie un pic de timp inaite sa-si revina la normal. Aproape o treime din somnambuli reactioneaza agresiv daca sunt treziti brusc. Dintre persoanele care consulta un medic, aproximativ 50% s-au ranit in timpul unui episod de somnambulism si tot cam atatia au avut comportamente violente asupra unei alte persoane sau obiecte.
Somnambulismul este o problema destul de frecventa, mai ales in randul copiilor. Acesta debuteaza de obicei pe la 4 sau 5 ani, iar la varsta de 11 ani se estimeaza ca 7% dintre copii au episoade frecvente. Adultii care sufera de somnambulism sunt mult mai putini, in jur de 1-2%.
Episoadele de somnambulism se caracterizeaza prin urmatoarele:
# Persoana in cauza nu are nicio amintire asupra a ceea ce a facut, nici chiar ca s-a trezit in timpul noptii;
# Episoadele sunt scurte, de cateva minute, dar pot fi si mai lungi in unele cazuri (pana la 30 minute);
# Somnambulul pare treaz, are ochii deschisi (dar nu tine bratele intinse inainte, cum vedem in filme). El este capabil sa raspunda la ordine sau la intrebari printr-un limbaj monosilabic (da si nu). Acesta pare plictisit de intrebari si se enerveaza daca impingem interogatoriul prea departe.
Care sunt cauzele?
# Genetice
Principala cauza a somnambulismului este de ordin genetic. Studiile au aratat ca in cazul gemenilor identici riscul ca ambii sa sufere de somnambulism este de 6 ori mai ridicat decat in cazul gemenilor non-identici.
# Factori declansatori
Exista anumiti factori care declanseaza episoadele de somnambulism, fara sa se stie exact de ce: stresul, privarea de somn, efort fizic excesiv sau neobisnuit.
# Tulburari neurologice
Anumiti cercetatori studiaza posibilitatea ca somnambulismul sa aiba cateva mecanisme in comun cu epilepsia. In anumite forme de epilepsie se manifesta de asemenea plimbarile nocturne.
# Tulburari psihologice
In cazul somnambulilor la care boala si-a facut aparitia dupa varsta de 20 ani, cauzele pot fi de ordin psihologic, un traumatism de exemplu. Acestea nu sunt de vina insa pentru somnambulismul copiilor.
# Anumite medicamente
Tratamentul cu medicamente psihotrope, in special cele cu litiu, pot declansa episoade de somnambulism la persoanele predispuse.
Sfaturi practice
a) Pentru somnambuli
# Evitati suprasolicitarea fizica seara. Activitatea intensa declanseaza episoade de somnambulism. Mai bine practicati activitati care va destind.
# Dormiti la ore regulate. Daca sunteti private de cateva ore de somn in cursul unei nopti, noaptea urmatoare va fi propice episoadelor de somnambulism.
# Verificati-va medicamentele. Pacientii tratati cu litiu au episoade de somnambulism mai frecvente. Si alte psihotrope, in special neurolepticele, au acelasi efect.
b) Pentru persoanele care traiesc alaturi de un somnambul
# Adaptati mediul inconjurator. Mutati obiectele contondente care se gasesc in proximitatea patului si care ar putea sa il raneasca.
# Dormiti la parter. In cazul in care este posibil, alegeti camera somnambulului la subsol sau la parter pentru a evita ca el sa coboare scarile in timpul somnului sau sa cada pe fereastra.
# Incuiati usa. Daca somnambulul are tendinta sa iasa din camera si sa se puna in situatii periculoase, incuiati usa. Evident, daca persoana in cauza doarme singura, este imprudent sa o incuiati din diverse motive. Trebuie sa va ganditi bine inainte sa decideti acest lucru.
# Nu treziti somnambulul. Sugerati-i mai bine sa se intorca in pat. In majoritatea cazurilor, va urma sfatul vostru. Totusi, nu ezitati sa il treziti daca este in pericol. Treziti-l usor, cu blandete, si fiti vigilente caci poate avea reactii brutale.
Cand sa cereti parerea medicului?
# Copilul vostru sufera frecvent episoade de somnambulism (mai mult de unul pe luna) si/sau comportamentul lui este periculos pentru sine sau pentru cei din jur.
# Somnambulismul se prelungeste dincolo de varsta adolescentei.
Ce se intampla in cursul examinarii?
Medicul va supune unui interogatoriu complet pentru a afla frecventa, momentul de aparitie al bolii etc. In timpul consultului, somnambulul trebuie sa fie insotit de cineva care poate sa descrie in detaliu episoadele de somnambulism.
Vi se va face apoi o electroencefalograma pentru a verifica daca nu suferiti cumva de epilepsie.
Care este tratamentul?
Exista doua forme de tratament pentru somnambulism. Medicul poate sa va prescrie un tratament cu benzodiazepine (valium), sau, in cel de-al doilea caz, sa va recomande sedinte de hipnoza. In general, hipnoza este un tratament eficient, aproximativ 50% dintre subiecti s-au vindecat dupa 5 sedinte.