Somnambulismul este o boală care netratată corespunzător poate duce la epilepsie. Aceste persoane nu sunt încluse într-o bază de date, dar în timp, pe la Psihiatrie au trecut şi adulţi suferinzi de această afecţiune. Cele mai dese cazuri sunt însă la copii, dar odată cu evoluţia în vârstă dispare şi somnambulismul.
Fiecare dintre noi am auzit de oameni care se plimbă noaptea pe blocuri, merg pe culmea casei sau pur şi simplu se plimbă prin casă sau în curte în timp ce dorm. Aceste persoane suferă de o afecţiune, cunoscută de majoritatea dintre noi ca fiind somnambulismul. Toţi ştim că atunci când avem de-a face cu astfel de persoane trebuie să le lăsăm în voia lor, mai ales dacă sunt în plină acţiune de escaladare a unor suprafeţe periculoase. În stare de somn, ei realizează lucruri pe care dacă ar fi treji nici prin gând nu le-ar trece să le facă. De aceea şi specialiştii spun că este bine să îi laşi să meragă pe sârmă sau pe acoperiş, iar apoi să îi trezeşti uşor în momentul în care şi-au terminat aşa zisa expediţie. Dacă ar fi treziţi brusc în timp ce realizează "cascadoriile" nocturne, cu siguranţă ar fi victimele unor accidente, pentru că odată treziţi, simţul echilibrului dezvoltat în timpul somnului se pierde.
Somnambulismul apare atât la persoanele adulte, dar mai ales la copii. El are variate forme, culminând cu plimbările şi realizarea unor lucruri de neânchipuit în timpul somnului. În lumea medicală nu există o bază de date a lor. Ei sunt consultaţi şi trataţi numai în momentul în care familia le depistează îndeletnicirea şi se adresează medicului, dar nu sunt centralizaţi într-o bază de date. "Somnambulismul este la adulţi o formă de epilepsie. La noi în Bacău au fost cazuri, dar sporadice şi foarte rare. Boala este mai des întâlnită la copii, când trebuie aplicat şi tratamentul adecvat", ne-a declarat Camelia Hriban, medic psihiatru.
Desenele animate şi filmele violente predispun copii la somnambulism
Cei mai expuşi la această afecţiune sânt copii. Unul dintre factorii care cauzează alte preocupăroi nocturne decât somnul liniştit îl reprezintă emisiunile de la televizor. Desenele animate care au apărut în ultimul timp, filmele ce au conţinut violent, crează o lume periculoasă în mintea micuţilor, care răbufneşte în timpul somnului. "Acele desene animate cu Scufiţa Roşie care se luptă cu lupul cu ajutorul laserelor, desenele animate cu războaie şi arme între roboţi, toate afectează copii. Copiii sunt lăsaţi la televizor şi urmăresc desene animate terifiante, hidoase. Somnambulismul la copii poate fi simplu sau însoţit de automatism ambulator", ne-a declarat Elena Munteanu, medic primar, şef Laborator Sănătate Mintală în Policlinica de Copii din Bacău.
În timpul somnambulismului simplu, copilul se ridică brusc din pat, plânge, este speriat şi anxios, cu privirea tulbure, şi deşi se uită peste tot nu distinge nimic. "Copilul nu vede, nu aude anturajul în acel moment. totul durează câteva secunde, timp în care dacă mama îl trezeşte şi îl alină, copilul adoarme la loc ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic", ne-a mai explicat medicul specialist Munteanu.
Acest tip de somnambulism este foarte frecvent la copii până la patru ani. Somnambulismul ambulator apare la copii peste patru ani. În timpul somnului, aceştia se ridică din pat ca şi cum nu ar dormi, fac mişcări normale, iar părinţii deseori sunt păcăliţi de impresia că micuţul vrea să facă pipi. Acest tip de somnambulism se dezvoltă, iar netratat, la maturitate dă acea stare ca şi hipnoza în care persoanele fac lucruri temerare. "Netratat la timp şi corespunzător, somnambulismul duce la epilepsie. Se analizează hemoglobina copilului, se fac analize pentru a se vedea dacă nu cumva are viermi, pentru că şi aceştia pot duce la această afecţiune, se face o encefalogramă, iar în tratament se aplică diferite calmante pentru liniştirea somnului", a precizat Elena Munteanu. Frecvenţa acestei boli la copii este destul de mare. Săptămânal, la medici se prezintă două trei cazuri noi de copii cu sindrom Pavor nocturn (somnambuli). Părinţii trebuie să se prezinte la timp cu micuţii la medic şi să scoată din alimentaţia acestora produsele alimentare excitatante, ciocolată, cacao, cola sau pepsi. Afecţiunea depistată din timp şi tratată corespunzător nu va mai crea cascadori nocturni la maturitate.
MAMICI SPUNETI VA ROG DACA VA CONFRUNTATI CU ACEASTA PROBLEMA
adi meu merge noaptea in somn
am fost la med de fam si nea dat trimitere la neuropsihiatrie