La fel ca adulţii, mulţi copii consumă o cantitate zilnică mult prea mică de lichid. Aceasta poate dăuna sănătăţii, având un efect negativ în special asupra activităţii renale. De aceea părinţii trebuie să acorde o atenţie deosebită consumului de lichide de către copiii lor pe întreg parcursul zilei. Oferta de lichide cuprinde apa minerală plată, ceaiurile de plante sau fructe neîndulcite sau sucuri naturale de fructe, cele mai recomandate fiind fresh-urile pregătite acasă fără adaos de zahăr.
O parte din necesarul de lichid pentru copil este conţinut în hrana ce o primeşte: legume, fructe, iaurt sau supe. În funcţie de aceasta şi de o serie de alţi factori, cum ar fi temperatura de afară sau starea de sănătate a copilului, cantitatea necesară zilnică de lichid poate varia considerabil. Dacă afară este caniculă sau copilul are febră, vor fi necesare mai multe lichide decât în mod normal.
Orientativ vă oferim câteva sfaturi cu privire la cât trebuie să bea copiii în funcţie de vârstă în mod normal:
• Sugarii care sunt hrăniţi exclusiv cu lapte (sân sau formula) nu au nevoie în mod normal de un aport de lichid suplimentar. Excepţii sunt situaţiile în care bebeluşul are febră sau diaree, respectiv a vomat. În aceste cazuri trebuie cerut sfatul medicului, dacă se oferă bebeluşului să bea o cantitate suplimentară de lichid şi ce fel de lichide sunt recomandate. Mai ales în primul an de viaţă, deshidratarea ca urmare a unui consum insuficient de lichide poate deveni rapid periculoasă.
• După diversificare, oferta de hrană trebuie să cuprindă şi lichide. Bebeluşul le poate primii de mai multe ori pe zi dintr-un biberon sau un păhărel mic.
• La vârsta de 1 an copilul poate mânca deja la masă cu părinţii. Acum lichidele trebuie oferite atât la masă cât şi între mese. Cantitatea zilnică recomandată de lichid este de ca. 600 ml.
• Copiii mai măricei, de 2 – 3 ani trebuie să bea zilnic în jur de 700 ml de lichide.