Ai un copil stangaci? Nu trebuie sa intri in panica sau sa il privesti ca pe un " copil cu probleme ". Este foarte posibil ca, peste cativa ani, sa constati ca ai un copil mai talentat si mai indemanatic decat te-ai fi asteptat. Tot ce trebuie sa stii este sa ai multa rabdare, sa il ajuti si sa il incurajezi in tot ceea ce va face el de-acum incolo, si sa stii cu ce anume ai de fapt de-a face.
Conform statisticilor, in prezent aproximativ 15 % din populatia adulta din intreaga lume este stangace (conform altor date, intre 8-10%). Nu este ceva ce ar trebui sa ne ingrijoreze peste masura, si nici sa il consideram drept un handicap, asa cum nu este nici o regula privind caracterul ereditar, parintii putand fi de exemplu dreptaci dar sa aiba un copil stangaci.
Cand si cum stim daca avem un copil stangaci
Daca este dreptaci sau stangaci se poate observa pe la varsta de 5-6 luni, cand se poate sesiza tendinta copilului de a dormi mai mult pe partea stanga sau pe partea dreapta, de a apuca obiectele in mod preferential cu manuta stanga sau dreapta ori faptul ca misca mai mult piciorusul stang decat pe cel drept. Mai tarziu, dupa varsta de 2 anisori, cand incepe sa deseneze, se observa si mai clar tendinta lui de a fi mai degraba stangaci decat dreptaci sau invers: foloseste numai manuta stanga sau dreapta ca sa apuce cana, lingura, sa aseze jucarii, sa tina un creion, sa dea paginile la o carte etc.
Exista de altfel o serie de teste care ne pot ajuta sa ne dam seama cu certitudine daca avem sau nu un copil stangaci:
- Se arunca o minge spre picioarele copilului si se observa cu ce picior o loveste.
- Se ruleaza o hartie in forma de tub si i se cere copilului sa priveasca prin ea, urmarind cu care ochi o va face.
- I se da un ceas si i se cere sa asculte ticaitul, urmarind cu care ureche va asculta.
Educatia copilului stangaci
Nu mai este nici o indoiala: aveti un copil stangaci. Atunci trebuie sa stiti ca a lucra cu el va fi o adevarata provocare, atat pentru voi, in calitate de parinte, cat si pentru educatori sau invatatori. Educatia lui va cere multa rabdare si implicare, iar ceea ce este foarte important este sa ii fie insuflata copilului increderea in el, fara a fi fortat in vreun fel.
Sa manance si apoi sa scrie sunt primele mari incercari din viata lui. La inceput va varsa aproape tot din lingurita, insa cu timpul va deveni mai indemanatic si va folosi lingura la fel de bine ca si un copil dreptaci. Primele incercari de a scrie vor fi mai degraba niste mazgalituri urate. Copii stangaci au tendinta de a face literele si cifrele invers, insa nu trebuie facuta o tragedie din asta si nici nu trebuie certati sau pedepsiti. Cu intelegere, ajutor si perseverenta ei vor reusi in timp sa isi corecteze greselile si sa scrie sau sa deseneze la fel de bine ca si restul copiilor.
In orice ve-ti face impreuna trebuie sa tineti seama de faptul ca un copil stangaci oboseste mai repede, iar explicatia ar fi aceea ca muschii mici ai mainii obosesc mai repede la stangaci decat la dreptaci. Atunci cand il inscrieti la scoala aduceti la cunostinta invatatoarei faptul ca aveti un copil stangaci si asigurati-va ca va primi tot sprijinul de care va avea nevoie.