In sezonul rece, cand racelile si gripa pandesc la tot pasul, una dintre preocuparile parintilor este legata de ingrijirea nasucului bebelusului. De aceea, trebuie sa fii mereu informata si sa stii tot timpul ce ai de facut atunci cand micutului ii curge nasul sau il are infundat.
Nasul face parte din structura cailor aeriene superioare.
Este poarta de intrare a aerului in plamani, deci trebuie sa ai mare grija ca el sa fie mereu curat. Pentru a evita raceala si complicatiile ei, nasul bebelusului trebuie curatat cu regularitate. Odata cu instalarea sezonului rece, foarte multi parinti se plang de faptul ca bebelusii lor contracteaza anumite afectiuni virale, produse in urma contactului cu persoane bolnave si favorizate de factorii de microclimat (vantul, umezeala, trecerea de la cald la rece etc.), care se manifesta printr-o multitudine de simptome nu tocmai placute.
Rinoreea (nasul care curge) sau obstructia nazala (nasul infundat) sunt unele dintre simptomele sezonului rece, care le creaza un real disconfort bebelusilor. In acest sezon, cei mici pot face pana la sase afectiuni de acest gen. Virusul se localizeaza pe mucoasa nasofaringiana si determina edemul si vasodilatatia acesteia, nasul infundat, fiind cel mai perceptibil simptom.
Concomitent, celulele superficiale ale mucoasei se descuameaza si se elimina, facand ca secretia de mucus sa creasca. Semnele care insotesc nasul infundat pot fi: febra, agitatia stranutul, secretiile nazale abundente, tusea sau lipsa poftei de mancare, determinata de durerile la inghitit. De asemenea, sugarii mici pot prezenta varsaturi si scune diareice.
Un lucru important de mentionat este faptul ca evolutia bolii este de 3-4 zile, in cazul in care nu apar complicatii. Rinoreea se manifesta prin aparitia unei secretii nazale. Cat timp este apoasa, aceasta secretie nu pune mari probleme, disconfortul copilului fiind singura dintre ele care trebuie sa te preocupe. Daca secretia devine foarte abundenta si purulenta atunci se poate vorbi de o suprainfectie bacteriana si trebuie consultat medicul pediatru pentru ca, in aceasta situatie, ar putea fi necesar un tratament cu antibiotic.
Cand are nasul infundat si plin de mucisori, micutul nu poate respira in voie. Este bine stiut ca in primul an de viata bebelusii nu stiu sa respire altfel decat pe nas. Asa ca, pentru a putea sa respire bine si a nu avea dificultati la supt si somn, trebuie sa ii cureti nasucul de cateva ori pe zi.
Cum ii cureti nasucul
Nasul trebuie curatat inainte de masa si de culcare si ori de cate ori este nevoie. Serul fiziologic este prima arma pe care o gasesti in farmacie, util in primul rand pentru ca permite dezobstructia (desfundarea) cailor aeriene superioare. Cu ajutorul unei mese din bumbac vei reusi sa cureti nasucul infundat. Mesa, imbibata in ser fiziologic, se va introduce in nara, nu foarte adanc, si cu delicatete se va roti usor, astfel incat sa se curete peretii narinei. La fel se va proceda si cu cealalta nara, bineinteles, avandu-se grija sa se schimbe tamponul din bumbac.
Este foarte important sa nu folosesti acelasi tampon pentru ambele nari. In cazul in care secretiile abundente, vascoase sau nu, obstructioneaza nasul, poti folosi “batista bebelusului”, dispozitivul care se ataseaza la aspirator. Insa, ai mare grija. Specialistii sunt de parere ca utilizarea abuziva a aspiratorului nazal poate determina intretinerea inflamatiei mucoasei nazale si implicit a secretiilor.
Sfat: Tratamentul local administrat trebuie particularizat in functie de varsta copilului si de contextul clinic. Curatarea nasului trebuie sa indeplineasca conditii stricte de igiena. Asadar, spala-te bine pe maini si pune-ti la indemana toate cele necesare (solutia de desfundat, pipeta, tampoanele de bumbac, batista, pompita de aspirat, etc.), pentru a fi rapida si eficace. O ingrijire riguroasa trebuie facuta obligatoriu dupa baita zilnica, cand secretiile sunt deja fluidizate. Daca micutul are febra, trebuie sa consulti neaparat medicul pediatru, care ii va prescrie un tratament adecvat.
AUTOR: DR.ADRIANA BARBAT