Cum adormi un bebelus
* Verifica „perimetrul“, sa fie sigur: nou-nascutul trebuie sa doarma pe suprafata tare, fara paturi, cuverturi, perne si multe animale de plus inghesuite in pat.
* Stinge lumina puternica, lasa o lampa de veghe in priza.
* Creeaza un ritual de noapte - cites-te-i incetisor o poveste sau canta-i ceva de fiecare data cand mergeti la culcare. Daca ti-a adormit in brate (nu e de preferat), verifica sa fie in faza de somn profund, inainte de a-l pune in pat. Muta-l incetisor si tine mana pe burtica lui inca 2 minute, sa-ti simta caldura.
* Pune intotdeauna copilul in pat pe spate, nu cu fata in jos.
* Daca dormi intr-o alta camera, lasa un monitor deschis, ca sa auzi miscarile suspecte.
Programul de somn
* Este dictat de cel de masa: bebelusii hraniti la san vor sa manance cam la trei ore.
* Pe la doua luni, bebelusii vor sta mai mult treji in timpul zilei. Daca vezi ca al tau doarme mai mult de patru ore dupa-amiaza, va trebui sa-l trezesti, fiindca programul de seara ii va fi dat peste cap.
* Dupa trei luni, este bine sa-l inveti sa adoarma dupa-masa, nu in timpul ei. Asta poate fi dificil la inceput, dar e bine sa-l pui in pat cat e macar partial treaz.
* Pe la cinci-sase luni, nu mai simt nevoia de masa de noapte daca au mancat bine seara. Asta inseamna ca pot - si chiar o fac - sa doarma toata noaptea. Teoretic, la fel si tu!
Greseli frecvente: nu le repeta!
Uneori, parintii sunt cei care strica programul de noapte al copiilor.
1. Esti sclava monitorului.
Daca te repezi sa iei copilul in brate de cate ori auzi un zgomot, nu va invata sa se linisteasca singur. Daca plange serios si mai mult de cinci minute, atunci trebuie sa mergi in camera lui.
2. Pastrezi masa de noapte cand nu mai e nevoie
Dupa primele 5-6 luni, copilul nu s-ar mai trezi pentru masa de noapte, dar tu vrei sa ia mai mult in greutate si il trezesti. Va manca, dar in virtutea inertiei, nu fiindca i-ar fi fost foame.
3. Leganatul
Cea mai mare greseala dintre toate! Bebelusul devine dependent de tine si de rutina leganatului.
4. Biberonul in pat
Cand adoarme cu biberonul, laptele ii poate ramane in gura si, pe termen lung, asta duce la aparitia cariilor.
5. Noapte sau zi?
Daca vrei sa invete diferenta dintre noapte si zi, lumineaza-i camera ca atare. Lasa lumina naturala in timpul zilei si n-o tine aprinsa noaptea.
Cat doarme un copil difera de la caz la caz. Cercetatorii au calculat de cate ore de somn ar fi nevoie pentru o dezvoltare armonioasa.
Varsta Ore de somn
3 luni 15 ore
6 luni 14 ore jumatate
9 luni 14 ore
12 luni 13 ore si trei sferturi
18 luni 13 ore si jumatate
2 ani 13 ore
3 ani 12 ore