Ingrediente eclere:
Blat eclere:
225 ml apa
125 g unt, margarina sau ulei
125 g faina
4 oua
un varf de cutit sare
Crema eclere:
500 ml lapte
200 g zahar
125 g faina
3 oua
2 plicuri zahar vanilat
un varf de cutit sare
Glazura eclere:
100 g ciocolata
60 g zahar
35 ml apa
35 g unt
Decor eclere:
250 g frisca batuta
Modul de preparare a retetei:
1. Se prepara blatul eclerelor:
- apa se pune la fiert cu untul si sarea intr-un vas potrivit pentru mixer;
- cand apa fierbe se adauga toata faina odata. Se amesteca folosind un mixer;
- se amesteca insistent, pentru a nu se prinde. Cand aluatul se aduna, desprinzandu-se de pe peretii oalei, o luam de pe foc;
- lasam 10 minute sa se raceasca, adaugam apoi ouale, omogenizand cu mixerul.
- se preincalzeste cuptorul. Tapetam o tava cu pergament, intindem aluatul in forma de eclere, preferabil folosind un sprit.
- se da tava cu eclere la cuptor, la aprox. 200 grade C. Nu se lasa sa se rumeneasca.
- se lasa eclerele sa se raceasca, apoi se cresteaza pe lungime.
2. Crema pentru eclere:
- se pune la fiert 2/3 din lapte. In restul laptelui se amesteca zaharul, faina, galbenusurile de la cele 3 oua, sarea, aromele.
- cand laptele clocoteste se toarna in el compozitia pregatita anterior, amestecand sa nu se faca cocoloase. Se tine pe foc cateva clocote, amestecand cu paleta sa nu se prinda. Se da la o parte cand crema devine consistenta. Se lasa sa se racoreasca.
- se bat albusele spuma tare. Se incorporeaza in crema de eclere amestecand cu telul.
3. Se umplu eclerele cu crema si cu frisca.
4. Se prepara glazura de eclere:
- apa se fierbe cu zaharul 2 minute. Daca aveti glucoza, inlocuiti doua linguri de zahar cu glucoza, impiedica zaharisirea glazurii
- se adauga untul, apoi se pune vasul la bain-marie in apa clocotita si se adauga ciocolata. Se omogenizeaza.
5. Se glazureaza eclerele si se dau la rece 1 ora.