Introducerea alimentelor solide
In jurul varstei de 3 sau 4 luni bebelusul tau iti va da de inteles ca are nevoie de "ceva mai mult" decat formula de lapte sau laptele de la san. Cel mai probabil, copilul se va trezi noaptea, mai des decat de obicei, pentru a se hrani si atunci te vei intreba daca are nevoie sa-i fie introdusa in alimentatie hrana solida.
Trebuie insa sa tii seama de faptul ca pofta de mancare creste in jurul varstei de 3-4 luni pentru ca copilul se dezvolta din ce in ce mai mult. Aceasta crestere a poftei de mancare a copilului nu trebuie confundata cu un semn potrivit caruia copilul ar fi pregatit sa consume alimente solide.
Ce este diversificarea ?
Incearca sa-i oferi copilului mese de alaptare mai frecvente sau ofera-i mai des sticluta cu lapte, ori de cate ori simti ca ii este foame. Daca totusi copilul nu revine la apetitul obisnuit, este momentul sa aflii mai multe despre diversificare.
Diversificarea este primul pas spre obtinerea independentei alimentare a copilului mic.
Deoarece introducerea primelor alimente solide este un moment important pentru dezvoltarea copilului, parintii privesc, de multe ori, cu teama aceasta etapa si incearca sa afle cat mai multe opinii.
In general, este indicat ca diversificarea sa nu inceapa inainte de varsta de 5 - 6 luni, in cazul copiilor alimentati exclusiv la san. Pentru copiii alimentati mixt sau doar cu lapte formula, introducerea alimentelor se face in jurul varstei de 4 luni. Nu este bine sa se intarzie inceperea diversificarii alimentatiei dupa varsta de 6 luni, deoarece pot aparea carente de calciu si fier.
Cum stiu daca e momentul sa incep diversificarea ?
Exista cateva semne care pot indica ca este momentul sa incepeti diversificarea. Cu toate acestea, nu exista o "reteta" general valabila. Puteti lua insa in calcul urmatoarele situatii pentru inceperea alimentatiei diversificate:
Greutatea copilului de la nastere s-a dublat.
Bebelusul a incetat sa mai ia in greutate din cauza ca mancarea nu ii este suficienta.
Reflexul de respingere a linguritei a disparut. La varsta de 0-4 luni, copiii elimina instinctiv din gura orice tip de hrana solida. Acest reflex ajuta copilul mic sa nu se inece.
Bebelusul cere mai des de mancare, se trezeste noaptea si nu pare satul.
Copilul este interesat de mancarea din farfuria adultilor.
Medicul poate recomanda amanarea diversificarii daca bebelusul ia normal in greutate sau exista alergii in familie.
Ce trebuie sa fac ?
Alegeti timpul potrivit cand incepeti diversificarea. Copilul nu trebuie sa fie infometat pentru a i se introduce un nou aliment. Hraniti copilul in mod obisnuit si, inainte de a fi satul, incercati cu cateva lingurite din noul aliment.
Alegeti un loc bun in care copilul poate sta comod. Luati copilul in brate, pe canapea sau fotoliu, ori asezati-l rezemat la spate cu o perna. Cind copilul sta bine in fund il puteti aseza in scaunul de masa.
Incepeti cu alimente usoare. Acestea pot fi cerealele de orez, imbogatite in fier, care sunt cel mai usor de digerat si care pot fi oferite de doua ori pe zi: dimineata si seara. Cerealele vor avea consistenta cat mai lichida la inceput, pentru ca bebelusul sa se obisnuiasca cum sa miste mancarea in gura si cum sa o inghita. Cand inghitirea se face din ce in ce mai usor si bebelusul accepta mai des lingurita inseamna ca cerealele pot fi ingrosate.
Incepeti diversificarea incet. Luati o cantitate mica de mancare in lingurita si introduceti-o in gura bebelusului. Cel mai probabil copilul se va stramba si, eventual, va scuipa tot afara. Nu va descurajati si incercati din nou. Nu renuntati cand vedeti ca bebelusul scuipa noul aliment sau il refuza intorcand capul. Daca scuipa nu inseamana neaparat ca nu-i place, ci este mai degraba o reactie la faptul ca simte ceva nou in gura. Incercati cu un aliment nou de cel putin 8 ori inainte de a-l elimina sau amana din alimentatia bebeluslui.
Introducerea altor alimente. Se pot introduce treptat legume si fructe, incepand cu legumele pentru prima luna. Daca se incepe cu fructele mai intai, copilul poate sa refuze legumele, care nu sunt la fel de dulci si gustoase si atunci diversificarea poate fi ingreunata. Introduceti alimentele noi (incluzand cerealele) cate unul pe saptamana. In acest mod ii oferiti bebeluslui timp sa reactioneze la unul dintre alimente daca este cazul si veti stii pe care sa-l amanati sau evitati daca da vreo reactie alergica.
Ce ar mai trebui sa stiu inainte de a incepe ?
Folositi o lingurita speciala pentru bebelusi. Oferind mancare atit cat permite lingurita, potrivita pe gurita bebeluslui, veti avea mai putina mancare scuipata.
Curatati merele, perele sau prunele de coaja. Coaja fructelor, desi contine multe vitamine, poate duce la inecare in primele luni de viata.
Oferiti sucuri de fructe preparate in casa sau din cele special destinate bebelusilor. Este obligatoriu ca sucurile sa fie pasteurizate sau proaspat preparate, pentru a evita imbolnavirea copilului.
Nu adaugati zahar in alimente si nu oferiti miere copiilor sub 1 an.
Zaharul, sarea si condimentele nu sunt indicate in primul an de viata. Bebelusul trebuie sa testeze gustul noilor alimente, deci nu are nevoie de aceste adaosuri deocamdata.
Mierea contine bacterii care pot dauna sistemului digestiv insuficient dezvoltat la bebelusi si poate duce la botulism !