Bine ati venit pe forumul: "Mamici si Bebelasi" Te asteptam!
Pentru a comunica la 5 stele pe forum trebuie sa te inregistrezi,asa ca ce mai astepti? Nu vei regreta intra acum!
Bine ati venit pe forumul: "Mamici si Bebelasi" Te asteptam!
Pentru a comunica la 5 stele pe forum trebuie sa te inregistrezi,asa ca ce mai astepti? Nu vei regreta intra acum!
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.



 
AcasaAcasa  ParteneriParteneri  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  
Ultimele subiecte
» Marsupiu Snugli - gen Manduca/ luna/boba
Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptySam Aug 03, 2013 9:42 am Scris de adelaeu

» CAFEAUA DE DIMINEATA! 9
Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyMier Sept 26, 2012 1:43 pm Scris de andreea_k

» buna seara
Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyVin Mar 30, 2012 11:44 am Scris de Anna

» Hainute, jucarii, incaltari la preturi modice
Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyDum Mar 18, 2012 2:12 pm Scris de adelaeu

» Tricotaje manuale pentru copii
Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyMier Oct 26, 2011 9:53 am Scris de dina_dorina

» Recoltare celule stem
Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyJoi Sept 29, 2011 12:17 pm Scris de Regina Maria

» La baby Expo barza vine cu premii de la Regina Maria
Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyJoi Sept 22, 2011 2:10 pm Scris de Regina Maria

» Hainute superbe pt copilasi de toate varstele!
Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyMier Sept 21, 2011 10:33 pm Scris de liliana_c

» fetita mea are bronsita
Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyJoi Sept 15, 2011 11:57 am Scris de Anna

Produsele de top!
Cele mai bune produse pentru copilul tau! Viziteaza-ne nu te vom dezamagi!
mamicagrijulie
Hainute! Si aici!
Sondaj
cine va fi pitica/ul saptamanii?
Eric
Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty48%Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty
 48% [ 14 ]
Maria
Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty52%Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty
 52% [ 15 ]
Total voturi : 29

 

 Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni

In jos 
2 participanți
AutorMesaj
Vizitato
Vizitator
Anonymous



Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty
MesajSubiect: Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni   Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyJoi Feb 11, 2010 7:40 pm

Bebelusul in prima luna

Iata-l pe bebelusul de o luna total schimbat fata de momentul in care s-a nascut.
In prima luna, bebelusul isi pastreaza pozitia fetala, tinandu-si inca bratele si picioarele pliate.

Fizionomia sa este in continua schimbare. Arata deja mult mai bine la o luna. Pielea nu mai are culoarea rosie, fiind acum, curata si alba. Obrajii sunt bucalati, iar pe coapse au aparut cutele.

In prima luna, bebelusii iau in greutate in jur de 750 de grame, poate ceva mai mult sau poate ceva mai putin. Oricum, nu e motiv de ingrijorare. Examenul medical obligatoriu la aceasta varsta, va stabili daca dezvoltarea de pana la acest moment, este una buna sau insuficienta. In functie de ce se constata, medicul pediatru formuleaza recomandarile pentru perioada urmatoare.

Dar bebelusul nu a crescut numai in greutate, ci si in lungime. Daca la nastere a avut o lungime de 50 de cm, la o luna va masura 54-55, desi nici aici nu exista o lege absoluta.

In aceasta perioada, sta pe spate cu capul pe o parte. Daca il tineti in sezut, pozitie care nu este recomandata la aceasta varsta, capul ii cade in fata, iar spatele i se arcuieste.

Daca il sprijiniti pe umarul vostru, puteti observa ca poate sa isi ridice din cand in cand capul.

Cand il sustineti in picioare, pe o suprafata tare, bebelusul apasa tare cu piciorusele in jos, isi contracta muschii si face miscari reflexe de pasire.

Micutul sta adesea cu pumniii stransi. Fiind sub influenta reflexului de apucare (grasping), el agata puternic degetul nostru sau obiectele pe care i le punem in mana, fara a mai avea posibilitatea de a le da drumul in mod voluntar.

Bebelusul la o luna, acorda atentie sunetelor. Tresare la zgomote puternice. Ba chiar el insusi emite sunete care exprima anumite stari neplacute sau disconfortul, de pilda daca este ud sau murdar, daca ii este frig sau prea cald, daca simte durere sau ii este foame.

Poate urmari o jucarie pe care o leganati in fata ochilor sai, la o distanta de 15-20 de cm. Se uita fix spre geam sau la obiecte masive. Urmareste obiectele in miscare.

Se opreste din plans atunci cand este luat in brate. Priveste fata mamei atunci cand il hraneste sau cand ii vorbeste
.

Bebelusul la 2 luni

Perioada de nou-nascut s-a terminat. Incheierea primei luni coincide cu prima aniversare.
La 2 luni ati notat din nou greutatea bebelusului in grafic si puteti constata inca 750-800 de grame in plus, fata de greutatea pe care a avut-o cu o luna in urma. Copilul cantareste acum in jur de 4500-4800 g.

De asemenea, micutul a crescut cu 3 cm in lungime, luna aceasta. Acum masoara in jur de 58 de centimetri.

Pielea este alba si curata, iar grasimea de sub piele a crescut apreciabil. Cutele de pe coapse s-au accentuat.

Copilul a invatat sa faca deja multe lucruri, in a doua luna. El isi tine capul mult mai mult timp nesprijinit. De asemenea, daca il puneti gol pe burta, puteti vedea cum isi ridica usor toracele. Culcat pe spate, va impinge vertical cu bratele inainte.

Este foarte atent la vocile din jur. Daca va apropiati de el, isi schimba mimica si scoate tot felul de sunete, prin care incearca sa va comunice.

Alimentatia bebelusului de 2 luni

Pana la o luna, copilul a primit sase mese pe zi, adica din 3 ore si jumatate in 3 ore si jumatate, esalonate intre 6 dimineata si 11 noaptea. Acum, la varsta de 2 luni, este timpul sa timpul sa scadeti numarul de mese, marind intervalul dintre ele. Astfel sugarul va primi 5 mese pe zi, la interval de patru ore. Iata deci programul orelor de masa la care este bine sa fie adaptat copilul de doua luni: 6, 10, 14, 18 si 22.

La inceput va fi mai greu, deoarece bebelusul, fiind obisnuit cu programul de masa initial, se va trezi la ore fixe si va cere de mancare. Nu va impacientati insa, el se va obisnui treptat cu noul program.

Alimentatia lactata ramane predominanata in a 2-a luna de viata. Daca alaptati copilul la san si vedeti ca ia in greutate, inseamna ca secretia lactata este suficienta pentru ratia alimentara necesara.

Bebelusii alimentati la san primesc de obicei, suficienta vitamina C, prin laptele matern. Dar aceasta se intampla numai daca alimentatia mamei este bogata in vitamina C, deci daca mananca destule fructe. Si, intrucat nu puteti fi sigura ca ingerati cantitatea necesara de fructe, este indicat ca dupa varsta de 6 saptamani, sa introduceti in alimentatia copilului, 2-3 lingurite zilnic, de suc de fructe crude. Trebuie evitat ca sucul sa fie obtinut cu un storcator metalic. Deoarece metalul oxideaza, iar vitamina C se distruge.

Unii bebelusi vor refuza sucul de fructe de la inceput. Altii, e posibil sa nu-l tolereze, avand tot felul de reactii.

Nu va pierdeti rabdarea si nu va dezarmati usor. Bebelusul trebuie sa se obisnuiasca cu noul aliment, care va fi administrat la inceput, in cantitati mici. Trebuie sa treaca un timp pana se familiarizeaza cu gustul neobisnuit.

Nu neglijati, de asemenea administrarea vitaminei D.

Somnul bebelusului la doua luni

Dupa cum ati putut observa in prima luna, bebelusul a dormit tot timpul intre mese. In a 2-a luna nu va mai dormi decat 18-20 de ore pe zi. Acest lucru inseamna ca o buna perioada din timpul zilei sau al noptii, copilul va fi treaz.

Activitatea din timpul noptii este destul de greu de suportat pentru intreaga familie, mai ales ca foarte putini dintre bebelusi pot fi in stare de veghe mai mult timp, fara sa planga.

Singura solutie este sa va sacrificati si sa rabdati plansul copilului din timpul noptii, fara sa intretineti starea de veghe nocturna.

In timpul noptii trebuie sa interveniti cat mai putin. Il schimbati daca este ud sau murdar, apoi il lasati din nou singur in intuneric, dupa ce v-ati asigurat ca totul este in ordine. Bineinteles ca vi se rupe sufletul, dar nu cedati niciun moment, deoarece in timp, mai rau ii veti face.

Daca il veti lua in brate de fiecare data cand plange, bebelusul va observa foarte repede ca tipatul sau este legat de prezenta mamei care se ocupa de el, care-l mangaie si-i acorda atentie.

Ajunge astfel sa devina un obicei trezitul si plansul din timpul noptii, stricandu-i somnul, care isi pierde din efectele sale de refacere a energiei, intretinandu-i bebelusului o stare de nervozitate pe parcursul intregii zile.

Daca observati ca nu-i lipseste nimic, lasati copilul sa tipe un timp, chiar si o ora neintrerupt. Aceasta se va mai intampla inca vreo 2-3 nopti, dupa care bebelusul se va linisti si va dormi toata noaptea.

Nu cedati tentatiei, daca stiti ca nu exista nici o cauza reala de suferinta, facand-o, veti contribui la obisnuinta copilului de a sta treaz si de a tipa in fiecare noapte.

Nu trebuie totusi sa exagerati nici in cealalta directie, lasand copilul sa planga ore intregi in timpul noptii, fara sa va apropiati de el.

Cat mai mult aer si soare la 2 luni

La doua luni, expunerea la aer si soare este extrem de importanta.

Aerul proaspat, curat, contribuie la intarirea organismului si-l apara de infectii ale cailor respiratorii. La aceasta varsta, bebelusul trebuie sa stea intre 3 si 5 ore in aer liber.

Soarele, prin razele sale ultraviolete, fabrica in corpul copilului, vitamina D, aparandu-l de rahitism. Expus suficient la soare, bebelusul va avea oase sanatoase, dinti sanatosi si o rezistenta crescuta fata de alte imbolnaviri.

Orele cele mai bune de expunere la soare sunt intre 10 si 15, perioada in care atmosfera contine din plin raze ultraviolete. Vara, expunerea la soare se face treptat, incepand cu doua minute. Apoi, timpul de expunere se mareste zilnic, cu un minut.

Si in locuinta, este bine ca razele soarelui sa patrunda din belsug, pe tot parcursul zilei si in orice anotimp.
Sus In jos
Vizitato
Vizitator
Anonymous



Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty
MesajSubiect: Re: Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni   Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyJoi Feb 11, 2010 8:40 pm

Bebelusul la 3 luni

Iata ca bebelusul a implint varsta de 3 luni. Urmeaza sa-i verificati greutatea si sa i-o inregistrati in grafic. Daca este bine hranit, bine ingrijit, veti observa o curba ascendenta a greutatii, care urca saptamana de saptamana. La 3 luni, copilul cantareste in jur de 5 500-6000 g. Repetam ideea ca aceste cifre nu sunt absolute.

Greutatea depinde in mare masura si de lungimea copilului.
Un copil mai lung, cu o greutate normala pentru varsta lui, va parea mai slab, iar unul mai scund va parea mai gras.

Un bebelus mai gras nu e neaparat unul mai sanatos. Nu confundati deci, un aspect plin, rotunjor cu starea de sanatate deplina.

Puteti sa va alarmati, desigur, daca bebelusul nu a luat deloc in greutate, timp de o saptamana, doua. Si este bine sa va adresati de indata medicului.

Progrese fata de luna trecuta

Bebelusul sta pe spate si priveste acum, inainte. Da puternic din maini si din picioare.

Puteti observa ca muschii cefei si ai spatelui s-au intarit in luna a 3-a. Ceea ce face ca, pus in sezut, sa isi poata tine cateva secunde capul, iar asezat pe burta, pe un plan dur, sa isi ridice bine capul si toracele, de pe acel plan.

Daca il tineti in picioare pe o suprafata tare, bebelusul isi indoaie genunchii.

In a 3-a luna, bebelusul urmareste deja obiectele si persoanele care se misca in fata lui, folosind chiar miscari ale capului. Urmareste, de asemenea miscarile propriilor maini si incepe sa bata din ele.

Poate tine o jucarie zornaitoare in maini, pentru cateva momente, dar nu se poate uita in acelasi timp la ea.

La 3 luni, bebelusul este foarte vioi si interesat de fetele oamenilor. Se uita curios in jur si studiaza atent. Daca apropiati o jucarie de fata lui, se uita crucis.

Zambeste deja de la 5- saptamani. Zambeste la vocea mamei. Si persoanelor cunoscute le acorda un zambet, stabilind astfel relatii intre el si cei pe care ii agreeaza. Acest zambet nu va rasplateste oare pentru toate eforturile depuse?!

Auzul si interesul pentru zgomot s-au dezvoltat apreciabil. Emite sunete si vocalize cand i se vorbeste sau ii place ceva. Intoarce capul si ochii spre sunete.

Multor bebebelusi le place baia. La 3 luni, bebelusul recunoaste si incepe sa reactioneze la pregatirile pentru baie. Prin miscari viguroase ale mainilor si picioarelor, face in jurul baitei o ploaie de stropi de apa.

Raspunde cu o evidenta placere la manevrarea prietenoasa, la gadilat, cuvinte sau cantece.

Loveste puternic cu picioarele pe masa de infasat sau chiar pe pat, fara sa-l doara calcaiele de atatea izbituri.

Chiar daca salteluta este deplasata, cearceaful inghesuit intr-un colt, iar paturica aruncata cat colo, nu va necajiti! In acest fel, bebelusii isi exerseaza musculatura si se pregatesc pentru cea mai mare realizare de pana la un an: mersul in picioare!

De aceea este indicat sa nu impiedicati aceste miscari, oricat de violente ar parea. Acestea sunt indispensabile dezvoltarii lor.

Bebelusul, in luna a 3-a, este mult mai vioi. Se misca si se intoarce de pe burta, brusc pe spate. Se cere foarte multa atentie, mai ales cand il puneti dupa baie, pe masa de infasat. Nu-l scapati nicio clipa din ochi, caci intr-o secunda de neatentie, bebelusul poate sa cada de la o inaltime apreciabila, un asemenea accident putand avea urmari nefaste.

Alimentatia bebelusului de 3 luni

Este de dorit ca si la varsta de trei luni, laptele matern sa constituie baza alimentatiei. Nu renuntati inca la alaptarea copilului, dar nu omiteti nici sucul de fructe, absolut necesar.

Numarul de mese nu se modifica in a 3-a luna. Raman tot 5 pe zi. Daca nu aveti lapte suficient, treceti la alimentatia mixta sau artificiala, dar tinand cont de indrumarea medicala.

Bebelusul hranit la san este ferit de tulburarile digestive atat de frecvente, pe care le intampina bebelusii hraniti artificial.

O masa de fructe se impune la acesta varsta. Nu va mirati! Luna a 3-a este momentul in care puteti incepe diversificarea alimentatiei. Diversificarea alimentatiei inseamna introducerea unor alimente noi, care treptat, vor constitui cate o masa, inlocuind laptele.

Inca din luna precedenta, copilul s-a obisnuit cu gustul sucului de fructe. Este recomandat sa incepeti cu suc de mere, mai ales iarna si toamna.

Daca in luna precedenta, bebelusul a primit 2-3 lingurite de suc, repartizate la diferite mese, luna aceasta este de preferat sa se concentreze intreaga cantitate, la masa de la ora 10, marind-o permanent.

In sucul de mere se presara praf de biscuiti si se mai pot adauga cateva picaturi de zeama de lamaie sau portocala.

In prima zi, la masa de ora 10, se dau copilului inainte de lapte, 2 lingurite (10 ml); in a doua zi, 4 lingurite (20 ml); in a treia zi, 10 lingurite (50 ml); in a patra zi, 16 lingurite (80 ml); in a cincea zi, 20 de lingurite (100 ml). In acelasi timp se scade din cantitatea de lapte exact cantitatea introdusa. Adica in prima zi, 10 ml, in a doua, 20 ml si asa mai departe.

De indata ce s-a ajuns la 100 ml suc de fructe cu biscuiti, se adauga zilnic in cantitatea de suc, o lingurita de mar ras pe razatoarea de sticla.

Masa de fructe va fi introdusa treptat, in cantitati mai mici sau mai mari, in functie de toleranta copilului si de aspectul scaunului.

La inceput, compozitia va fi mai fluida si mai putin pastoasa, pentru ca sugarul sa nu se inece.

In jurul varstei de trei luni, bebelusul trebuie sa aiba 4 mese de lapte si una de fructe.

Somnul bebelusului la 3 luni

Daca bebelusul se misca in timpul somnului, agitand mainile si picioarele dezordonat si izbucnind in plans in cele din urma, trebuie sa stabiliti mai intai de toate, cauza.

Trebuie sa aveti in vedere o posibila greseala de alimentatie sau ingrijire. Chiar si baia de seara poate fi cauza. Este foarte posibil ca apa sa fi fost prea calda. Poate ca dupa baie, bebelusului ii este prea cald si este prea acoperit. De asemenea, temperatura din camera poate fi prea ridicata sau dimpotriva, prea scazuta.

Luati in considerare si faptul ca bebelusul este prea alintat si vrea sa fie alaptat si noaptea sau s-a obisnuit sa fie leganat si plimbat in timpul noptii. Poate il doare cand urineaza (eliminarea urinii poate fi obstructionata, la baieti, de pielita din varful organului genital, care ajunge sa fie prea stransa).

Nu este de ignorat nici nervozitatea voastra, care se transmite copilului sub forma de stare de agitatie.

Daca nu ati identificat niciuna dintre aceste cauze, adresati-va medicului pentru a va edifica.

Si in luna a 3-a, copilului ii sunt necesare 18-20 de ore de somn. Un somn interupt de plans, este evident mai putin odihnitor decat un somn continuu.

Unii bebelusi dorm neintrerupt de la ultima masa de seara, pana la prima masa de dimineata, facandu-si parintii de-a dreptul fericiti.

Multi se trezesc dupa 2-3 ore, cand urineaza si udandu-se incep sa planga. Nu va suparati si nu va pierdeti rabdarea, odata schimbat scutecul, copilul se linisteste.

Foarte curand, bebelusul nu se va mai trezi noaptea cand urineaza, deoarece pe masura ce inainteaza in varsta, activitatile musculare si psihice tot mai intense, din timpul zilei, il vor obosi si ii vor induce un somn profund.

Sa nu cumva sa luati bebelusul in brate noaptea si, pentru a-l linisti, sa-l leganati! Caci va deveni un obicei, pretinzandu-va in fiecare noapte acest lucru.

Activitatea fizica a bebelusului de 3 luni

Pana in luna a 3-a, miscarile bebelusilor s-au limitat la cele generate de plans, alaptat, de asezarea patului si la cele din timpul baii zilnice.

Din luna a 3-a luna, bebelusii trebuie sa aiba un fel de program de miscare, fie ca acesta presupune lasarea in voie, timp de jumatate de ora, complet dezbracati, pentru a-si agita liber mainile si picioarele, fie recurgand la masaj sau exercitii fizice, adecvate varstei.

De asemenea intors din timp in timp pe burta, bebelusul isi va dezvolta musculatura spatelui si a gatului.

Astfel isi dezvolta muschii necesari mai tarziu, mersului si sederii.

Jucaria potrivita pentru bebelusii de 3 luni

Jucariile sunt foarte importante! La varsta de 3 luni, orice jucarie se pune bebelusului in mana, ii starneste foarte tare interesul si curiozitatea.

Rolul jucariilor este de a contribui la dezvoltarea psihomotorie a copilului, adica a muschilor si psihicului sau. Bebelusul incearca sa apuce lucrurile pe care le vede, se intinde dupa jucarie si isi exerseaza ochii in aprecierea distantelor. Vrea sa vada cat de departe se afla jucaria si daca poate sa o ajunga. Astfel invata sa isi puna in tensiune anumite grupuri musculare si dobandeste siguranta in miscari.

Unele jucarii sunt improprii pentru varsta de 3 luni, in special acelea care nu se pot curata usor. Cele mai indicate jucarii sunt cele din cauciuc, de lemn sau din material plastic.

Cateva dintre conditiile esentiale, pe care trebuie sa le indeplineasca o jucarie pentru bebelusul de 3 luni, sunt:
sa fie viu colorata si lucioasa;
sa nu i se ia vopseaua;
sa fie mica si usoara, dar suficient de mare pentru ca bebelusul sa nu o poata inghiti, stiut fiind faptul ca la aceasta varsta, toate obiectele sunt explorate mai intai cu gura;
de asemenea, sa nu se poata descompune in bucati mai mici, care pot fi inghitite;
sa aiba marginile si colturile rotunjite, pentru a se evita ranirea;
sa poata fi spalata.

Pentru a nu se plictisi prea repede si pentru a nu obosi, nu oferiti bebelusului mai multe jucarii in acelasi timp. Din acelasi motiv, nu ltrebuie sa lasati jucaria prea mult in pat. Iarasi, nu este indicat ca jucaria sa fie agatata in imediata apropiere a ochilor micutului, pentru ca astfel va fi obligat sa priveasca crucis.

Cat mai mult aer si soare la 3 luni

Cat timp este frumos, bebelusul in a 3-a luna de viata, trebuie sa stea cat mai mult afara. In restul timpului, tineti ferestrele larg deschise, mai ales vara.

Expunerea la soare se face treptat, iar timpul de expunere variaza in functie de anotimp. In acelasi anotimp, timpul de expunere depinde de intensitatea razelor solare.

Razele soarelui sunt considerate ca fiind unul dintre cele mai pretioase medicamente.

Este foarte important ca vara, in zilele calduroase sa scoateti copilul afara, cat mai de dimineata si dupa-amiaza, cand soarele este spre asfintit. Pe cand toamna sau primavara, in zilele mai reci, bebelusul va fi scos afara la orele de pranz.

Nu uitati sa ocrotiti capul si ochii copilului, in zilele in care soarele arde prea puternic!



Bebelusul la 4 luni

Teoretic, greutatea unui bebelus de patru luni, sanatos si dezvoltat normal, ar trebui sa fie dubla, fata de greutatea de la nastere. Deci daca la nastere a avut 3000g, la 4 luni, bebelusul va cantari in jur de 6000 g. Comparand greutatea actuala cu graficul vostru, veti putea observa ca linia cresterii a fost continuu ascendenta.

Si cresterea in lungime este marcata de o mare diferenta. Daca la nastere masura 50 de cm, la varsta de 4 luni, bebelusul va masura in jur de 62 de cm.

Fie ca este mai scund sau mai inalt, ori are o greutate mai mica sau mai mare, important este ca micutul sa fie sanatos si sa creasca de la luna la luna. Sa nu faceti greseala de a-l compara cu bebelusii prietenilor sau ai vecinilor. Fiecare are ritmul sau prorpiu de crestere si asa cum adultii nu seamana unul cu altul, asa nici bebelusii, avand metabolismul si structurile diferite.

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Bebe%204%20luniCe stie bebelusul sa faca in a 4-a luna

Ritmul dezvoltarii psihice si motorii, la bebelusii de 4 luni, se desfasoara tot mai accelerat.

Muschii sunt acum suficient dezvoltati, pentru a permite copilului miscari tot mai variate.

In aceasta luna a 4-a, bebelusul se intoarce singur de pe burta pe o parte. Isi tine capul destul de bine, cand este ridicat in brate, iar culcat pe spate, reuseste sa isi ridice capul si umerii si chiar incearca sa se aseze. Culcat pe burta, isi ridica toata jumatatea superioara a corpului, sprijinindu-se pe coate.

Miscarile mainilor sunt mai sigure, iar unele dintre ele chiar articulate voluntar.

Este curios si tot mai interesat de tot ce-l inconjoara.

Zambeste persoanelor cunoscute si poate rade chiar zgomotos.

Murmura si incearca deja inflexiuni ale sunetelor pe care le emite.

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Luna%204Cauta sa prinda cu mana tot ce gaseste in jur.

La 4 luni, bebelusul urmareste cu privirea tot ce se misca. Cand ii aratati un obiect interesant sau o jucarie noua, se bucura tare mult si isi manifesta bucuria scotand sunete stridente si dand din picioare.

Cand ii fredonati un cantec, face o figura foarte uimita si uneori, se linisteste brusc.

Intelege “momentul masa” si si-a format deja reflexul de a deschide gura, cand ii oferiti mancarea, chiar inainte de a-i atinge buzele cu lingurita.

Inca de la varsta de 4 luni si chiar de mai devreme, trebuie sa vorbiti cat mai mult bebelusului, pentru a-l obisnui cu sunetele articulate. De asemenea, trebuie sa-i oferiti jucarii, fie ele si confectionate din obiecte casnice, pe care nu le mai folositi. Astfel isi dezvolta vazul si interesul pentru mediul inconjurator.

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni 4Daca bebelusul vostru de 4 luni, nu corespunde descrierii anterioare, nu trebuie sa va faceti niciun fel de grija. Caci sunt copii perfect normali, care se dezvolta psihic si motor, ceva mai tarziu, dar care recupereaza foarte bine, fara nicio diferenta fata de ceilalti.

Oricum ar fi insa, trebuie sa va ocupati din ce in ce mai mult de copil si sa-i ajutati dezvoltarea, fara a-l obliga totusi, sa sara peste etape, in mod fortat si artificial.

Nu asezati copilul intre perne, inainte de a se aseza el in sezut! De asemenea, nu ridicati copilul in picioare, inainte de a se ridica el singur. Acestea pot constitui o mare greseala, fiind posibil sa duca la deformari ale coloanei vertebrale.
Sus In jos
Vizitato
Vizitator
Anonymous



Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty
MesajSubiect: Re: Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni   Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyJoi Feb 11, 2010 8:46 pm

Bebelusul la 5 luni



Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni 5-luniBebelusul creste sub ochii vostri. Veti avea surpriza inca unei cresteri ponderale considerabile, luna aceasta.

Daca la 4 luni, bebelusul a cantarit 6000 de grame, la 5 luni va cantari in jur de 6500 de grame. Din luna a 5-a insa, cresterea nu mai este atat de vertiginoasa.

Uneori, in functie de greutatea de la nastere, unii bebelusi pot ajunge si la 7 kg, la aceasta varsta.

In ceea ce priveste lungimea, la 5 luni, bebelusul atinge in jur de 66 cm, crescand in medie, 2 cm fata de luna trecuta.

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni 5Dezvoltarea fizica si psihomotorie la bebelusul de 5 luni

Pe zi ce trece, miscarile copilului devin tot mai complexe si mai articulate. Astfel, se intoarce cu usurinta de pe spate pe burta si poate sta in sezut, cand este usor sprijinit. Desi nu se recomanda sa faceti frecvent acest lucru.

In luna a 5-a, bebelusul poate prinde cu mana un obiect mic, pe care l-a atins intamplator. Ii va fi greu sa manevreze o foaie de hartie si-si va rasfaoi stangaci si cu greutate carticelele preferate, ceea ce ii poate genera un moment de nervozitate. Toate miscarile mainilor sunt coordonate cu privirea, la aceasta varsta.

Intoarce repede capul, la orice voce care i se adreseaza sau la sunete interesante. Emite el insusi sunete diferentiate, care exprima bucurie, disconfort sau suparare, spre exemplu, in contextul in care i se ia din mana, un obiect care il incanta.

La cinci luni, bebelusul este deja foarte jucaus, mai ales la baie. Se amuza cu jucariile sale, pe care chiar poate sa si le aduca singur.

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni 5 luniContributia parintilor la dezvoltarea bebelusului de 5 luni

Contributia voastra la o dezvoltare fizica si psihomotorie armonioasa, este foarte importanta. Aceasta se compune dintr-un comportament adecvat, o atitudine ferma, dar binevoitoare si anumite tehnici precum masajul si exercitiile de gimnastica pentru bebelusi.

Buna dezvoltare a copilului tine si de modul in care stiti sa il luati in brate, sa il manevrati, sa il asezati sau sa il culcati.

Din momentul in care bebelusul isi tine bine capul - si va dati seama de acest lucru, daca atunci cand e culcat pe burta, si-l ridica singur – il luati in brate de subsiori, intalnindu-va palmele pe spatele sau, pentru a-l sustine.

Odata luat in brate, trebuie sa fiti atente ca trunchiul sa stea drept, pentru a nu se produce deformari ale coloanei vertebrale. Aceasta va fi sustinuta cu ambele maini. Partea de sus a coloanei va fi asezata pe antebratul unei maini, iar partea de jos si bazinul copilului vor fi sustinute de cealalta mana.

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni 5-luni-bebeCopilul nu trebuie tinut in brate, intr-o anumita pozitie sau prea strans. Schimbati-l de pe un brat pe altul si dati-i posibilitatea sa se intinda.

Lasati copilul sa se miste si sa depuna singur cat mai mult efort. Sfortarea pentru ridicarea capului este un exercitiu necesar pentru dezvoltare. Daca il veti sprijini cu perne sau alte mijloacere de sustinere, veti intarzia dezvoltarea bebelusului si veti produce modificari ale coloanei vertebrale.

Schimbati pozitia copilului cand doarme, de pe o parte pe alta si apoi pe spate. Daca nu faceti asta, capul inca moale, se va turti pe partea pe care sta cel mai mult culcat.

Seara, inainte de baie, acordati-va o jumatate de ora de joaca cu copilul vostru. Ii va face mare placere si il veti determina astfel, sa-si agite energic mainile si picioarele. De asemenea, ridicati-l si asezati-l de cateva ori, cu mentiunea insa, de a nu-l agita prea mult pentru ca nu va mai dormi bine noaptea.

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Bebe-5Dirijati activitatea psihica si motorie a copilului vostru, dar nu-i cereti imposibilul.

5 luni, este varsta la care bebelusii trebuie sa-si creeze anumite deprinderi si sa-si formeze anumite reflexe. Exemplul vostru, al parintilor si al celor din jur reprezinta principala forma de invatare. Copilul observa foarte multe, chiar si atunci cand pare ca nu o face. Nu incercati sa-i impuneti un model de conduita, pe care nici voi nu il aplicati. El invata prin imitatie, nu prin teorie.

Exersati zilnic deprinderile, cu rabdare si fara sa va enervati.

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Alimentatia bebe 5 luniAlimentatia bebelusilor in a 5-a luna

Raman in continuare cinci mese pe zi, la intervale de patru ore.

Sfatul medicilor este sa alaptati in continuare pe cat de mult este posibil. Iar daca nu faceti fata, incercati cel putin, dimineata si seara.

Alimentatia bebelusului de 5 luni se compune, pe langa laptele de mama sau artificial, si din nelipsitele fructe de dimineata (mere rase cu biscuiti), branza de vaci, preparata in casa (branza calcica), supa sau piureul de legume, la care putei adauga si putin ficat fiert si tocat si gris cu lapte.

Foarte important este insa, sa nu obligati copilul sa manance mai mult decat poate. In momentul in care refuza, trebuie sa intelegeti ca fie nu-i place si nu tolereaza gustul, fie s-a saturat, cunoscandu-si foarte bine limita.

Toate aceste sugestii vor fi aplicate in urma avizului medicului, in functie de dezvoltarea copilului.



Bebelusul la 6 luni



Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Bebelusi-luna-6Iata ca bebelusul a implinit o jumatate de an. In grafic se inscrie inca o linie ascendenta.

In a 6-a luna, bebelusul vostru a castigat inca 500 de grame, va cantari deci 7000 g sau poate chiar peste. Lungimea sa este in jur de 66 cm.

In general, bebelusii isi dubleaza greutatea pana in luna a 6-a si si-o tripleaza la un an. Aceasta regula este valabila pentru copiii nascuti la termen, dar nu si pentru cei nascuti prematur.

Reamintim, copiii nu cresc la fel in lungime si greutate. Depinde foarte mult de tipul constitutional mostenit de la parinti. In functie de acesta, ei sunt lungi si slabi sau scunzi si rotunjori. Importanta este starea de sanatate a copilului si curba ponderala sa fie mereu ascendenta.

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Bebelus-luna-6 Dezvoltarea fizica si psihomotorie la bebelusul de 6 luni

Bebelusul, la 6 luni, este capabil sa realizeze mult mai multe decat luna precedenta.

El se intoarce de pe o parte, pe spate si invers. Se poate rostogoli chiar de pe burta pe spate.

Se poate ridica, daca primeste un mic ajutor din partea voastra. Ii puteti intinde doua degete, dandu-i mai mult impresia ca este ajutat si lasand mare parte din efort pe seama sa. O puteti face sistematic, ca pe un exercitiu. Bebelusului ii va face mare placere. Nu-l obostii insa prea tare.

Poate chiar singur sa se traga in sus, daca se prinde cu mainile de ceva. Daca il tineti in picioare, incepe sa sara.

Isi inalta capul, cand sta pe spate si isi poate ridica toracele si capul, cand sta pe burta.

Poate sta in sezut, daca este sustinut. Nu aveti pretentia sa stea singur. Majoritatea bebelusilor stau bine in sezut, abia la 7-9 luni. Este posibil sa se ridice singur cateodata si sa stea astfel cateva minute. Acesta este un eveniment foarte important si trebuie relatat medicului. In luna a 6-a muschii copilului nu rezista insa la acest efort.

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni 6 Isi intinde ambele maini, pentru a prinde un obiect, iar uneori foloseste o singura mana.

Agita in mod voit si articulat, un obiect zornaitor si deseori se uita la el in acelasi timp. Priveste jucaria pe toate partile, atent si fara sa-si mai incruciseze ochii. Daca ii luati din mana jucaria, este capabil sa-si exprime revolta, zgomotos. Tipa cand este iritat. Totusi, daca scapa jucaria pe jos, de cele mai multe ori, uita de ea.

La 6 luni, bebelusul imita unele sunete simple, canta si vorbeste, folosind una sau doua silabe, ca de exemplu: pa, ma, au, ca, mu etc. Rade, gangureste si scoate tipete ascutite, manifestand astfel si surplusul de energie.

Recunoaste si raspunde in conformitate cu diferite tonuri emotionale ale vocii mamei.

Intoarce capul spre directia din care se aude zgomot si mai ales spre vocea mamei.

Este inca prietenos cu strainii, dar uneori da semne de anxietate cand isi pierde mama din ochi. Isi recunoaste foarte bine mama, printre alte persoane straine.

Aceasta este dezvoltarea medie a bebelusului de 6 luni. Nu trebuie sa va faceti absolut deloc griji, daca bebelusul vostru nu corespunde acestei descrieri.

Daca este sanatos, el va recupera fara probleme in lunile urmatoare.

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Bebe-6 Dintisorii bebelusului de 6 luni

Tot in jurul lunii a 6-a apar si dintii de lapte. Eruptia dentara, nu are insa o data precisa. Se admite in general ca aceasta are loc incepand cu luna a 6-a, dar de multe ori poate avea loc abia in luna a 9-a sau a 10-a, fara ca acest lucru sa presupuna cauze patologice.

Deci, daca primii dinti ai bebelusului vostru nu au erupt inca, nu e cazul sa va impacientati.

De obicei apar incisivii mediani inferiori, deci dintii de jos, dar e posibil sa apara intai cei de sus. De asemenea, e posibil ca bebelusul de 6 luni sa aiba deja 4 dintisori. Acest lucru nu tine decat de ereditate.

Evident ca in unele cazuri, intarzierea dentitiei poate avea drept cauza unele boli, precum rahitismul, scorbutul etc., insa acestea doar medicul le poate stabili.

Pentru o dentitie sanatoasa, foarte importante sunt o expunere suficienta la soare, o alimentatie buna si echilibrata, care sa contina de ajuns calciu, fosfor, vitaminele D, A si C, regasite in lapte, fructe si legume.

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Alimentatie-bebelus Alimentatia bebelusilor in luna a 6-a

Numai o alimentatie corecta intretine sanatatea si buna dezvoltare a bebelusului.

Pana la 6 luni, laptele de mama trebuie sa constituie alimentul de baza. Cu tot efortul, nu renuntati sa va alaptati copilul.

Un aliment nou, care se adauga luna aceasta, la mancarea bebelusului, este galbenusul de ou. Albusul va fi oferit copilului dupa varsta de un an. Oul trebuie fiert tare. Nu trebuie sa fie nici moale, nici cleios!

In prima saptamana, veti da copilului, doar un sfert de galbenus. In a doua saptamana, bebelusul va primi 2 sferturi de galbenus, in zile diferite. In a treia saptamana a lunii a sasea, veti oferi copilului doua jumatati de galbenus, de asemenea in zile diferite. In a patra saptamana, copilul va manca doua galbenusuri pe saptamana, la interval de doua trei zile. Acestea vor fi integrate in piureul de legume, de la masa de pranz.

Branza de vaci, poate capata o utilizare mai larga, la varsta de 6 luni. La masa de seara, puteti incerca sa inlocuiti treptat, laptele cu branza de vaci, amestecata cu orez pasat.

La masa de ora 18, puteti incerca de asemenea, sa inlocuiti din cand in cand, grisul cu lapte, cu o masa de iaurt cu biscuiti.

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Bebelus La aceasta varsta, copilul invata sa manance. E timpul sa incerce sa bea din cescuta. In lunile de vara, apa sau sucul de fructe pot fi baute din altceva decat din biberon. La inceput va fi mai greu, dar cu timpul se va obisnui si ii va face mare placere.

Invatati bebelusul sa fie independent! Imediat ce sta singur in sezut, ii puteti oferi cescuta pentru a se autoservi. Bineinteles ca la inceput va varsa o oarecare cantitate, pe hainute, pe jos sau chiar pe pereti, daca se enerveaza. Sa nu cumva sa il certati, ci stati deoparte si laudati-l pentru indemanare. Cel mult dojeniti-l, dar fara sa simta agresivitate, caci cu timpul se va inhiba.

Stangacia copilului, urmata de micile accidente, nu trebuie sa va enerveze, ci trebuie sa va faca sa repetati manevra, cu calm si hotarare si in zilele urmatoare.

Curand va sti insa, sa apuce cescuta cu ambele manute si o va duce singur la gura. Nu poate fi decat o foarte mare satisfactie!
Sus In jos
Vizitato
Vizitator
Anonymous



Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty
MesajSubiect: Re: Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni   Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyJoi Feb 11, 2010 8:55 pm

Bebelusul la 7 luni

Inca 500 de grame se adauga la greutatea copilului de luna trecuta. Se ajunge deci, la minim 7500 de grame, luna aceasta. In lungime, bebelusul atinge 68 de centimetri sau chiar mai mult.

In a 7-a luna, copilul poate sta nesprijinit, chiar daca nu prea mult timp.

Poate prinde cate un obiect in fiecare manuta si il examineaza pe fiecare foarte atent. Se joaca cu o jucarie, pe care deodata o izbeste de podea, cerandu-va in urmatorul moment sa i-o dati, pentru a repeta ghidusia. Zgomotul produs ii face o placere deosebita si cu cat e mai strident, cu atat mai mare bucuria. Fiecare sunet provocat de cadere, este insotit de hohote de ras. Nu va suparati, este noua lui descoperire, nu va ramane decat sa intrati in joc si sa va amuzati la randul vostru.

Luna aceasta si-a imbogatit repertoriul cu noi sunete, precum a, e, gg etc.

Alimentatia copilului de 7 luni

Continuati sa-l alaptati cat de mult puteti, caci si la varsta de 7 luni, fiecare picatura de lapte matern este pretioasa.

Oricum copilul devine din ce in ce mai independent in ceea ce priveste alimentatia, laptele de mama nemaiavand ponderea din primele luni de viata.

Bebelusul trebuie obisnuit sa manance orice i se da. Numai voi ii puteti cultiva aceasta deprindere.

Daca totusi refuza un aliment, care este important pentru dezvoltarea sa, il puteti face sa-l primeasca, chiar cu placere, cu conditia sa i-l oferiti si a doua, si a treia, si a patra zi. Important este sa va pastrati calmul, sa o faceti cu rabdare si calm, fara izbucniri nervoase sau indemnuri stridente.

Galbenusul de ou devine foarte important la aceasta varsta, iar bebelusul il primeste in mod normal, cu placere. Evident, exista si exceptii. Acesta este bogat in vitamine si multiple substante nutritive.

La 7 luni, galbenusul poate fi dat copilului de trei ori pe saptamana.

Tot in a 7-a luna, urmeaza sa oferiti copilului carnea, in afara de supa de carne, in care ati fiert multe legume.

Carnea trebuie sa fie de vita, slaba sau de gaina (piept). Aceasta se fierbe, apoi se va toca si va fi data copilului ca atare sau sub forma de perisoare, cu orez.

Puteti sa amestecati carnea cu piureul de legume, subtiat cu putin unt sau chiar lapte.

Ferirea bebelusului de accidente. 7 luni, o varsta problematica

In a doua jumatate a primului an de viata, pericolul accidentelor creste, iar vigilenta voastra trebuie sa fie de doua ori mai mare. 7 luni este o varsta problematica, pentru ca bebelusul a capatat oarece libertate de miscare, iar curiozitatea il indemna la cat mai multe descoperiri.

Copilul este vioi si se repede la tot ce se afla in jur si i se pare interesant. Nu are frici sau sentimentul pericolului, de aceea voua va revine sarcina de a-l feri, fara a exagera insa, ingradindu-i orice libertate. Nu este cazul sa-i induceti voi fricile si inhibitiile, transformandu-l intr-un neputincios.

Lasati-l sa-si descopere singur instinctul de conservare si nu-i limitati spatiul de explorare, tinandu-l insa sub supraveghere permanenta.

Nu lasati in apropierea lui medicamente, fie ele tablete, prafuri, siropuri sau picaturi; substante chimice precum detergenti, gaz, benzina, spirt etc.

Pastrati toate acestea si altele de acest gen, in permanenta sub cheie.

Sute de copii ajung zilnic la spital, astfel intoxicati din neglijenta mamei, multi dintre ei pierzandu-si chiar viata.

Insistam asupra marelui pericol de a uita obiecte ascutite, precum ace, foarfece, lame, cutite, cioburi, in preajma copilului.

De asemenea, dintre accidentele cele mai grave, incepand cu aceasta varsta, de 7 luni, se numara arsurile. Tinut in brate, la masa, bebelusul poate agata cu manutele o ceasca sau o farfurie cu continut fiebinte si o poate varsa pe manute, pe picioare sau chiar pe fata. Situatiile in care bebelusul se poate opari sau arde, sunt infinit de multe. Iar durerile sale in acest context, sunt groaznice.

Nu plimbati copilul cand este vant atat de puternic, incat ridica nori de praf. Oricand, un corp strain ascutit si de dimensiuni mici, purtat de acesta, ii poate intra in ochi ranindu-l grav.

Atentie la plimbarile in parc! O minge, un bat sau o piatra, aruncate de copiii mai mari, pot nimeri fata sau ochii bebelusului vostru.

Pentru toate aceste situatii tragice, sunt responsabili parintii si neglijenta lor!



Bebelusul la 8 luni

Greutatea bebelusului de 8 luni ajunge la 8000-8500 de grame, in medie. Unii copii ajung si la 9000 de grame la aceasta varsta.

Lungimea corpului sau este de aproximativ 69 de centimetri.

In a 8-a luna, bebelusul sta deja foarte bine, nesprijinit si se taraste pe jos.
Este foarte vioi, tipa strident si scoate sunete diferentiate, precum "ma-ma, da-da", fara a le asocia insa vreunui obiect.

Tot la 8 luni, se fac deja foarte bine remarcati, dintii inferiori.

Miscarile mainilor sunt inca destul de poticnite, dar nu mai este la fel de neindemantic. In acest stadiu, bebelusul poate ridica si tine in maini o minge.

A invatat sa culeaga si obiecte mici, precum nasturii, care atentie, pot fi periculosi! Obiectele mici pot fi degraba inghitite sau introduse in nas, cazurile fiind numeroase.

Una dintre distractiile sale preferate, este in luna a 8-a, sa-si ridice picioarele sus, pentru a si le arunca apoi cu putere, in pat.

Se rasuceste rapid de pe spate pe burta si invers. Este ca o sfarleaza. Se foieste permanent, astfel incat asternutul patului este mereu deranjat.

La 8 luni, bebelusul se sprijina bine pe picioruse, atunci cand este ridicat de subtiori si se deplaseaza in mare viteza si sigur pe sine, in patru labe. Acesta este un exercitiu foarte bun pentru intarirea musculaturii si a scheletului, pe care le pregateste pentru mersul in picioare.

Cateva sfaturi privind educatia bebelusului de 8 luni. Deprinderile bune si evitarea deprinderilor rele

Sa nu credeti ca la 8 luni, bebelusul nu pricepe. El este foarte prezent si atent la tot ce se intampla, inmagazinand continuu informatii, formandu-si obiceiuri si deprinderi in urma a ceea ce observa la ceilalti si in functie de programul cu care l-ati obisnuit.

Educatia a inceput de mult deja, de aceea trebuie avuta mare grija la exemplul personal, la propriile obiceiuri bune sau rele, deoarece pentru copil, suntem principalul etalon.

8 luni este varsta la care bebelusul intelege si se supune unei serii intregi de dispozitii pe care i le dati, precum sa manance, sa se culce, sa fie linistit si chiar sa-si faca nevoile la olita, in cazul in care ati exersat acest lucru.

Nu aratati in fata bebelusului prea mult interes pentru anumite lucruri, care se desfasoara zilnic si la care tineti neaparat, cum ar fi masa sau somnul. Fiindca veti incuraja copilul sa se incapataneze si sa faca tocmai pe dos, de dragul provocarii sau pentru a va pedepsi, profitand in felul acesta de slabiciunile voastre. Toate acestea duc in cele din urma la alterarea caracterului sau.

Daca impuneti ceva copilului, nu cedati apoi la plansul si tipetele sale, deoarece va veti pierde din autoritate si credibilitate. Daca ati hotarat sa-l lasati sa planga si sa tipe, nu reveniti asupra hotararii, caci inconsecventa voastra va fi degraba sesizata de bebelus, drept slabiciune si exploatata cu fiecare ocazie.

Adresati-va bebelusului, mereu cu o voce calma, linistita, evitand glasul tipat.

Iata cateva exemple de reguli de care trebuie sa tinem cont in educarea copilului, incepand cu varsta de 8 luni:

- cultivati inca de la inceput, in copil, simtul curateniei. Tinandu-l mereu curat si atragandu-i atentia dojenitor, dar fara agresivitate, ii veti insufla dragostea pentru curatenie.

- in privinta alimentatiei copilului, evitati condimentele si excitantele precum alcoolul. A oferi copilului chiar si numai sa guste din berea, spritul sau tuica parintilor, este socotita de-a dreptul o crima. Dincolo de faptul ca este o grava eroare educativa, alcoolul lezeaza cele mai importante organe ale bebelusului: creierul si ficatul.

- Obisnuiti bebelusul cu aerul proaspat, cu soarele. Acordati-i orice libertate de miscare, tinandu-l sub observatie si ferindu-l de accidente, insa! In felul acesta creste rezistenta oganismului si se cultiva bunele deprinderi totodata.

- Cultivati, inca de la cea mai frageda varsta a copilului, vointa, altruismul, dragostea pentru adevar, simtul disciplinei si al frumosului. Metoda educativa de baza, la aceasta varsta, o constituie obisnuinta, adica un program, o disciplina creata si aplicata de voi, cu perseverenta, care cu timpul, lasa loc unei autodiscipline.

- Bebelusul trebuie sa aiba inca de la nastere un pat propriu, care trebuie sa fie tare, ci nu moale conform prejudecatilor. De asemenea, pe cat posibil, inca de la inceput, trebuie sa aiba propria camera.

- Bebelusul trebuie sa invete sa nu planga. Acesta trebuie luat in brate, doar atunci cand NU plange! Il veti lua in brate atunci cand a fost cuminte si veti avea grija sa ii vorbiti mereu despre acest lucru. Copilul trebuie laudat cand nu plange si nu tipa. Nu-l subestimati! Va intelege foarte curand acest lucru si va sti sa se poarte in consecinta. Vom ceda dorintelor sale si i le vom satisface, doar atunci cand cere cu manuta intinsa si cu un zambet pe buze, dar niciodata atunci cand plange si revendica vehement, folosindu-se de plans si tipat pentru a obtine ceea ce vrea.

- Impiedicati copiii, fie ei fetite sau baieti, chiar incepand cu varsta de 8 luni, sa se joace cu organele genitale. In afara de pericolul unor infectii, se creaza o proasta deprindere, care poate duce mai tarziu, la obiceiuri nesanatoase. Puteti dezobisnui bebelusii, ocupandu-le manutele cu jucarii sau alte obiecte care le trezesc interesul


Bebelusul la 9 luni

Incepand cu luna a 9-a, bebelusul va creste cu 250 de grame pe luna. Deci daca a cantarit 8000-8500 de grame in luna a opta, in aceasta luna va cantari 8250-8750 de grame. Sa nu intrati in panica si sa nu vi se para putin, copilul se incadreaza in ritmul normal de crestere.

In lungime, copilul a crescut cu inca un centimetru. Are deci, in jur de 70 de centimetri.

Nu uitati ca toate cifrele sunt relative, stabilite doar pentru o orientare statistica.

Ce a mai invatat bebelusul sa faca in luna a 9-a

Cu prilejul implinirii a 9 luni, veti observa o serie de lucruri noi, pe care bebelusul este in stare sa le faca.

La aceasta varsta, poate sta sigur, nesprijinit. Sta asezat pe podea, timp de 10-15 minute. Se taraste in patru labe sau inainteaza rostogolindu-se. Se trage pentru a se ridica in picioare, dar nu are curajul inca, sa se lase singur jos. Daca este tinut, incepe sa paseasca.

La 9 luni, bebelusul poate apuca un cub intre degetul cel mare si aratator. Poate chiar potrivi doua cuburi, unul peste altul. Reuseste sa treaca o sfoara printr-un inel si se poate juca cu doua obiecte concomitent. Trece obiectele dintr-o mana in cealalta. Intinde jucaria celor care se joaca cu el, dar are dificultati in a-i da drumul. Se uita dupa jucariile care-i cad. Poate gasi o jucarie partial ascunsa. Prinde cu mana, lingura cu care este hranit.

Spune “pa-pa” celor care vin sau pleaca si asculta cu atentie cuvintele. Intelege si semnificatia lui “NU!”. Tipa pentru a atrage atentia. Gangureste, utilizand siruri lungi de silabe. Imita zgomotele adultilor, tusitul, sunete precum “brr” etc.

In a 9-a luna, bebelusii observa si studiaza, de asemenea cu atentie, ceea ce le desenati pe o hartie.

Participa la jocuri ritmate, antrenante. Pote dansa unduindu-se dupa muzica. Se joaca de-a v-ati ascunselea.

Bebelusii de 9 luni, se arata precauti fata de straini, dar se agata de persoanele cunoscute.

Joaca bebelusilor la 9 luni

Lasati bebelusul sa se joace singur! Dimineata, inainte de pranz si seara, inainte de baie, asezati-l intr-un tarc, cu o jucarioara. Aratati-i, cel mult cum se manevreaza jucaria, apoi mergeti si vedeti-va de treaba. Il puteti supraveghea cu coada ochiului, fara macar sa interveniti atunci cand plange enervat de jucarie. Daca o arunca cat colo, nu o ridicati. Lasati-l sa si-o ridice singur. Si nu va repeziti sa-l luati in brate, chiar daca tipa.

Inca din luna a 9-a, bebelusul trebuie sa se obisnuiasca sa se descurce singur si sa devina independent. Toate eforturile educatiei noastre, trebuie sa-l pregateasca in acest sens.

El se va obisnui sa se joace singur, va ganguri, va scoate cate un tipat sau linistit se va concentra asupra jocului, atat de interesant pentru el. Altfel, daca jocul sau va fi legat doar de prezenta voastra, ii veti crea o dependenta foarte mare si va va vrea tot timpul prin preajma. Sunt atatea cazuri in care mama nu poate merge nici pana la
baie.

Despre alimentatia bebelusilor in a 9-a luna

Luna a 9-a este luna in care se intarca de obicei bebelusul. Fiindca secretia glandelor mamare a scazut mult, teoretic, pana la aceasta data, acest lucru nu va fi complicat.

Copilul are nevoie oricum de alimente din ce in ce mai consistente. 9 luni este varsta la care bebelusul trebuie sa inceapa sa mestece si apoi sa inghita.

La masa de dimineata, de la ora 6-7, bebelusul poate primi deja cacao cu lapte si bucatele mici de miez de paine, unse cu unt proaspat sau unt si branza de vaci.

La masa de seara, de la 9-10 se pot servi papanasi din branza de vaci sau mamaliga cu unt, branza sau lapte. In unele zile se pot incerca chiar taitei fierti cu unt si branza.

Foarte placute sunt, in aceasta luna si budincile din gris sau orez, cu ou sau mere.

Nu obisnuiti copilul, inca de la varsta de 9 luni, cu supele sau ciorbele condimentate, care contin piper, usturoi etc.! Pe cand o supa de carne, care este doar putin acrita cu bors de tarate, este chiar recomandata.

La pranz, mai puteti oferi copilului, o supa de rosii cu orez sau ciorbita de sfecla.

Sunt absolut interzise mezelurile afumate, carnatii de porc sau pestele afumat, la bebelusii de 9 luni si la copii in general.

Dati copilului din cand in cand cate o coaja de paine sau un corn pentru exercitiul masticatiei. Atentie insa, sa nu inghita bucati prea mari!

Gimnastica bebelusului de 9 luni

Dupa masajul de dupa baie, timp de cinci minute, se executa cateva miscari de gimnastica.

Bratele se flecteaza si se intind de-a lungul corpului, apoi se intind lateral si se incruciseaza la piept.

Membrele inferioare se indoaie si se intind simultan, apoi alternativ.

Urmeaza exercitiile de ridicare in sezut si din sezut in picioare, cu revenire lenta.

Apoi se realizeaza exercitiul de tarare, care ii este cel mai drag bebelusului de 9 luni. Acesta este foarte important pentru exersarea si pregatirea muschilor utili la mersul in picioare. Cum se face? Copilul va sta culcat pe burta, iar in fata lui, la o oarecare distanta se plaseaza o jucarie atragatoare. Bebelusul se va tari pana ajunge la ea, neprecupetind niciun efort.



Bebelusul la 10 luni

Bebelusul a implinit 10 luni. La aceasta varsta greutatatea sa a atins sau chiar a depasit 9 kg. Lungimea sa se situeaza in jurul a 71 de centimetri.

In afara dintilor mediani inferiori, luna aceasta au mai aparut doi sau chiar patru. Este vorba despre dintisorii de sus. O intarziere a dintilor nu trebuie sa va sperie. Daca nu a erupt, pana la 10 luni, niciun dinte, puteti totusi sa va sfatuiti cu medicul.

Tot acum, trebuie luate masurile pentru preintampinarea platfusului sau piciorului plat, folosind o incaltaminte adecvata, cu talpa tare.

Atentie la momentul baie! Aceasta varsta, de 10 luni, reprezinta un real pericol pentru inec, deoarece bebelusul iubeste grozav baia, ii place sa se balaceasca teribil, sa dea din maini si din picioare, sa imprastie apa peste tot, putand aluneca usor. Nu scapati nicio clipa, copilul din ochi!

La 10 luni, bebelusul nostru este deja “copil mare”, cu care, dupa cum ati observat, va puteti intelege foarte bine.

Problemele de educatie incep sa ocupe un loc din ce in ce mai important. Inclusiv buna alimentatie, ca si dezvoltarea in general, depind de o corecta educatie.

Ce a mai invatat bebelusul sa faca in luna a 10-a

Bebelusul, la 10 luni, face adevarate acrobatii. Este o perioada critica in care vigilenta voastra trebuie sa se amplifice, deoarece miscarile bebelusului sunt inca nesigure, insa curiozitatea este foarte mare si il poate arunca in periculoase aventuri.

Se urca si se catara peste tot. Atentie! Nu trebuie impiedicat! Toate aceste miscari, pregatesc mersul in picioare. Pe langa exersarea muschilor, bebelusii trebuie sa capete indemanare si curaj.

Copilul vrea sa se catere pe scara? Nu-l impiedicati! Stati insa langa el pentru a putea interveni la nevoie. Inca de bebelus, copilul trebuie sa se obisnuiasca cu dificultatile de orice fel.

In a 10-a luna, unii bebelusi se ridica singuri in picioare. Nu trebuie fortati insa, daca nu o fac singuri. Daca s-a ridicat, probabil a castigat destula experienta si are muschii deja pregatiti pentru marea incercare.

Limbajul la bebelusii de 10 luni

La 10 luni, bebelusii incearca sa spuna “ta-ta” sau “ma-ma”, legand astfel sunetele de notiuni.

Unii bebelusi nu pronunta inca niciun cuvant la aceasta varsta si nici in lunile urmatoare. Acest lucru poate avea drept cauza, faptul ca nimeni nu-i vorbeste si se intampla atunci cand mama nu are timp sau rabdare suficienta.

Retineti ca bebelusul invata sa vorbeasca, imitand pe cel care de obicei il ingrijeste si care petrece mai mult timp cu el.

Mai ales in a 10-a luna, vorbiti bebelusului cat mai mult si cat mai clar, fara sa folositi cuvinte pocite. Nu voi trebuie sa il imitati pe el , ci el trebuie sa va imite pe voi, altfel il derutati si poate invata gresit. Copilul trebuie sa auda si sa imite cuvinte corect exprimate, desi el nu poate pronunta inca, corect.

Bebelusul va invata sa vorbeasca corect, denumindu-i clar si raspicat orice ii oferiti, pentru a putea asocia cuvantul cu obiectul. In cele din urma, va ajunge el insusi, sa va ceara respectivul obiect, spunandu-i pe nume.

Alimentatia bebelusului in a 10-a luna

In alimentatia bebelusilor de 10 luni, nu sunt prea multe modificari fata de luna trecuta. Va primi la fel, dimineata lapte, eventual cu cacao; paine cu unt si branza; masa de fructe crude; supa de carne bogata in zarzavaturi; galusti cu gris, crutoane, taitei, piure de legume cu unt; carne tocata; galbenus de ou; ficat; gris cu lapte; orez cu lapte; iaurt cu biscuiti sau branza de vaci frecata cu unt si rosii; papanasi de branza de vaci; diferite feluri de budinci, cu gris, cu orez, cu taitei, mamaliga cu unt etc.

Copilul va primi incepand cu luna a 10-a, toate lichidele in ceasca, inclusiv laptele. Veti lua masuri pentru indepartarea neaparata a biberonului.

Bebelusul se va obisnui treptat sa bea din ceasca, in ciuda faptului ca la inceput, va fi mai greu, atat pentru el cat si pentru voi. Trebuie insa, sa invete sa fie independent si sa se serveasca singur.

Evitati compoturile ca aliment principal, deoarece nu au valoare nutritiva. Le puteti insa oferi copilului, vara, intre mese, cand este cald, suplinind astfel cantitatea de lichide pierduta prin transpiratie.

Nu dati copilului dulciuri intre mese. Pe langa faptul ca nu sunt indicate pentru bebelusi, ii alterati si pofta de mancare, dereglandu-i programul zilnic.
Sus In jos
Vizitato
Vizitator
Anonymous



Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty
MesajSubiect: Re: Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni   Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyJoi Feb 11, 2010 9:38 pm

Bebelusul la 11 luni

Luna aceasta, cantarul inlcina catre 9000-9500 de grame, iar masuratoarea urca spre 72 de centimetri in medie.

In a 11-a luna, copilul ar trebui sa aiba 6 dinti, 2 jos si 4 sus. Dar nu este obligatoriu nici acest lucru. Totusi, in caz de intarziere, medicul este cel care va stabili daca este vorba despre ceva patologic, precum rahitismul sau despre un ritm mai lent de dezvoltare.

Chiar de la varsta de 11 luni, bebelusii trebuie sa asiste la spalatul pe dinti al parintilor, pregatindu-se astfel pentru spalrea propriilor dinti, dupa varsta de un an.

Bebelusul nostru deja ne striga. Poate pronunta clar “mama”, “tata”.

Din a 11-a luna, bea fara probleme, din cescuta pe care o prinde cu indemanare de toarta.

Sta cuminte pe scaunel, chiar daca numai pentru un minut si se poate ridica singur in picioare, sprijinindu-se pe maini. Isi plimba scaunelul, ca pe o masinuta, prin toata casa si se enerveaza tare, pana la hohote puternice de plans, cand acesta i se poticneste in ceva.

Sustinut, poate sta destul de mult in picioare. De asemenea, este mai sigur pe el, cand stie ca mainile intinse sunt gata oricand sa-l prinda.

Este posibil insa, ca la 11 luni, bebelusul sa mearga deja si uneori chiar mai devreme, cum la fel, este posibil sa nu mearga deloc, fara a avea vreo problema reala. Mai puteti astepta cu rabdare, fara sa va ganditi la ce-i mai rau.

Cateva sfaturi privind alimentatia bebelusilor de 11 luni

In ceea ce priveste alimentatia bebelusului, aceasta este completa la 11 luni. Va sfatuim sa nu renuntati total la lapte. Continuati sa ii oferiti copilului, fie cu cacao, fie sub forma de gris cu lapte etc. Acest aliment nu trebuie sa lipseasca nici mai tarziu, insotind toti anii copilariei.

Lichidele, indiscutabil le va bea direct din cescuta. Dependenta de biberon, la 11 luni, este complet nesanatoasa si nu denota decat comoditatea mamei. Aceasta are drept efect, printre altele, refuzul alimentelor solide, pe care va trebui sa le mestece.

Nu oferiti bebelusului dulciuri cumparate! Tot ce are nevoie copilul se afla cuprins in alimentatia lui obisnuita.

Atentie! Dezvoltarea copilului depinde si de modul cum ii oferiti alimentele.

Daca mama zambeste cald copilului, acesta receptioneaza rapid, destinzandu-se si raspunzandu-i cu mare bucurie. Faceti acest gest si in timpul mesei. Bucuria pe care o va resimti bebelusul, il va determina sa accepte mai usor mancarea, care la randul ei se va digera mai usor.

A nu se confunda insa, aceasta atitudine cu joaca in timpul mesei. Bebelusii nu trebuie sa fie obisnuiti cu joaca sau alte distractii in timp ce mananca, fiindca acest obicei este greu de dezradacinat, mentinandu-se pana la varste destul de mari.

Formarea deprinderii de a cere olita, la 11 luni

Daca vreti sa scapati de pampers, din diferite motive, acest obicei se poate deprinde chiar mai devreme, insa cere efort, timp, rabdare si perseverenta din partea voastra.

Voi, mamele, trebuie sa va ocupati de tot, fiindca bebelusul de 11 luni, nu are inca formati muschii responsabili cu reflexele retinerii si nu recunoaste inca senzatia de vezica plina sau rect plin. Controlul asupra functionarii intestinului sau a vezicii, urmeaza sa se realizeze peste aproximativ un an.

Ce trebuie sa faceti?

Orele fixe de masa, alimentatia regulata si echilibrata regleaza scaunele, implicit.Copilul are in general, unul sau doua scaune pe zi. Puteti urmari cu atentie ora la care sunt eliminate de regula, aceste scaune, iar in ziua urmatoare la aceeasi ora, puneti copilul pe olita.

Uneori, scaunul poate fi provocat daca se toarna putina apa calda in olita, dar nu oparita. Impreuna cu scaunul va fi eliminata si urina.

Atentie! Nu tineti copilul de 11 luni, pe olita, mai mult de 5-10 minute, chiar cu riscul de a-si murdari mai tarziu hainutele. Nu dati bebelusului jucarii in mana, in timp ce sta pe olita, caci se concentreaza asupra lor, uitand de ce a fost pus pe olita si prelungindu-se astfel actul de eliminare a scaunului.

In afara de momentele in care sta pe olita, bebelusul va continua sa faca pipi in pantaloni. Nu va suparati pe el. Cu aceeasi rabdare trebuie sa-l obisnuiti sa si urineze la olita.

Ati observat desigur, ca bebelusii urineaza cam odata pe ora. Uneori isi pot retine urina, chiar si trei ore. La momentul potrivit, presupus pentru mictiune, il puneti pe olita, repetandu-i mereu “pi-pi”. Copilul va intelege in cele din urma, intentiile voastre si in timp, va anunta singur aparitia necesitatilor, prin emiterea unor sunete specifice - chiar daca nu stie sa vorbeasca - sau strigand “pi-pi”.

La inceput, puneti copilul sa urineze la olita, in fiecare ora, marind apoi treptat intervalul. Cu timpul isi da seama ca urinand la olita, evita umezeala care, oricum ii displace.

De fiecare data trebuie sa laudati bebelusul, sa va exprimati satisfactia, pentru a-l maguli. El va cauta astfel sa va bucure de fiecare data.

Treceti cu vederea micile scapari si nu-l certati. 11 luni, nu e inca varsta la care sa ii puteti pretinde prea mult.



Bebelusul la 12 luni

Iata si aniversarea primului an de viata! O zi plina de emotii, mai ales pentru parinti, dar si de satisfactii, in fata unui copil sanatos si bine dezvoltat. Felicitari! Ati facut treaba buna. A fost greu, mai ales in primele luni, dar rezultatele sunt pe masura eforturilor depuse.

Aveti la 12 luni, o mandrete de copil de aproape 10 kg sau peste, ce atinge sau depaseste 73 de centimetri.

Nivelul de dezvoltare vi se datoreaza in totalitate. Acum, in a 12-a luna, merge destul de bine, tinut de mana si in unele cazuri, chiar singur. Se ridica in picioare, sprijinindu-se pe o singura mana. Sta singur in picioare si isi mentine echilibrul. Se poate aseza direct din picioare.

La varsta de 12 luni, bebelusul merge cu o viteza foarte mare si sigur pe el, de-a busilea, fiind chiar modalitatea de deplasare pe care o adopta, atunci cand se grabeste.

Pentru mai multa siguranta, se deplaseaza de asemenea, in jurul mobilelor, pasind lateral.

Arata obiectele pe care le vrea, manifestand de multe ori nerabdare.

Tine lingura in mana, dar de obicei nu o poate folosi inca singur.

Bea numai din cana. Cere olita, cand are nevoie, daca v-ati ocupat de el in acest sens si nu mai uda chiloteii decat accidental.

La 12 luni, bebelusul gangureste tare si mult, dovedeste prin manifestare ca intelege clar cuvintele familiare si raspunde la comenzile asociate cu gesturi, precum batutul din palme. Se supune anumitor dispozitii pe care i le dati. Repeta gesturi si atitudini, cand i se cere acest lucru. Face din mana “pa-pa”.

In a 12-a luna, bebelusul isi recunoaste numele si reactioneaza cand este strigat. La randul sau, striga pe nume pe membrii familiei si pe cei din jur, pe care ii agreeaza. Este afectuos cu cei cunoscuti. Poate pronunta in jur de 20 de cuvinte si pricepe aproape tot ce-i spuneti.

Incearca sa ajute la imbracat. Arunca in mod voit jucariile pe jos si le urmareste caderea. Scoate cuburile din cutie si le pune la loc.

Nu uitati, toate aceste date sunt orientative, dezvoltarea bebelusului, atat din punct de vedere fizic cat si psihic, fiind in functie de ritmul propriu, de atentia pe care i-o acordati si de exercitiile zilnice, la care il supuneti.
La 12 luni, poate fi capabil sa faca mult mai multe decat cele descrise sau mult mai putine. Depinde intr-o mare masura si de voi, parintii!

In aceasta perioada, bebelusii invata sa asculte. Copilul trebuie sa invete sa faca tot ce i se spune. Dar atentie la dispozitiile pe care i le dati! Acestea trebuie sa aiba cu adevarat un rol educativ, sa fie scurte, clare, date pe un ton calm, dar ferm, evitand tendinta de a-i supune vointa sau infrange incapatanarea.

La un an, copilul nu retine mai mult de 6 cuvinte. “Da-mi canita de pe masa!”, “ia cubul de jos!”, “adu mingea din cos”, iata un exemplu de ordine corecte.

Nu tipati la copil si nu folositi multe negative in dispozitiile pe care i le dati, precum “nu pune mana, nu te catara, nu face asta, nu trage etc ”! Orice atitudine de-a voastra rastita, va naste in copil revolta, incapatanare si in cele din urma un comportament similar!

In jurul varstei de 12 luni, perioada de somn a bebelusului se scurteaza. Acesta doarme numai 14 ore, dintre care 10-11 in timpul noptii si aproximativ doua ore, in cursul zilei. Orele de somn trebuie strict respectate, pentru recuperarea fortelor copilului, care consuma din ce in ce mai multa energie.

Alimentatia bebelusilor de 12 luni. Sfaturi utile

La 12 luni, bebelusul poate si trebuie sa mestece zdravan, caci are cu ce. Dupa cei 4 incisivi mediani superiori si 4 inferiori, mai apar, in aceasta perioada, 2 premolari inferiori si doi superiori. Va avea deci in total, 12 dinti. De acestia este reprezentata dentitia intre 12 si 15 luni. Pentru o dentitie completa, care presupune 20 de dinti, mai lipsesc 8 dinti. Acestia vor aparea toti la varsta de 2 ani, 2 ani si jumatate.

Este deci momentul ca alimentatia solida sa ocupe un loc din ce in ce mai important. Totusi cu carnea vom mai avea ceva probleme, deocamdata. Aceasta trebuie taiata sau tocata marunt, deoarece bebelusul nu are inca suficienti dinti pentru a o mesteca indeajuns.

Reamintim ca este admisa doar carnea de vaca, slaba sau cea de pasare, fiarta. Aceasta se recomanda de 3-4 ori pe saptamana, doar la masa de pranz.

Nu veti da bebelusilor carne de porc, creier, mezeluri afumate sau carne din conserve. Sunt absolut interzise! Nu o veti prepara in niciun caz, in sosuri cu rantas sau ceapa prajita.

Painea insoteste si ea din ce in ce mai mult, mesele copilului de 12 luni. Nici o cojita de paine, nu strica. Trebuie sa dati bebelusului ocazia sa muste pentru a-si forma bolta gurii, pentru a-si intarii muschii folositi la mestecat si pentru a-si exersa dintii.

Daca ii veti da prea mult timp bebelusului, numai o alimentatie lichida sau moale, sub forma de fierturi, paste si piureuri, acesta va refuza mai tarziu sa mestece. Nu va fie teama ca se ineaca, pana reuseste sa muste, coaja va fi in mare parte inmuiata de saliva.

Iarasi foarte important! Ceea ce trebuie sa caracterizeze mesele copilului de un an, este variatia! Bebelusului trebuie sa i se ofere zilnic altceva, monotonia in alimentatie generand inapetenta. Copilul isi pierde deci, pofta de mancare. Ca si adultul, acesta se plictiseste de aceeasi mancare primita zilnic. El trebuie sa se obisnuiasca cu gusturi diferite.

Pofta de mancare este un instinct primordial, cu care copilul se naste. Acesta isi pierde pofta de mancare numai daca organismul sau sufera modificari, generate de anumite afectiuni.

In cazul in care copilul este sanatos si totusi refuza mancarea, cauzele cele mai frecvente sunt urmatoarele:

- a fost obligat sa manance cand nu avea pofta, adica nu ii mai era foame;
- mancarea nu a fost bine preparata;
- nu tolereaza anumite gusturi, din diverse motive;
- a primit gustari, eventual dulciuri, intre mesele principale etc.

Daca se persista in aceste greseli, lipsa poftei de mancare poate deveni o obisnuinta, degenerand chiar in afectiuni precum anorexia nervoasa.

Nu obligati si nu brutalizati copilul, daca acesta nu vrea sa manance. In niciun caz bataia nu il va determina sa accepte mancarea, ba dimpotriva, orice dispozitie de a manca, se inchide si poate produce chiar aversiune pentru momentul masa.

Nu va agitati, lasati-l in pace si veti observa pofta cu care va manca la masa urmatoare.

Copiii prefera anumite mancaruri, asta nu inseamna ca trebuie sa cedati capriciilor lor. Spre exemplu, daca la pranz vreti sa-i oferiti doua feluri de mancare si i le puneti pe ambele pe masa, sa fiti convinsa ca se va repezi la unul dintre ele. Indicat ar fi deci, sa i le aduceti pe rand.

Daca se incapataneaza si refuza primul fel, iar voi v-ati convins ca este bine preparat, nu mai faceti greseala de a-i aduce si al doilea fel si, cu riscul de a-l lasa nemancat, asteptati masa urmatoare.

Un copil educat corect, va manca orice i se ofera. In afara de o intoleranta fizica, o sensibilitate, la anumite alimente, restul sunt rasfat si mofturi, care vi se datoreaza voua, mamelor excesiv de grijulii. Trebuie sa intelegeti insa ca nu ii faceti niciun bine.

Pana la masa urmatoare, copilul nu va primi nimic in afara de apa. Daca de foame poate rabda fara probleme, de sete nu trebuie sa sufere niciodata, deoarece, aceasta poate aduce grave tulburari in organismul sau.

La masa urmatoare, nu ii mai oferiti aceeasi portie, caci intre timp mancarea se poate altera sau infecta.

Daca totusi, copilul refuza continuu un anumit fel de mancare, nu mai insistati si in cele din urma renuntati sa i-l mai oferiti.

O alta proasta deprindere o reprezinta tinutul mancarii in gura. Unii copii depoziteaza mancarea, iar mama asteapta cu lingurita intinsa ca ei sa inghita. Alti copii se joaca in timpul mesei si trag cat pot de timp, de la o inghitittura la alta si aceasta reprezentand tot o forma de alint.

Impotriva acestor obiceiuri nesanatoase, va recomandam o metoda de mare succes. Inainte de a va aseza la masa, luati un ceas desteptator, pe care il puneti sa sune dupa 20-30 de minute. In timp ce copilul mananca lenes si mai strecoara cate-o trasnaie, avertizati-l ca timpul trece si o sa ramana nemancat. Apoi, exact in momentul in care a sunat ceasul, intrerupeti masa si nu ii mai dati nimic pana la masa urmatoare. Repetati aceasta manevra si zilele urmatoare. Copilul se va dezobisnui curand, sa tina mancarea in gura.
Sus In jos
mamicisibebelasi
Moderator
Moderator
avatar


Mesaje : 1961
Varsta : 41
stare de spirit : FFFFF BUNA

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty
MesajSubiect: Re: Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni   Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyJoi Feb 11, 2010 9:47 pm

super andreea subiectu Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni 25782 Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni 435847
Sus In jos
Vizitato
Vizitator
Anonymous



Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty
MesajSubiect: Re: Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni   Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyVin Feb 12, 2010 2:23 am

multumesc!! cheers
Sus In jos
Anna
Administrator
Administrator
Anna


Mesaje : 2378
Varsta : 34
stare de spirit : super

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty
MesajSubiect: Re: Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni   Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyVin Feb 12, 2010 11:25 am

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni 25782 andreaaa
Sus In jos
Vizitato
Vizitator
Anonymous



Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty
MesajSubiect: Re: Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni   Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyVin Feb 12, 2010 1:27 pm

bebele meu ce ar trebui sa faca la 9 luni face acum la 7 :shok1:
Sus In jos
mamicisibebelasi
Moderator
Moderator
avatar


Mesaje : 1961
Varsta : 41
stare de spirit : FFFFF BUNA

Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty
MesajSubiect: Re: Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni   Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptyVin Feb 12, 2010 10:49 pm

noi am avut probleme pina la 5 luni nusi tinea bn capul pina la 6 luni atunci a inceput sa stea in fundulet....dar saraca de ea a fost foarte bolnava la 3 luni si iau fost administrate cele mai tari antibiotice ce se putea da la un bebelus nu stiu daca ati auzit de VANCOMICINA iar 3 sapta iau fost administrate prin perfuzie plus ANTICOAGULANTE A FOST si de 5 ori anestezie totala si era foarte slabita 😢
Sus In jos
Vizitato
Vizitator
Anonymous



Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty
MesajSubiect: Re: Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni   Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni EmptySam Feb 13, 2010 2:02 am

pui mic 😢 si toate astea ca nu si putea tine capusorul? 😢
Sus In jos
Continut sponsorizat





Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty
MesajSubiect: Re: Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni   Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni Empty

Sus In jos
 
Dezvoltarea bebelusului de la 0-12 luni
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Dezvoltarea copilului tau
» DEZVOLTAREA PAS CU PAS PANA LA 2 ANI
» Dezvoltarea limbajului la copii
» DEZVOLTAREA SI CULTIVAREA CELOR 7 SENTIMENTE
» Atingerea, fundamentala in dezvoltarea copilului

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: TOTUL DESPRE BEBELUŞI :: Sănătatea Bebeluşului-
Mergi direct la:  

Tema creata de Geosh. pentru MamicisiBebelasi

creează un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discuții recente